<p pstyle="BODY">Cor Kuijf broche hanger Nieuwlandse knoop - Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven</p>

Cor Kuijf broche hanger Nieuwlandse knoop - Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Herman de Man-Maand en het Zilvermuseum

Schrijver Herman de Man (1898-1946) wordt omschreven als ‘Een zoeker naar het hart van mensen die in het hart van Holland leven.’ Hij is bekend van de roman (en later TV-serie) ‘Het Wassende Water’, waarin hij een tijdsbeeld schetst van het leven in de Krimpenerwaard en de Lopikerwaard en van de strijd tegen het water. Hij staat bekend om het uitvoerig beschrijven van de streek in zijn romans. In het boek ‘Heilig Pietje de Booy’ noemt hij ook de bekende in Schoonhoven gemaakte Zeeuwse knopen.

Een passage uit het boek: ‘Ze koos, terwijl ze neerknielde op haar eene knie om alles beter te kunnen bewonderen, uit de laatjes van Goverts (Govert van Overdinkel, den reizenden goud- en zilversmid) kistje een mooien Zeeuwschen knoop van gouddraad, kunstig geslingerd en in elkaar gekruld.’

Draadwerk, ook wel filigrein genoemd, in goud en zilver is vooral bekend van de streekdracht, zoals de beroemde Zeeuwse knopen. Het overgrote deel van de Zeeuwse knopen is in de 19de en 20ste eeuw in Schoonhoven gemaakt, waar een specialisme in deze techniek bestond. Edelsmid Cor Kuijf is dagelijks in de smederij van het Zilvermuseum te vinden, hij heeft de kennis van het filigrein van vader op zoon overgedragen gekregen en is de laatste in ‘t land die nog knopen maakt.

Historie Zeeuwse knoop in vogelvlucht

De oorsprong van de Zeeuwse knoop gaat terug naar eind zeventiende eeuw, de tijd van Michiel De Ruyter. De mannen droegen de knopen destijds op hun hemd, jas of op hun boord als ‘keelknoop’. Later droegen de vrouwen hem ook als sieraad, bijvoorbeeld als mutsspeld of als broche. De knopen werden gemaakt van zilver of goud en waren destijds een statussymbool: hoe groter de knoop, hoe rijker en belangrijker de drager was. Het model is gebaseerd op de later geïmporteerde bloem ‘het Zeeuwse knoopje (Astrantia of Sterrekruid), pas sinds 1915 in Nederland. Het model van de knoop komt waarschijnlijk van oorsprong van Joden die in 1492-1497 Spanje en Portugal zijn ontvlucht en naar Nederland zijn gekomen. Het is daarna doorontwikkeld door Nederlandse smeden. De Filigreintechniek komt van oorsprong uit Syrië en werd al toegepast door de Etrusken.

Activiteiten & Workshop ‘Draad’

Er zijn vijf fietstochten door de mooie polders van de Lopiker- en Krimpenerwaard die langs plekken uit zijn leven en werk leiden, waaronder Schoonhoven. Tussen 8 juli t/m 8 augustus kun je onderweg afstappen voor iets leuks om te doen of zien of te horen. In het Zilvermuseum kun je de Zeeuwse knopen bekijken in de collectie, ontdek je in de smederij hoe ze gemaakt worden en ga zelf aan de slag met draad tijdens de instapworkshop! Of koop een mooie knoop gemaakt door Cor Kuijf in onze (web)shop!


Zaterdag 14 augustus om 11.00 uur

Inloopworkshop Draadsieraad

Draadsieraad maken: Ga zelf aan de slag met draad en maak een mooie hanger of ring.
Voor aanmelden:?reservering@zilvermuseum.nl of bel 0182-385612

Meer berichten