Afbeelding
pr

Stadsmuseum weer open

Algemeen

Het Stadsmuseum Oudewater gaat na anderhalf jaar weer open. En de Geschiedkundige Vereniging doet dat met een nieuwe grote tentoonstelling over de Gezondheidszorg door de eeuwen heen. De aanleiding is het vijftigjarig bestaan van Woon- en Zorgcentrum De Wulverhorst dit najaar.

‘Gezondheidszorg door de eeuwen heen’

De Geschiedkundige Vereniging heeft de gezondheidszorg in Oudewater in breder en historisch perspectief geplaatst. Zij gaan terug tot in de 16e eeuw met aandacht voor het Arm- of Sieckhuis en het Weeshuis. En zij komen dichterbij in de 19e en 20e eeuw met bijzonderheden over huisartsen en apothekers, het St. Franciscusgesticht, het St. Jacobsziekenhuis, de Schuylenburcht en uiteraard De Wulverhorst. Behalve veel fotomateriaal zijn er ook bijzondere objecten te zien: de originele babyweegschaal van de zuigelingenzorg, het kistje van Stadsdokter Van Praag en diverse medische instrumenten uit de praktijk van huisarts en apotheek.

De kleine tentoonstelling over ‘Oudewater in de Tweede Wereldoorlog’ heeft de GVO gehandhaafd. En de permanente uitleg over het ontstaan van de Stad Oudewater is er uiteraard ook.

Nieuw is ook de ontwikkeling van een digitale rondleiding door Stadhuis en Stadsmuseum. Deze kan op een smartphone worden geactiveerd door het scannen van een QR-code.

Opening

Mevrouw Joyce Jacobs, directeur van Woon- en Zorgcentrum De Wulverhorst zal op zaterdag 4 september in het Stadhuis aan de Visbrug de tentoonstelling en het (korte) seizoen 2021 officieel openen. In verband met de Coronamaatregelen is deze ceremonie helaas beperkt toegankelijk.
Daarna zijn Stadhuis en Stadsmuseum gratis toegankelijk voor alle bezoekers, onder de volgende Coronaregels. De vrijwilligers kunnen ongeveer twintig mensen tegelijk ontvangen in het Stadhuis. Om daar zo eenvoudig mogelijk toezicht op te houden, krijgt elke bezoeker bij binnenkomst een ‘Coronakaart’ mee van de gastheer of gastvrouw. En bij vertrek levert de bezoeker de kaart weer in. Als de kaarten op zijn, dan mag de nieuwe bezoeker even wachten tot er weer iemand vertrekt.

Het Stadhuis en het Stadsmuseum zijn open tijdens het eerste weekeind van september, zondag 3 oktober en in de weekeinden aan begin en einde van de herfstvakantie, steeds op zaterdagmiddag en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.
Op Open Monumentendag, zaterdag 11 september, is de opening van 10.00 tot 17.00 uur.

Vitrine doktersgereedschap.