Het startbord wordt onthuld door wethouder Lavinja Sleeuwenhoek.
Het startbord wordt onthuld door wethouder Lavinja Sleeuwenhoek. Cees Reichard

Beweegroute Haastrecht van start

Algemeen

Sinds vrijdag 18 juni heeft Haastrecht een Beweegroute. Deze is uitgezet om de inwoners op een leuke en uitdagende manier in beweging te krijgen. Deze route is voor alle inwoners, jong en oud. Iedereen kan dicht bij huis, samen of alleen de route lopen en hiermee in beweging blijven. De oefeningen helpen om je spierkracht, conditie en balans te trainen.

Op initiatief van Anita Thuis, oefentherapeut Cesar en Marije Bosbom, fysiotherapeut is deze route in Haastrecht tot stand gekomen. Op een bijeenkomst over valpartijen in het Groene Hart Ziekenhuis werd een voorbeeld van een beweegroute gesproken. Na aanleiding van deze bijeenkomst zijn Anita en Marije zelf oefeningen en een route in Haastrecht gaan bedenken. Om dit plan concreet te maken hebben zij contact opgenomen met Jolanda Gerbrandts van de SWOK (Welzijn Krimpenerwaard). Jolanda heeft de contacten met de gemeente gelegd en sponsoren gevonden om het project uit te kunnen voeren.

Voldoende beweging

Anita vertelt dat dagelijks bewegen voor ieders gezondheid erg belangrijk is. Voor volwassenen wordt 30 minuten per dag geadviseerd en voor kinderen 60 minuten, waarbij de hartslag opgevoerd wordt. “Om de inwoners van Haastrecht op een leuke laagdrempelige manier in beweging te brengen kan deze Beweegroute een goede bijdrage leveren. De spierkracht, conditie en balans worden getraind met oefeningen als been strekken, knie heffen, zijwaarts lopen, boksen en ga zo maar door. Er zijn elf oefeningen.”

Mozaïekborden

Op verschillende locaties in Haastrecht staan mozaïekborden waarop te zien is welke beweging uitgevoerd kan worden. De route is 1,5 km en is uit te breiden met een gedeelte van Overtuin Bisdom van Vliet. Op het startbord voor de huisartsenpraktijk op het Concordiaplein is de route vermeld, maar deze wordt ook zichtbaar door met een mobiele telefoon de QR-code te scannen die onder de mozaïekborden is geplakt. Er zijn ook flyers met de route beschikbaar. Deze liggen bij de verschillende horecagelegenheden, bij de huisartsenpraktijk en bij bakker Arjan van der Eijk.

Door de werkzaamheden in de wijk Agterpoort is een deel van de route helaas nog niet toegankelijk. Plaatsing van deze borden volgt zo spoedig mogelijk.

Kosteloos begeleiding

Vanaf donderdag 24 juni zal Cesar Oefentherapeute Anita Thuis wekelijks van 11.30 tot 12.30 uur kosteloos de inwoners begeleiden bij de beweegroute. Er wordt verzameld bij het startbord op het Concordiaplein. De begeleiding wordt financieel ondersteund vanuit Sportservice Krimpenerwaard.

Het ontwerp en de illustraties zijn gemaakt door Josefien Versteeg, de mozaïekborden zijn gemaakt door Marlinda Wijers.

Onthulling startbord

Maar eerst was er op vrijdagmorgen de officiële opening door wethouder Lavinja Sleeuwenhoek (VGBK). Zij memoreerde dat zij al in 2018 door de initiatiefnemers benaderd was voor deze Beweegroute. Na zo veel jaren is deze er dan. “Er is wel iets moois van gemaakt en het is heel goed dat we in deze tijd op deze manier bij elkaar kunnen komen om te bewegen. En dat we samen gezond verder kunnen gaan. Mijn dank gaat uit naar alle vrijwilligers en sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt.” Daarna onthulde de wethouder het startbord van de Beweegroute Haastrecht. Vervolgens werd een gedeelte van de route door de genodigden gelopen.

De werkgroep is zeer trots op het resultaat en hoopt dat de inwoners van Haastrecht veel gebruik van de Beweegroute gaan maken. Zij hoopt dat dit navolging in de andere dorpen van de Krimpenerwaard krijgt.

Cees Reichard

Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 1 uur geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 2 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 20 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00