Gerard van Hooff

Lekatompessy ‘Scheidsrechter van Verdienste’

Niet alleen voetballende leden van de KNVB hebben reikhalzend uitgezien naar de hervatting van hun favoriete bezigheid. Ook menig scheidsrechter kon in de achterliggende periode zijn spreekwoordelijke ei niet kwijt. Alle langs de lijn staande beste stuurlieden ten spijt verlangen ook deze sportjunks naar het hervatten van hun hobby. Zaterdag was daar weer alle gelegenheid toe en hanteerde Samuel Lekatompessy de fluit tijdens een oefenwedstrijdje bij de meisjes van SV Montfoort ‘19.

De waarschuwing die hij zijn vrouw had meegegeven -’oren dicht’- was beslist voorbarig geweest, want de spelers blonken uit in sportiviteit en publiek was niet voorhanden. Floor Baas, de ambassadeur van de voetbalbond, was naar Montfoort getogen om de al vijfendertig jaren lang actieve arbiter in het zonnetje te zetten. Hij deed dat tezamen met mevrouw Lekatompessy die alle coronagevoelige handelingen mocht uitvoeren. Zo overhandigde zij de bijbehorende oorkonde met de vermelding ‘Scheidsrechter van verdienste’ en was zij verantwoordelijk voor op de juiste wijze opspelden van de bijbehorende gouden speld.

De KNVB heeft Samuel Lekatompessy benoemd tot scheidsrechter van Verdienste, omdat hij liefst 35 jaar lang een graag geziene gast is bij ontvangende verenigingen. ‘Gedreven, streng doch rechtvaardig’ zijn de kwalificaties die de scheids ten deel vallen. Samuel is ooit begonnen in de afdeling Gouda en verruilde deze bond voor de Utrechtse. Op de groene mat was hij zelf actief bij Sportlust, WDS en VVM. In vriendenteams met de derde helft als welkome afsluiting. Zijn scheidsrechterloopbaan bracht hem tot de reserve-hoofklasse. Nog hoger reikten zijn ambities, maar de combinatie met het werk verijdelde dat. Op de vraag ‘hoelang hij nog doorgaat’, klinkt het resoluut: “Zo lang de gezondheid het toe laat, blijf ik actief”.

Gerard van Hooff

Meer berichten