Met gele borden her en der heeft de gemeente Montfoort de inwoners al enkele weken van tevoren willen waarschuwen.
Met gele borden her en der heeft de gemeente Montfoort de inwoners al enkele weken van tevoren willen waarschuwen. Sjoukje Dijkstra

Wat vinden Montfoortenaren van plannen rondom de verkeerscirculatie Montfoort?

Algemeen

Wat vinden we Montfoortenaren van de plannen met betrekking tot verkeerscirculatie in de binnenstad? Het eenrichtingsverkeer en de plannen voor parkeerplaatsten bij de Heeswijkerpoort? Een poll op Facebookpagina ‘Je bent Montfoortenaar als...’ laat zien dat veel nog onduidelijk is.

1 juli is het zover. Dan verandert op sommige plekken de rijrichting in de binnenstad van Montfoort. Een van de meest ingrijpende wijzigingen is dat mensen vanaf dan ook niet meer met de auto over de Montfoortse IJsselbrug het centrum kunnen verlaten. Met de auto kom je daar Montfoort in vanaf de Doeldijk. Voor fietsers en voetgangers blijft de brug wel tweezijdig toegankelijk. De veranderingen dienen om het voor doorgaand (sluip) verkeer minder aantrekkelijk te maken om door de binnenstad te rijden. Ook de doorgang voor de hulpdiensten en afvalophaaldiensten zou hierdoor verbeteren. Daarnaast is eenrichtingsverkeer volgens de gemeente noodzakelijk om ruimte te creëren voor de verbetering van de trottoirs. Door herinrichting van de openbare ruimte wil de gemeente toegankelijkheid voor de voetgangers en de veiligheid van de fietsers verbeteren.

Met gele borden her en der heeft de gemeente Montfoort de inwoners al enkele weken van tevoren willen waarschuwen. Een poll op facebookpagina ‘Je bent Montfoortenaar als…’ wijst uit dat een meerderheid de borden maar verwarrend vond. “Ik zie allerlei borden, maar het is me compleet onduidelijk hoe ik straks door de binnenstad moet rijden.” Toch zijn er ook die de plannen fantastisch vinden. Een tiental mensen reageert: “Goed dat de verkeerscirculatie verbeterd wordt en parkeerproblematiek aangepakt. Maar waarom eenrichtingsverkeer over de brug?” Sommigen snappen helemaal niet wat er nu allemaal eenrichtingsverkeer wordt en waarom: “Dat is het nu toch al voor een groot gedeelte?”

Mark van Kippersluis ziet met de aanpak van de verkeerscirculatie ook mogelijkheden voor de horeca. “Eenrichtingsverkeer biedt mogelijkheden rondom de brug qua horeca. Een prachtig voorbeeld is Muiden, een bijna identieke situatie. Jaren geleden werd de brug afgesloten, wat ten goede komt van de recreatie”, reageert hij. “Maar een vrachtwagen kan er niet doorheen”, zegt Tineke Verlaan-Visser. Ze doelt daarmee op de bocht bij de Antoniushof in Montfoort. “Die bocht kan niet gemaakt worden”, denkt ze. Deze week donderdag is het zover. Of het dan in een keer soepeltjes zal verlopen, is nog even afwachten... Vanaf dan is het voor iedereen even goed opletten op de borden, waar ze rijden en vooral in welke richting.

Ook de IJsselbrug wordt eenrichtingsverkeer.