Oudewaters werk van een drietal kunstenaars
Oudewaters werk van een drietal kunstenaars Aad Kuiper

TIP biedt meer dan alleen informatie

Algemeen

Toeristen kunnen bij TIP terecht voor allerhande informatie over van alles wat toeristen maar zou kunnen boeien. En ook Oudewaternaren kunnen daarvoor naar TIP; maar er is meer. TIP staat namelijk vol met heel leuke typisch Oudewaterse kunst voor een zacht prijsje. Of iets duurder natuurlijk, maar wel kunst. Leuk om voor jezelf te kopen of om cadeau te doen. Trudi van Eck: “Dit zijn echt leuke cadeautjes, maar ik wil ook wel wat voor mezelf. Zo bijzonder.”

Keramiek van Marja, Marleen en Ineke

Er staat van een drietal Oudewaternaren fraaie keramiek te koop. Marja Verkerk-Smit maakte bij Oudewater passende heksjes, maar wel bijzonder vriendelijke en aantrekkelijke heksjes. Op verzoek maakt zij ook geelbuikige geboortetegeltjes. Niet alleen voor Geelbuiken, maar ook voor andere Oudewaternaren en zelfs voor mensen van daarbuiten. ‘Als iets het verdient om (uiteindelijk) in alle Oudewaterse families een ereplaats in te nemen dan is het wel dit: de Oudewaterse geboortetegel’, schreef Walther Kok in 2017 reeds in een lezenswaardig blog op Oudewater.net. “Gemaakt van echte lokale Ouderwetse klei, door Marja Verkerk-Smit, een echte Oudewaterse kunstenaar voor echte Oudewaterse borelingen. Daarvan hebben we er elk jaar zo’n honderd. Hier ligt kortom een unieke, exclusieve kans om op onze eigen Oudewaterse manier, artistiek verantwoord, betaalbaar én op ecologisch verantwoorde wijze het historisch besef, de gemeenschapszin én de jaloezie van de buitenpoorters op grootse en indrukwekkende wijze te prikkelen. De manier bij uitstek ook om op liefelijke en warme wijze Oudewater te promoten. Reken het potentiële jaarlijkse bereik per tegel maar even mee: 100 geboortes plus (ruwweg) tweehonderd ouders en tenminste evenveel (afgunstige) ooms en tantes, 35 broertjes of zusjes, zo’n driehonderdvijftig grootouders, 250 buren en… vul zelf maar verder in. Eén tegel heeft moeiteloos een bereik van ver boven de duizend. Een geschenk met een multiplier vanjewelste. Hier kan geen TIP of gemeentelijke campagne tegenop. De Oudewaterse klei wordt door Marja ook verwerkt in sierlijke en handige potjes. En bij aanschaf van een tegel houdt men gewoon het recht om ook zo’n potje aan te schaffen.” Het verhaal van Kok gaat nog verder, maar er zijn meer Oudewaterse keramisten.

Van Marleen Vermeer bijvoorbeeld staan er mokken in allerlei uiteenlopende dessins bij TIP; stuk voor stuk pareltjes. En als je even verder kijkt, merk je dat het assortiment dat zij de Oudewaternaren, en vooruit, ook anderen, te bieden heeft, veel uitgebreider blijkt dan je op grond van wat je daar ziet zou verwachten. En dan blijkt er ook nog een Ineke Bolier bekend te zijn als keramiste. Ineke is een Oudewaterse, woonachtig in de Wijdstraat in ‘Vrede is Rijckdom’ die via TIP niet typisch Oudewaterse, maar wel leuke, kleine hebbedingetjes in de aanbieding heeft.

Zeefdrukken en meer van Larissa

Van een heel andere orde zijn de fraaie kleine zeefdrukken van Larissa Beentjes. Hoewel ze hier niet meer woont, heeft ze nog steeds een zwak voor en een band met Oudewater. Dat blijkt wel uit de juweeltjes van kleine zeefdrukken én tegeltjes met beide typisch Oudewaterse plekjes die zij via TIP aan alle bezoekers van het pand - dat dus heel duidelijk méér is dan alleen een prima plek om (toeristische) informatie te vergaren voor leuke uitstapjes en belevenissen - mag laten zien. Zij laat overigens ook weten dat ze op verzoek ook ander werk maakt én - uw verslaggever heeft een blik mogen werpen in haar atelier - ook dat werk is zeker de moeite waard. Werk aan de muur, is de naam van haar website en daar valt wat voor te zeggen. Kortom: ga eens naar TIP, want TIP biedt meer.

Aad Kuiper

Werk van Ineke Bolier
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 7 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 8 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 9 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 10 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 12 uur geleden
 De inschrijvingen voor het recreantentoernooi komen langzaam binnen.
Recreantentoernooi bij tafeltennisvereniging TOP 14 uur geleden
Roekoe.
Gert den Houdijker walst over iedereen heen 16 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 17 uur geleden