<p pstyle="BODY">50 jaar Bakkerij van der Eijk, v.l.n.r. Annie, Jan, Arjan en Bianca.</p>

50 jaar Bakkerij van der Eijk, v.l.n.r. Annie, Jan, Arjan en Bianca.

(Cees Reichard)

Bakkerij van der Eijk viert 50-jarig jubileum

Het is feest bij bakkerij van der Eijk. Dit is te merken als je de winkel inloopt. Er hangen goudkleurige vlaggetjes en ballonnen. Feestelijk staan de prachtige bloemboeketten, en verder zie je de Van der Eijk voordeeltassen en de kleurplaten die kinderen ingestuurd hebben voor de kleurwedstrijd. Jan, Annie, Arjan en Bianca van der Eijk vieren het 50-jarig jubileum van Bakkerij van der Eijk.

Het begon allemaal in 1970 toen Jan van der Eijk bij bakkerij Dasler aan de Grote Haven ging werken. Een jaar later nam hij op 1 juni 1971 de zaak van hem over. In een korte tijd werd de winkel opgefrist zodat deze op 16 juni geopend kon worden. Zijn vrouw Annie heeft in de winkel altijd een belangrijke rol gespeeld. Tot op heden staat ze nog steeds in de winkel. In de beginjaren verkocht zij als enige winkelkracht het brood en alle andere lekkernijen die Jan bakte. Jan was al vanaf half 4 in de bakkerij en om half 10 deed hij de thuisbezorging.

Thuisbezorging

De thuisbezorging werd steeds minder. Jan vertelt dat de aanloop in de winkel steeds groter werd. De klanten kwamen graag om te zien wat er allemaal te koop is. Op deze manier konden zij gemakkelijk een keuze maken. Aan de deur kreeg Jan dan vaak de opmerking van ‘We gaan het wel halen’. En zo kwam de bezorging in het dorp op een laag pitje te staan. Het langst is in de wijk Stein bezorgd.
Op dit moment heeft de bakkerij een groot bezorgingsgebied in Reeuwijk, Gouda, Twaalfmorgen en Driebruggen. Dit is goed te doen omdat er dan hoofdzakelijk standaardbestellingen zijn.

Eerste verbouwing

In 1975 kwam de eerste verbouwing. De bakkerij werd vergroot en er kwam meer ruimte voor een grotere winkel. Vanaf dat moment kwam het eerste winkelmeisje Janny Boere. Zij heeft ruim 10 jaar in de winkel geholpen. Daarna volgden vele anderen.
In 1986 trad Jan toe tot het ‘Echte Bakkersgilde. Dit om zich te onderscheiden van het fabrieksbrood dat in de supermarkten steeds meer opgang kreeg.
Goede herinneringen heeft Jan aan de bakkers bakwedstrijden en heel trots vertelt hij dat hij in 1989 met zijn ontbijtkoek tot de beste vijf van Nederland behoorde. Nog steeds wordt deze ontbijtkoek volgens het winnend recept gemaakt.
Voorts heeft hij jarenlang het schoolontbijt verzorgd en heel leuk vond hij de bakmiddagen met de kinderen in schoolverband. “Voor mij was dit een middagje uit.”

Arjan in de zaak

In 2001 kwam Arjan, de zoon van Jan en Annie thuis werken. Hij had tijdens de opleiding eerst vijf jaar elders gewerkt.
In het eerste jaar dat Arjan in de zaak kwam, werd op 1 augustus een tweede winkel in Bergambacht geopend. Na een verhuizing daar, komt er nu een derde vestigingsplek. Arjan vertelt dat zij naar de schoenenzaak van Oskam gaan. Aan de voorkant komt de bakkerswinkel en daarachter komt een lunchroom die zo overloopt in de schoenwinkel. Hij ervaart dit als een unieke samenwerking met Oskam.
In 2011 werd er nog een derde winkel geopend in Goverwelle Gouda.

Overdracht

Jan en Annie werden ouder en wilden een stapje terug doen. Zij droegen in 2015 de zaak over aan Arjan en zijn echtgenote Bianca. Op 1 juni van dat jaar vond de naamswijziging plaats van ‘Jan’ naar ‘Arjan van der Eijk, de Echte Bakker’.
Alles verloopt naar wens. Arjan en Bianca weten in de loop der jaren diverse prijzen binnen te halen. Heel trots zijn zij dat Arjan in 2020 de beste Roomboter Amandelstaaf van Nederland kon bakken. Daarnaast had hij de beste gevulde speculaas, amandelspeculaas en ga zo maar door.
Met heel veel plezier kijken Arjan en Bianca terug op het Tour Ontbijt dat op zondag 5 juli 2015 geserveerd werd tijdens de Tour de France door Haastrecht. “Met maar liefst 600 ontbijtjes was dit een groot succes. Het weer werkte mee, het was één groot dorpsfeest en veel mensen van ver waren naar Haastrecht gekomen.

Liefde voor het bakkersvak

“De tijden veranderen en je wordt groter”, zegt Arjan. “In de bakkerij werken nu zeven personeelsleden, we hebben twee mensen voor de bezorging en 22 winkeldames, verspreid over drie winkels. Heel bijzonder vind ik dat Gerard Vreeswijk al 40 jaar bij ons werkt. Overigens wil ik opmerken dat zowel mijn vader als moeder nog regelmatig in de zaak te vinden zijn.”

In de loop der jaren is de bakkerij steeds aangepast en uitgebreid met als hoogtepunt de laatste grote verbouwing in 2018/2019. Uitbreiding van het pand, het vernieuwen van machines en het werd een ‘open bakkerij’. Vooral de ‘open bakkerij’ vindt Arjan heel prettig. “Je hebt contact met je klanten, zij zien op hun beurt hoe wij werken en wij laten zien dat we liefde voor het bakkersvak hebben.”

Cees Reichard

Meer berichten