<p pstyle="BODY">&#39;FC Utrecht in de wijk&#39; trok afgelopen maandag ruim 30 tot 35 kinderen.</p>

'FC Utrecht in de wijk' trok afgelopen maandag ruim 30 tot 35 kinderen.

(Sjoukje Dijkstra)

FC Utrecht in de wijk in gemeente Montfoort

Al een maand lang worden er wekelijks onder de vlag van FC Utrecht activiteiten georganiseerd op het Doelenplein in Montfoort. ‘FC Utrecht in de wijk’ trok afgelopen maandag ruim 30 tot 35 kinderen in de leeftijden tussen de 7 en 18 jaar. Officieel zijn kinderen vanaf 10 jaar welkom, maar de zevenjarige Evie die hier vanavond voor het eerst is, trapt zo graag een balletje mee, dat ze natuurlijk ook gewoon mag meedoen. Lars Goergen van de Buurtsportcoach vertelt dat de groep kinderen die hier wekelijks komt, zeker gegroeid is. “In het begin waren het er nog twintig. Het leuke is dat ze dan ook vriendjes en vriendinnen meenemen, bijvoorbeeld uit Linschoten.”

John van Echtelt van de Buurtsportcoach staat aan de zijkant te genieten. Hij vindt het zo leuk dat het zo succesvol is. Tom Schouten, Job Hoogendoorn en Lars hebben het langzaam opgebouwd. Er was niet zo veel animo in het begin. Dat was wel goed, vanwege corona.” Ook de 24-jarige Channa van ‘t Veen, die al zes jaar als BOA werkt, trapt een balletje mee. “Hartstikke leuk”, vindt ze. “Heel gezellig. Vorige week was ik er ook. Toen vroegen ze: ‘Komt u volgende week weer?’ Toen zei ik: ‘Dan neem ik wel mijn voetbalschoenen mee, want ik wil meedoen’.” Ze vindt het heel fijn om op deze manier beter contact te krijgen met de mensen die in deze wijk wonen. “Volgende week zitten er misschien kinderen bij die zich misdragen. Met aanspreken, gaat dat makkelijker. Dan zullen ze eerder zeggen: ‘Ja mevrouw, u heeft gelijk’. Ook wil ze hiermee laten zien dat een boa niet per se verkeerd is.” Ondertussen is het voetbal afgelopen. De kinderen krijgen goodiebags uitgedeeld. Daar wordt enthousiast op gereageerd. Iedereen wil wel zo’n tasje met een pen, een frisbee en een balletje met FC Utrecht logo. Ondertussen vraagt een buurvrouw of ze volgende week ijsjes mag komen uitdelen.

Talent ontwikkelen

De moeder van Evie, Meike, vindt het fantastisch georganiseerd. Ze is hier net komen wonen. “We vallen wel met onze neus in de boter, zo.” Evie is volgens haar maandagavond altijd op het Doelenplein te vinden. “Dit hadden we compleet gemist.” Ze vertelt dat haar dochter altijd voetbalt in de straat. “Ze wil graag op voetbal.” Nathan Voet die bij FC Utrecht werkt, zegt: “Kijk, daar doen we het nou voor. Dat kinderen respect voor elkaar hebben en hun talent kunnen ontwikkelen. Talent staat centraal. Ook als dat iets anders is. Het hoeft ook niks met sport te maken hebben.”

Lars beaamt dat. Hij vindt de reacties super om te zien. “We zijn heel blij met de opkomst. En dat willen we blijven uitbouwen.” Nathan was degene die bij FC Utrecht destijds aangaf dat hij ‘FC Utrecht in de wijk’ wel in Montfoort terug zou willen zien. Ik was bezig met mijn opleiding en liep er stage. Een van mijn doelen was om Montfoort toe te voegen aan de elf partnergemeentes waarmee FC Utrecht al samen werkte. Dat is gelukt. Het balletje ging vanaf toen rollen en nu staan we hier. Het convenant is getekend.” Eerder tekende gemeente Montfoort met Montfoort Vitaal een convenant met FC in de Domstad. Algemeen Directeur van FC Utrecht Thijs van Es, Wethouder Sport Herman van Wiggen van gemeente Montfoort en John van Echtelt namens Montfoort Vitaal zetten in Stadion Galgenwaard hun handtekeningen onder de overeenkomst, waarin stond dat ‘FC Utrecht in de Wijk’ actief zou worden in gemeente Montfoort.

Meer impact

Ook jongerenwerkers Haitham Taher en Steve Blokland zijn aanwezig bij het potje voetbal. John van Echtelt is daar blij mee. Hij geeft toe dat het ‘de Buurtsportcoach’ hem wel eens boven het hoofd dreigde te groeien. “In samenwerking met de jongerenwerkers kunnen we samen ook de grotere problemen aanpakken.” Jongerenwerker Haitham laat weten dat ze elkaar mooi aanvullen. “Onze functie is meer algemeen. Als buurtbewoners overlast hebben, kunnen ze contact opnemen. Ook jongeren met hulpvragen kloppen bij ons aan.” In de zomer willen hij en Steve hier het project ‘Young Leaders’ doen. “Dat is een maatschappelijk diensttijdproject, waarbij jongeren iets doen voor de wijk. “We werken met thema’s, bijvoorbeeld debatten en omgaan met groepsdruk. Daarvoor organiseren we een training, waarna we iets organiseren in de wijk.”

John: “Dat betekent dat we samen nog meer impact kunnen maken.” Samen proberen ze de mix van kinderen die er is, nog beter te krijgen.” Ze vertellen dat, toen ze dit opzetten, een vrouw vroeg of het voor alle culturen was. “’Tuurlijk’, reageerden wij. Zij vond het fantastisch dat we dit doen. “Verder stond er in een berichtje van de gemeente dat een vrouw haar toilet ter beschikking stelde, als er eens iemand naar de wc moest gaan. Fijn dat de buurtbewoners zo enthousiast zijn.” John stelt ook: “Keizerrijk staat buiten de wijk bekend als probleemwijk, maar als je het aan de mensen hier vraagt vindt 85 tot 90 procent het leuk om hier te wonen. Er is een handvol gezinnen dat het heel zwaar heeft. Vooral daarvoor hopen we op deze manier iets positiefs te kunnen betekenen.”

Voor de kinderen die interesse hebben om mee te doen: elke maandagavond tussen 19.00 en 21.00u worden er activiteiten georganiseerd op het Doelenplein in Montfoort.

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten