Bekervoetbal

LMO - FC Oudewater 3 - 6

Nooit eerder kruisten Oudewaterse voetballers de degens met de Rotterdamse voetbalvereniging Linker Maas Oever kortweg LMO en toch is dit een club die al bijna 85 jaar bestaat. De eerste ontmoeting voor het “eggie” in de KNVB-bekercompetitie tegen de Oudewaterse Geelbuiken zal de Rotterdammers dan ook zeker bijblijven. Of willen ze het maar zo snel mogelijk vergeten? Het werd uiteindelijk voor de gastheren net geen afstraffing. Overigens begon ene Giovanni van Bronckhorst hier bij deze club ooit zijn imposante voetballoopbaan.

Snelle goals

Al binnen de minuut werd er een doelpunt van Bart Griffioen op basis van enthousiast gewuif met de vlag door de assistent-scheidsrechter afgekeurd, maar dit hielp uiteindelijk niets. Binnen een paar minuten lag de bal tweemaal kort achter elkaar in het net bij de Rotterdamse goalie Mark Smith. Nadat een aantal verdedigers van de thuisploeg tot drie keer toe de bal van de doellijn hadden gewerkt, was de inzet van Sven Rietveld in de 3e minuut wel raak (0-1) op aangeven van Ivo Anbergen. Kort hierna deed Bart Griffioen het nog eens dunnetjes over, maar nu met meer succes (7e min. 0-2) Met een blok van vier, soms vijf verdedigers poogde LMO de Oudewaterse aanvalsmachine te keren, maar met deze strijdwijze creëerden ze enorm veel ruimte voor de Oudewaternaren om aanval na aanval op te bouwen.

Uitbouwen

Het wachten was dan ook op een veel grotere uitslag vooral ook omdat het vertoonde spel van de bezoekers zeer aantrekkelijk was. Daarbij dient vermeld te worden dat vele vaste basisklanten door blessures en/of ziekte niet aanwezig waren. Een uiterst fraaie actie van Griffioen stond aan de basis van het derde doelpunt. De maker was weer Rietveld (28e min. 0-3). Dit gebeurde kort na de eerste gevaarlijke Rotterdams aanval waarbij Boyd Rijnenberg door Jesper van der Zwart ternauwernood kon worden afgestopt. Dit bleek het sein voor een korte opleving van LMO. Een prima combinatie tussen Rijnenberg en zijn kompaan Noury Mulder leidde de 1-3 in (31ste min.)

Blessures

Kort voor de pauze tekende Sjoerd Wiltenburg op schitterende wijze voor het vierde Oudewaterse doelpunt met een diagonale knal in de bovenhoek (39e min. 1-4). Vervelend was het uitvallen van Bart Griffioen, die lelijk door zijn enkel ging. Zijn vervanger Tim Goes stond nog geen minuut in het veld of hij werd stevig onder het kunstgras gewerkt, naar later zou blijken kon ook hij de wedstrijd niet afmaken. In minuut 47 verdween Goes dus alweer uit beeld en werd hij op zijn beurt vervangen door Willem La Lau. Laatstgenoemde stond aan de basis van de 1-5 door Nick van den IJssel (55ste min.) Het bij vlagen goed voetbal werd plots onderbroken door twee onverwachte tegendoelpunten. Die ontstonden enerzijds door slordigheden achterin bij Oudewater. Een gebrek aan ervaring achterin wreekte zich, anderzijds lieten de Rotterdammers zien dat ze ook konden voetballen. Dit gebeurde zo rond een uurtje voetbal, De onruststokers waren o.a. Mitchel Keikes en Christopher Rojer; 3-5. Een voortzetting van achteruit via keeper Meuleman had een beter lot verdiend en een mooie combinatie tussen Willem La Lau en Nick van den IJssel mislukte. Sven Rietveld zorgde er uiteindelijk voor dat de 3-6 op het scorebord verscheen. Al met al een uiterst verdiende Oudewaterse overwinning.

WDS - Siveo 1-7

Acht doelpunten leverde de eerste oefenontmoeting tussen de kemphanen begin juli op. De bekerwedstrijd scoorde even hoog. Dit keer werd de oogst niet zo eerlijk verdeeld als de eerste maal. Toen werd het 4 tegen 4, dit keer 1 tegen 7.

WDS liet zich binnen twee minuten evenzoveel keren verrassen en dat leidde tot 0-2. Nog binnen het kwartier kon Gerwin Verlaan zijn tweede en Siveo’s derde laten noteren; 0-3. Door achterin een-op-een te gaan spelen trachtten de Driebruggenaren de opbouw van de gasten eerder te verstoren. Dat leverde niet het gehoopte resultaat op. Nog voor het rustsignaal voltooide Verlaan zijn echte hattrick en ook Vermeij wist eerder nog (20e min) het net te vinden. Na de rust werden alle goede bedoelingen in de kiem gesmoord toen Verlaan (47e min) en Luuk Bregman het doel wisten te vinden; 0-7. Pas nadat de gasten met zijn tienen kwamen te staan, stokte de productie. Via een strafschop redde WDS de spreekwoordelijke eer; 1-7.

Stolwijk - Linschoten 0-2

Het bekertreffen tussen Stolwijk en Linschoten is een prooi geworden voor de gasten (0-2). Joey van Kouwen brak in de elfde minuut de ban met een wonderschone goal. Tien minuten voor tijd gooide Jordi de Vormer het duel in het slot, na een fase waarin Stolwijk Linschoten flink onder druk zette.

Voor de ploeg van Pieter Ooms was het zaak om de goede lijn van de oefenwedstrijden door te zetten. Het was Joey van Kouwen die al vroeg in de wedstrijden de handen op elkaar kreeg. De middenvelder kreeg de bal op ruim twintig meter, kreeg een half metertje ruimte door een slimme loopactie van Jelle Baars en haalde voortreffelijk uit. Via de onderkant van de lat stuiterde hij in het dak van het doel. De doelman kon alleen maar toekijken en zijn hoofd buigen; 0-1. Niet veel later kreeg Jordi de Vormer een kans, maar zijn kopbal verdween in het vangnet. Stolwijk had weliswaar meer de bal, maar gevaarlijk voor het doel werden zij zelden. Eén keer zullen zij gehoopt hebben op de gelijkmaker toen Maikel Paling een hoekschop uit zijn handen liet glippen. Hij wierp zich vervolgens moedig voor de bal en herstelde daarmee zijn slippertje. Met zijn kenmerkende rushes was Daan Roozenboom ook vandaag weer een plaag voor de verdediging.

Routine

In de tweede helft gooide Stolwijk zijn formatie om en had Linschoten het lastig. Tot dertig meter van het doel liep het bij de thuisploeg goed, maar de uitstekend spelende verdediging gaf geen krimp. De routiniers Gerard Hoogendoorn (35) en Evert Dijkslag (38 jaar), normaal spelend in het derde elftal, bleven ogenschijnlijk gemakkelijk overeind op de backposities. Stolwijk had in de 73ste minuut moeten scoren, toen een afstandsschot via de lat weer terug het veld in kwam. Hun rechtsbuiten kon geheel vrij inkoppen, maar richtte veel te hoog. Zo’n tien minuten voor het laatste fluitsignaal werd het verzet van Stolwijk definitief gebroken. Invaller Omar Akoudad pakte de bal af en stuurde Sam da Cruz de diepte in. Die zag dat Jordi de Vormer met hem was meegelopen en bediende hem op maat. De altijd hardwerkende spits pikte zo toch weer zijn goaltje mee; 0-2. In de slotfase moest de prima arbiter nog een paar keer zijn gele kaart trekken voor Stolwijkse verdedigers, omdat zij enkele aanvallen onreglementair in de kiem smoorden.