Ook Dennis Boele heeft zijn huis flink versierd.
Ook Dennis Boele heeft zijn huis flink versierd.

De meest oranje straat van Montfoort is ...

Algemeen

Elke keer als Oranje mee mag doen met het WK of EK voetbal, kleurt een deel van de Wilhelminastraat in Montfoort helemaal oranje. Op het woonerf hangen de bewoners gezamenlijk de vlaggetjes op. Wesley Blonk heeft ook meegeholpen met ophangen van de versiering. Hij vertelt dat ze binnen een paar uurtjes klaar waren. “Voor mij is het de eerste keer. Ik woon hier sinds zes jaar. Dus had ik het nog niet eerder meegemaakt.”

Dennis Boele daarentegen die op de hoek woont, maakt het al jaren mee. “Ze doen allemaal mee!”, zegt hij. Voor zolang hij zich kan heugen kleurt de straat oranje. “Dit jaar misschien iets minder, omdat het niet het originele jaar is. Het zou eigenlijk vorig jaar zijn natuurlijk.” Hij wijst: “Normaal gesproken doen we die bomen ook met oranje versiering. En daar op de hoek zijn die huizen dan ook versierd. Dit jaar is het toch minder, maar dat is door heel Montfoort zo”, zegt hij.

Partytent

Hij vertelt hoe de buurmannen samen met twee, drie, vier man de ladders opduiken om de vlaggetjes tot in de goot te brengen. Gelukkig gaat dat nooit mis. “Vroeger toen iedereen nog thuis woonde, stond daar de partytent, hadden we een live-tv-stream, en maar trommelen en gek doen.” Wesley zegt: “Als we door eerste poulefase heen zijn, dan komt er toch ook een tent?”“Als Nederland doorgaat, wordt dat wel gevierd in de straat”, zegt Dennis. Of er een tent komt, weet hij niet.

Kwart finale

Hij denkt dat ze de poulefase zeker wel moeten overleven. “Waarschijnlijk stranden we in de kwartfinale. Het hangt een beetje van de loting af. Ik denk dat we het maar per wedstrijd moeten bekijken.” Wesley denkt ook dat Nederland in de kwart finale strandt. Of de straat dan direct van oranje versiering ontdaan wordt, weet hij niet. “We zullen het meemaken.” Zelf heeft hij een grote oranje vlag voor zijn huis hangen; bij Dennis daarentegen is het hele huis versierd. Er staat zelfs een rood-wit-blauwe fiets in de voortuin. Dennis denkt dat de Wilhelminastraat wel eens de meest oranje straat van Montfoort zou kunnen zijn. “Hoewel... in de Lichtenbergstraat hangen ook flink wat vlaggetjes hoor”, zegt hij.

“Die fiets was van mij”, zegt Dennis. Hij vertelt hoe het oranje initiatief jaren geleden ontstond, met 20 tot 30 man. “Zo is het een beetje gaan groeien tot wat het nu is.” Hij denkt dat als Nederland in de finale zal komen dat er wel groot feest gevierd gaat worden in de straat. “Dat zou fantastisch zijn.”

Sjoukje Dijkstra

Het woonerf in de Wilhelminastraat kleurt met wk of ek voetbal altijd helemaal oranje.
Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 2 uur geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 3 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 21 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00