Van links naar rechts Nico, Mike, Gerbrand bij een blinkend schone en vieze kliko.
Van links naar rechts Nico, Mike, Gerbrand bij een blinkend schone en vieze kliko. Sjoukje Dijkstra

Twaalfjarige jongens uit Montfoort zetten klusjesbedrijf op

Algemeen

Ze zijn nog maar twaalf jaar en toch runnen Mike en zijn buurjongen Gerbrand al een succesvol klusjesbedrijf. Mike kwam met het idee, omdat hij altijd al graag klusjes deed voor zijn ouders en zijn buren. Al snel haakte Gerbrand aan als zijn vaste klusjesmaat. Afgelopen donderdag waren ze bij ‘t Bakkershuis in Montfoort aan de slag. Daar lieten de harde werkers de kliko’s weer glimmen. Ditmaal deden ze dat voor nop, want: voor het goede doel komen ze graag vrijwillig helpen.

Vanaf de oprichting (twee maanden geleden) hebben de jongens er al heel wat klussen op zitten. Zo maken ze kliko’s schoon, tuintjes onkruidvrij, stofzuigen auto’s en maken een duivenhok schoon. Ze hebben het ook echt professioneel aangepakt. Zo zorgden de ouders van Mike voor een bestickerde bakfiets, professionele bedrijfskleding en een hogedrukspuit, waarmee ze al heel wat kliko’s hebben schoon gemaakt.

Initiatiefneemster en coördinator van ‘t Bakkershuis SWOM, Marjon de Jong, zegt: “Toen we ze vroegen, wisten we eigenlijk niet of ze het wel zouden willen. Misschien hadden ze het wel veel te druk. Bij ons gebeurt (bijna) alles op vrijwillige basis. Dat moeten ze dan ook nog maar willen. Gelukkig vonden ze het een goed idee. In ruil maken we graag reclame voor ze op onze website en via social media.” In ‘t Bakkershuis in Montfoort is sinds mei 2021 een ontmoetingscentrum gevestigd voor mensen met geheugenklachten en beginnende dementie. Moeder Marieke, die even komt kijken, is trots op haar zoon Gerbrand en vriend Mike. Ze hoefde ze niet over te halen. “Ze doen hier zulk mooi werk.”

Grasmaaier

Vandaag is Nico er ook bij. Hij is als vrijwilliger één keer per week bij ‘t Bakkershuis om te helpen in de tuin. “Mijn vrouw is gastvrouw op dinsdagmiddag en ik ben de grasmaaier”, lacht hij. Samen met de jongens wil hij wel eventjes op de foto gaan om het mooie resultaat te laten zien van de blinkende kliko’s. Marjon de Jong staat glunderend toe te kijken. Ze is erg tevreden, en ook blij met alle hulp die ze hier krijgen bij ‘t Bakkershuis. Ze wil wel even een rondleiding geven door ‘t Bakkershuis. “Na twee maanden kan ik soms nog steeds niet geloven dat dit echt gelukt is. De locatie is fantastisch.”

“Het belangrijkste is dat het gewoon een normaal huis is. Het voelt dus niet aan als een instelling. Mensen voelen zich er daarom ook thuis.” “Dit is het kantoor”, het is de eerste ruimte, aan de rechterkant, waar je zo binnenstapt. “Hier zit ik geregeld te werken. Eerst wou ik dat bureau er niet hebben, maar later bedacht ik mij, en dat heeft goed uitgepakt. Vanaf deze plek heb je goed zicht op de poort. Het is al een paar keer gebeurd dat er iemand bij de poort stond te kijken, een beetje zoekend, aarzelend. Dan loopt de gastvrouw of ik even naar naar buiten en vraag of we kunnen helpen. Wat ze zoeken. Al meerdere keren zijn er mensen binnen gelopen voor informatie of advies. Daarvoor zijn we hier ook. Mensen met vragen en twijfels op het gebied van vergeetachtigheid, geheugenklachten en dementie kunnen altijd binnenlopen voor een gesprekje.”

Schildercursus

Tot nu toe wil ze het liefst rustig aan opbouwen. “Er is veel belangstelling en animo. We willen iedereen die hierbinnen komt de aandacht geven die ze verdienen: de mantelzorgers, de vrijwilligers en natuurlijk de mensen met geheugenklachten, dementie.” Boven in een kamer staat een pingpongtafel. Een andere kamer staat nog vrij leeg. “Deze kamer zouden we ook willen aanpakken.” Ze vervolgt haar tour. “We zijn al gestart met een ‘open atelier’, waar mensen kunnen schilderen, mandela’s kleuren enz. Dit hier is ook echt een ruimte waar mensen met elkaar creatief bezig kunnen zijn.” Ze kijkt op haar horloge: “Ik moet zo iemand ophalen uit de Antoniushof. Dat heb ik beloofd.”

Jong geleerd

Beneden zegt ze de jongens nog even gedag, die nog druk bezig zijn met de kliko’s. “Wanneer zijn jullie klaar? Een kwartier? Dan ben ik op tijd terug op om jullie nog even gedag te zeggen.” De jongens maken hun karweitje snel af. Mike vertelt dat ze normaal drie tot vijf euro per kliko vragen. Drie euro voor de grijze, en vijf euro voor de bruine. Die zijn namelijk het viest. Vanaf de oprichting van hun bedrijfje hebben ze al meer dan 50 kliko’s schoon gemaakt. Hun ouders vinden het goed dat ze dit doen. “Het is wel goed dat ze de handen uit de mouwen steken. Jong geleerd, oud gedaan.”

Mike’s klusjesbedrijf is te vinden op facebook: Mikesklusjesbedrijf

Voor meer informatie over ‘t Bakkershuis: www.swomontfoort.nl/t-bakkershuis of via 0348-469109/ 06-40060402

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 38 minuten geleden
Sorry, die duw in de boarding was ietsje te fors(wel een blessure en een wissel voor Thomas Hoogenboom)
FC Oudewater laat duur punt liggen in slotfase 2 uur geleden
Een grutto op Het Beloken Land, in een plas drasgebiedje, waar hij zich goed thuis voelt.
Lezing 'Weidevogelwellness Het Beloken Land' 3 uur geleden
Het is weer gelukt een prachtig en 'voor-ieder-wat'-programma te maken voor Koningsdag.
Koningsdag in Oudewater 17 uur geleden
Afbeelding
Uit het leven gegrepen gisteren
Afbeelding
Opbrengst Reuma collecte 2024 22 apr, 09:00
Afbeelding
Comité 4 en 5 mei Oudewater zoekt meedenkers 21 apr, 19:00
Gerben Olsthoorn (li) en Kees van Schaick in de polders.
Nieuwe gebiedscoöperatie in de polders rond Oudewater 21 apr, 17:00