Aad Kuiper

Bezoek de website van de GVO

Stadsmuseum Oudewater gaat na de zomer - en dan met een heel nieuwe expositie én helemaal opgefrist én met een nieuwe bijzondere trapleuning - ongetwijfeld weer open, maar voor mensen die niet kunnen wachten is er een werkelijk fantastisch nieuwe website.

Het Stadsmuseum van Oudewater leek stil te liggen en inderdaad was een bezoek onmogelijk, maar achter de schermen is er heel hard gewerkt. Gé de Gunst, secretaris van de GVO: “We vroegen ons af wat we gingen doen tijdens de coronadip. We hebben onze tijd goed besteed. Er is een compleet nieuwe website gebouwd die qua vorm en structuur helemaal vernieuwd is en zelfs wat betreft de inhoud is er flink aan gesleuteld. En hij is inhoudelijk afgestemd op de touch table die in het museum staat. En die touch table heeft al menigeen, van jong tot oud, naast veel serieuze wetenswaardigheden ook veel plezier bezorgd.”

Iedereen die geïnteresseerd is in Oudewater kan op die website zijn hart ophalen. Zowel inwoners als bezoekers vinden er wel iets van hun gading. Of het nu om de geschiedenis gaat of om nog bestaande monumenten; het staat klaar. Zelfs een puzzeltocht ontbreekt niet. Wie een kijkje neemt loopt wel het risico er langer te blijven hangen dan de bedoeling was. En, als het museum weer opengaat, zonder tijdslot - want mét, wordt net even te lastig met de smalle trap - staat er een heel bijzondere tentoonstelling klaar. En, of dat nog niet genoeg is, zijn de borden geschilderd, zijn er een honderdtal fotolijsten vernieuwd en is de trap naar het museum voorzien van een nieuwe en wel heel exclusieve leuning.

Zorg in Oudewater door de eeuwen heen

Wat betreft die leuning was het zo dat in verband met de nieuwe traplift de oude leuning naar boven verplaatst moest worden, maar erg handig was dat niet. Nu is er op de touwbaan - een van de laatste klusjes, voor deze officieel werd gesloten - van echt touw een mooi dik kabeltouw geslagen met door Ilja Kramer, smid in Hekendorp, vervaardigde ogen aan de spil van de trap bevestigd en aan de uiteinden afgewerkt met leren kapjes, gemaakt door de schoenmaker uit Oudewater. En dat is een handig touw om je aan omhoog te trekken. En, als je dan boven in het stadhuis staat, op die eeuwenoude zolder, zijn daar niet alleen allerlei opgefriste en opgeknapte zaken te bewonderen en een aantal bijzondere maquettes, maar is er ook een nieuwe expositie over zorg door de eeuwen heen in Oudewater. Aanleiding was het vijftigjarig bestaan van De Wulverhorst. Nu bleek er van de geschiedenis van De Wulverhorst niet eens zo veel meer te vinden, maar des te meer over de geschiedenis van de zorg in Oudewater in het algemeen. Je kunt er terecht voor informatie over De Wulverhorst zelf en uiteraard de Schuylenburgt, maar ook over het regionale Sint Jacobsziekenhuis, dokter Van Praag (met een wereldwijd bekende uitvinding over iets met galstenen), de Oudewaterse chirurg De Jong, het pensionaat van de nonnen, het Franciscusgesticht, het Gast- en Proveniershuis, verschillende weeshuizen, de Commanderij van (hoe verzin je het) Sint Lazarus en nog veel meer. En bij alle items zijn heel korte en kernachtige verhaaltjes te beluisteren via een app op je telefoon, verteld door betrokken Oudewaternaren: o.a. mevrouw Sutherland, oud-huisarts Meijerink en oud-apotheker Marc Croes.

Maar, voor het zo ver is, bezweren voorzitter van de GVO Nell van Gool en demissionair-secretaris Gé de Gunst, dat een bezoek aan de website je versteld zal doen staan. Van Gool: “Vensters met heel mooie verhalen en heel mooie plaatjes.” Nell van Gool vertelt vast een bijzondere anekdote over vroedvrouwen in vroeger tijden: “Vroedvrouwen mochten niet naar een bevalling toe als de vrouw niet vertelde wie de vader van het desbetreffende kind was.”

Zo hoor je nog eens wat in het Stadsmuseum.

Aad Kuiper

Meer berichten