Afbeelding
Cees Reichard

Leo en Yvonne Eras stoppen met Haastrecht Klassiek

Algemeen

Leo en Yvonne Eras gaan deze week emigreren naar Spanje. Dit betekent dat zij stoppen met het organiseren van het auto oldtimer evenement ‘Haastrecht Klassiek’ in Haastrecht. Rob van Zuijlen, gastheer van Concordia en een paar bestuursleden van de stichting Haastrecht Klassiek zetten het evenement voort, maar dan in een ander jasje. Deze nieuwe vorm zal pas in 2022 plaatsvinden.

Leo Eras was in zijn dagelijks leven voor een bedrijf Marketing Communicatie medewerker. Zijn echtgenote Yvonne privéchauffeur op rouw- en trouwvervoer en professionele zorgverlener voor de zoon. Toen Leo met pensioen ging was zijn wens om een lot uit de loterij te winnen om naar Spanje te kunnen emigreren. Dit lot kwam niet, maar wel vond hij er een huisje dat betaalbaar was en aan hun verwachtingen voldeed. Zij gaan weg omdat zij in Spanje een betere toekomst hebben gevonden.

Oldtimerliefhebbers

Leo en Yvonne zijn in oktober 2012 in Haastrecht komen wonen. Zij waren toen verrast door de activiteiten die in Concordia plaats vonden. Ze wilden graag hieraan meedoen om zo goed mogelijk in de Haastrechtse gemeenschap te kunnen integreren. Op een avond hadden ze een goed gesprek met Rob van Zuijlen en hij vertelde dat hij het leuk zou vinden dat er op het Concordiaplein een evenement met oldtimers georganiseerd kon worden. Leo: “Zowel Yvonne als ik zijn oldtimerliefhebbers en we kregen van Rob het advies om contact op te nemen met Rinus Snel. Hij had veel oldtimers en wist hier veel van af. En dat hebben we gedaan en zo is Haastrecht Klassiek ontstaan. Toen is ook gelijk definitief vastgelegd dat de tweede zondag van september dit oldtimer evenement gehouden zou worden. Helaas is Rinus Snel een paar jaar geleden overleden.”

Sponsoren en deelnemers

Maar zoiets til je niet zomaar van de grond. Er moest naar sponsoren en deelnemers gezocht worden en dankzij oproepen in de kranten en op posters en banners is dit allemaal gelukt. Velen verleenden vrijwillig hun medewerking.

Naast de oldtimers deden ook klassieke tractoren, bromfietsen en motorfietsen mee. Heel belangrijk was het dat Ad en Marjo Houdijk voor de coördinatie van de trekkers zorgden.

Rob van Zuijlen heeft voor dit evenement vanaf het begin al zijn medewerking verleend. Leo en Yvonne hebben dit als heel prettig ervaren. Hij zorgde voor de vergunningen, catering en voor de sfeervolle band The Oldtimers uit Oudewater. En Rinus Snel liet elk jaar de Vlister Zangers ‘s middags twee keer optreden. Overigens wordt dit na zijn overlijden voortgezet. Voorts zorgde Rinus altijd voor de routes van de rondrit die elk jaar weer anders waren.

Stichting

Om de organisatie meer draadkracht te geven werd geadviseerd om een stichting te worden. Dat werd ook gedaan. Het gaf ruimte om andere evenementen te organiseren. Zo kwam het waterpretspektakel ‘Splash Haastrecht’ en verder ‘Gratis smullen met de paashaas’ en menig Halloweenfeestje.

Leo en Yvonne hebben door hun emigratie de stichting opgeheven. Yvonne: “We hebben nog een batig saldo op de rekening van de stichting en dit wordt gedoneerd voor de restauratie van het vliegtuig ‘de Pelikaan’ van de Kleine Betuwe. Het ligt in de bedoeling dat deze een plek krijgt achter Concordia. We laten hiermee een voetdruk achter in Haastrecht.”

Cees Reichard

Afbeelding
Afbeelding
Een Luisterend Oor 2 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 4 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 9 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00