pr

Stadsmuseum De Knoperij is weer open met een nieuwe expositie ‘Langs de IJssel’

De vrijwilligers van De Knoperij zijn blij dat de deuren weer open mogen. De nieuwe zomertentoonstelling ‘Langs de IJssel’ is binnen in de Knoperij en in de etalage te bewonderen. Met de komst van het mooie weer zijn de toeristen al weer volop in de stad. Toeristen en bewoners kunnen vanaf nu weer in het museum en bij het Toeristisch Informatie Punt terecht.

De nieuwe expositie, ‘Langs de IJssel’, is inmiddels de zevende die wordt georganiseerd. Het verhaal wordt verteld; waarom Montfoort juist op deze plek aan de Hollandsche IJssel is gesticht. Het laat ook zien waarom de IJssel eeuwenlang de levenslijn van de stad was. Een van de samenstellers van deze expositie, Peter Versloot, vertelt: “Tot 100-200 jaar geleden was transport over water vaak eenvoudiger dan over land. In Montfoort was het daarom Langs de IJssel een drukte van belang met het vervoer van goederen maar ook van personen. Vanaf ‘Onder de Boompjes’, de plek waar boten aanlegden, gingen er passagiersboten naar Gouda of Utrecht. Vrachtboten vertrokken vaak al in de nacht. Boten werden ‘gejaagd’, getrokken door paarden of mensen die over het jaagpad liepen met een touw. We hebben daar mooi beeldmateriaal van”.

Het bijzondere van deze tentoonstelling is dat er veel foto’s en ansichtkaarten van de IJssel voorhanden zijn. Ook van meer dan 100 jaar geleden. Foto’s waarop te zien is dat de was nog werd gebleekt bij ‘Onder de Boompjes’ en waar de bedrijvigheid langs het water direct opvalt. Peter Gruters vult aan: “Omdat grondstoffen ook over water werden aangevoerd vestigden veel bedrijven zich langs de oevers. Denk aan: de 4 Gemeenten, de gasfabriek en de steenfabrieken. Net als nu werd er toen gezwommen in de IJssel. Sterker nog, er werd zwemles gegeven in de Voorgracht en in de IJssel. Want je moest wel leren zwemmen. Toen er weer enkele mensen waren verdronken en mensen ziek werden van het zwemmen in de IJssel was voor dokter Staatsen de maat vol en nam hij in 1961 het initiatief voor de bouw van een zwembad. Er is veel veranderd. De vrachtvaart is zo goed als verdwenen en heeft plaats gemaakt voor pleziervaart. In de zomer is het nu soms drukker dan ooit.

De etalages tonen veel oude voorwerpen van de scheepvaart. Leo van den Berg stelde veel bijzondere scheepsobjecten beschikbaar voor de expositie. Medeorganisatoren Lex van Wijk en Hetty Elzas kijken tevreden terug. “De IJssel is een mooi thema waar iedereen wel wat mee heeft en er is zoveel van te vertellen”.

Stadsmuseum De Knoperij is open op woensdagmiddag tussen 13.00 tot 16.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10-16 uur. De expositie duurt tot september 2021. De gasttentoonstelling wordt nu ingevuld door kunstenaar Marcel Wammes.

Meer berichten