Afbeelding
Cees Reichard

Spandoekenactie tegen geluidsoverlast

Algemeen

Geluidsoverlast door motoren houdt de gemoederen van veel inwoners in Haastrecht en Vlist bezig. Dit was weer eens te merken aan de vele spandoeken die op Hemelvaartsdag vanaf de rotonde op de Bredeweg richting Vlist hingen. Het was een oproep om de geluidsoverlast door motorfietsen te verminderen. Een activiteit van de Actiegroep Geluidsoverlast Krimpenerwaard.

Teksten als ‘DIT IS DE MAX! ik wil gewoon in de tuin kunnen zitten’; of ‘ik wil gewoon mijn kleinkind kunnen horen’. Oproepen die aangeven wat het vele geluid allemaal kan veroorzaken.

De actiegroep voert al verschillende jaren actie om de geluidsoverlast te stoppen. Met deze spandoeken hoopt zij dit probleem opnieuw bij iedereen en vooral de politiek onder de aandacht te brengen. Met Pinksteren zullen zij er opnieuw hangen, lijkt de bedoeling.

Traject langs de Vlist

Tony Hardenberg, voorzitter van de actiegroep zegt dat het al weer een jaar geleden is dat de gemeenteraad van de Krimpenerwaard een motie van CDA en VGBK aangenomen heeft om dit probleem op te pakken. Aan deze motie heeft burgemeester Cazemier, samen met burgemeester De Graaf van Lopik uitvoering gegeven via een gezamenlijke brief aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat om passende maatregelen te nemen tegen deze geluidsoverlast. Hardenberg is tot de conclusie gekomen dat allerlei activiteiten tot op heden niet tot vermindering van de overlast op het traject langs de rivier de Vlist heeft geleid. Integendeel zelfs, in dit stiltegebied is de overlast volgens hem zelfs toegenomen. Vooral in de weekenden is er een uitgebreide lawaaiige stroom van recreatieve motorfietsers. Hij is verheugd dat dit onderwerp in de raad van dinsdag 1 juni aan de orde komt.

Poolshoogte nemen

Hij roept de raadsleden op om voor die tijd poolshoogte te komen nemen. Dit zouden ze kunnen doen door bijvoorbeeld op een zondagmiddag langs de Vlist te wandelen of te fietsen en een kwartiertje ter hoogte van de Boezemmolen op een bankje te gaan zitten. Men zal ervaren dat het meer op een racecircuit lijkt dan op een stiltegebied.

In een brief aan het college en raad vraagt de actiegroep om maatregelen te nemen om in de weekenden van 1 maart t/m 30 september de Bredeweg en de West Vlisterdijk voor alle motorfietsen af te sluiten. Dit met een uitzondering voor aanwonenden. Zij hoopt dat de gemeente hierop actie onderneemt.

Op zaterdag 22 mei zal ‘Een Vandaag’ op NPO 1 aandacht aan dit onderwerp besteden.

Cees Reichard

Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 6 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 7 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 8 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 11 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 13 uur geleden
Afbeelding
De laatste loodjes 16 uur geleden
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 7 mei, 19:00
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 7 mei, 18:00