<p pstyle="BODY">De organisatoren samen met Emmy van Vliet</p>

De organisatoren samen met Emmy van Vliet

(pr)

Open Monumentendag Haastrecht

Emmy van Vliet nam op zondag 12 september de publieksprijs van de expositie ‘KunstLokaal’ in Het Raedthuys van Haastrecht in ontvangst. Ruim twintig procent van de negenhonderd bezoekers stemden op haar sfeerfoto’s van Haastrecht en omgeving.


De Haastrechtse Kring en de Historische Vereniging Haastrecht bevolkten het geheel gerenoveerde raadhuis, waar vele bewoners de gelegenheid benutten om dit prachtige gebouw te komen bezichtigen. Er was werkelijk een zeer veelzijdig aanbod kunstwerken te bewonderen van twaalf kunst makende donateurs van de Haastrechtse Kring.

Lodewijk Borms, voorzitter van de Haastrechtse Kring, benadrukte in zijn openingsspeech de schoonheid van deze locatie en bedankte alle betrokken deelnemers en leden van de vereniging. Na een moeilijk covidjaar is er vooral blijdschap, dat de Haastrechtse Kring weer een mooi programma kan aanbieden. Verder vertelt hij dat alle bezoekers hun stem kunnen uitbrengen op één van de deelnemende kunstenaars en dat zondagmiddag om 16.00 uur de prijswinnaar bekend wordt gemaakt. De prijs van de Haastrechtse Kring bestaat uit een kunstwerk van Andrea Dogterom, dat zij speciaal voor deze gelegenheid heeft gemaakt.

Van de kelder tot op de zolder zijn de kunstwerken geëxposeerd en kunnen de bezoekers kennis maken met de kunstenaars. Prachtige schilderijen, portretten, beeldhouwwerken, vazen, foto’s en objecten, kortom voor ieders smaak was er iets te bewonderen.

Foto’s van alle kunstwerken zijn te zien op de website van de Haastrechtse Kring: www.haastrechtsekring.nl

Open Monumenten

De Historische Vereniging Haastrecht was vertegenwoordigd in de trouwzaal en de burgemeesterskamer. Mensen met belangstelling voor de geschiedenis van Haastrecht konden zien wanneer en hoe het raadhuis gebouwd was, waarvan dat betaald werd en hoe de verschillende restauraties waren verlopen. In de burgemeesterskamer was een presentatie te zien van alle burgemeesters die daar gewerkt hebben. De bezoekers konden plaats nemen op een stoel en rustig deze dia’s bekijken. Verder konden ze kennisnemen van de verschillende publicaties van de vereniging, oude foto’s van Haastrecht bekijken en vragen stellen over de geschiedenis. Enthousiast kwam iemand uit de burgemeesterskamer lopen en vertelde dat hij nu eindelijk wist waar de naam Bisdom van Vliet vandaan kwam.

Het Raedthuys

Voor de heer Hans van Bemmel, de ondernemer die het raadhuis heeft laten restaureren, en zijn kleinzoon Jeroen Buijs, die het beheer voor zijn rekening neemt, was het een mooie gelegenheid hun Raedthuys open te stellen voor veel geïnteresseerde Haastrechtenaren.

Meer berichten