<p>Een gasmasker</p>

Een gasmasker

(pr)

Stadsmuseum De Knoperij: ‘oorlog en bevrijding’

Het expositieteam van stadsmuseum De Knoperij heeft weer een aantal bijzondere voorwerpen uit de Oudheidkamer geselecteerd voor de 'etalage- expositie' rondom 4 en 5 mei. De expositie zal nog een aantal weken te zien zijn in de etalage aan de Keizerstraat 25 in Montfoort.

In de kelder van het Huis van Montfoort liggen zo'n tachtig voorwerpen uit de oorlog opgeslagen. Daarnaast zijn er talloze documenten (kranten, foto's, opgetekende verhalen) te vinden. Een aantal bijzondere voorwerpen zijn nu tentoongesteld. Zo zijn er bijvoorbeeld een (bijna vergane) helm en een gasmasker te zien. Enkele voorwerpen getuigen van de voedseldroppings. Zo zijn er twee meelzakken tentoongesteld, die uit vliegtuigen werden gedropt en een tegel met de tekst "voedsel-vrede-vrijheid" met naar een vliegtuig zwaaiende kinderen. Ook worden enkele fraaie beschilderde bevrijdingskannen getoond met de tekst 'Nederland vrij, 5 mei 1945' en zijn samenvattingen te lezen van een aantal vorig jaar opgetekende Montfoortse oorlogsverhalen.

Naar goed gebruik is er in de etalage ook weer een raadvoorwerp. Een band met een afkorting. Wie kan dat ontcijferen en weet meer over het gebruik ervan? De winnaar ontvangt een net uitgekomen boek over de 2e Wereldoorlog met verhalen en foto's.

Stadsmuseum De Knoperij is helaas nog niet toegankelijk voor publiek. De hele expositie wel van buiten door de grote etalageruiten zien. Ook 's avonds is deze verlicht. Tot eind mei is er ook nog de tentoonstelling 'De Knoperij gaat NUTS' over de aanleg van gas, water, elektriciteit en riolering zo'n 100 jaar geleden.

Meer berichten