<p pstyle="BODY">Een van de passerende passagiers van een van de vele bootjes stopt geld in het klompje van de sluiswachter.</p>

Een van de passerende passagiers van een van de vele bootjes stopt geld in het klompje van de sluiswachter.

Sluiswachters Montfoort hebben het er druk mee

Op een drukke dag passeren bij de sluis in Montfoort tientallen boten. Afgelopen zondagmiddag rond 16.00 uur waren er volgens sluiswachter Gerard van Vliet wel meer dan 50 bootjes gepasseerd.

“Kijk, daar komt nog meer aan.” Keer op keer steken de sluiswachters hun hengel met blauw klompje uit, zodat de mensen die in bootjes passeren daar een vrijwillige bijdrage kunnen geven. Gemiddeld geven mensen twee tot vier euro per boot. “Soms geven ze ook vijf euro of meer”, geeft Gerard aan. Hij denkt dat ze voor deze zondag inmiddels wel rond de 200 euro hebben opgehaald. “Zoveel?”, vraagt een kind dat vlakbij staat. “Ik wil ook wel sluiswachter worden.” Gerard vindt het leuk om te doen. “Hadden we deze sluis niet gehad, dan hadden ze in Linschoten natte voeten”, lacht hij. In de IJssel wordt ook volop gezwommen door tieners en jongeren uit Montfoort. Bij Daan Droomijs zijn alle bankjes buiten bezet met mensen die genieten van hun ijsje. “Een bootje met in oranje uitgedoste jongens vaart voorbij. “Hup Holland!”, scanderen ze. Zodra alle boten voorbij zijn, wordt er weer flink gezwommen en geponst in de rivier. “Kom zwemmen”, roept een meisje naar haar vriendin. “Het is lekker!”

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten