Afbeelding

Ode aan het landschap

Algemeen

Dit jaar vinden door het gehele land zomeractiviteiten plaats onder het motto ‘Ode aan het landschap’. Al deze fiets-, wandel, kunst- en audioroutes, podcasts, excursies en tentoonstellingen hebben tot doel meer kennis, aandacht en waardering voor ons eigen Nederlandse, in dit geval Hollandse, landschap te bewerkstelligen.

Dit geldt voor heel Nederland en voor iedereen die in eigen land op vakantie gaat. Er valt dus overal genoeg te beleven en zeker ook in de IJsselstreek kun je genieten van het eigen Nederlandse landschap. Mooie pareltjes, die oprecht een bezoek waard zijn, zijn onder andere:

- De Hooge Boezem, nabij Haastrecht, een waterstaatkundig monument en een eldorado voor vogelaars.

- Willeskop, een nat en rustig natuurgebied waar kwetsbare soorten zich thuis voelen. Het gebied heeft een grote aantrekkingskracht op allerlei weide- en moerasvogels die hier graag foerageren en hun jongen grootbrengen.

- Het Veenweidepark Ruyghe Wei in Oudewater; over dit gebied een wat uitgebreider verhaal.

Ten oosten van de voormalige Hekendorpse Boezem ligt nog een boezem: de Oude Waarder Boezem. Deze, ook voormalige, boezem ligt in de polder Klein Hekendorp, pal naast de polder Groot Hekendorp en grenst aan Oudewater. De Zuringkade ligt in de polder Klein Hekendorp, maar dan wat hoger. In de 17e eeuw had deze nog andere namen Suringkade en Nieuwe Kade, en deze zijn vermoedelijk overblijfselen van de kade die rond die voormalige Oude Waarder Boezem gelopen heeft. Tot een jaar of tien was de polder Klein Hekendorp een open graslandgebied in het Groene Hart, maar zo rond 2010 is er in het middelste deel een veenweidepark aangelegd dat de naam Ruyghe Wey heeft gekregen. Een landschapspark dat bedoeld is voor onder meer de inwoners van Oudewater, om er te verpozen, zoals dat zo mooi heet. Hiervoor is een blok graslandpercelen ter grootte van ongeveer tien hectare opnieuw ingericht middels het vergraven en aanleggen van nieuwe sloten en waterpartijen en het planten van honderden boompjes; geplant met de bedoeling er een bos te ontwikkelen. De waterstand heeft een hoger peil gekregen dan de omringende agrarische graslanden. En er zijn smalle halfverharde wandelpaadjes aangelegd.

Informatie van Freek Mayenburg is uitgebreider te vinden via de site www.groenehartfotografie.nl.
Zijn verhaal en foto’s zijn een bezoek meer dan de moeite waard. Maar dat geldt net zo goed voor een bezoek aan het Veenweidepark zelf.

Aad Kuiper

Afbeelding
Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 10 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 17 uur geleden
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 19 uur geleden
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00