Marlou Koevoets zegt dat iedereen kan zingen.
Marlou Koevoets zegt dat iedereen kan zingen. Sjoukje Dijkstra

Nieuw in Montfoort: Nu ook zangles mogelijk bij muziekcentrum Sint Carolus

Algemeen

Sinds kort is het bij muziekcentrum Sint Carolus in Montfoort ook mogelijk om zangles te krijgen. Marlou Koevoets uit Lopik geeft er nu al zangles aan een groepje kinderen. Voor kinderen en jongeren tot de leeftijd van 17 jaar is zangles al mogelijk. "Zodra de regels versoepeld worden, is het ook voor volwassenen", zegt Patrick Streng van Sint Carolus. Hij is erg blij met de toevoeging van zangles. "Het is altijd de wens geweest om alles te bieden wat er in een popbandje zit. Toetsen- en keyboard is dan het volgende op het lijstje, wat we nog zouden willen aanbieden."

Zanglerares Marlou stelt zich voor in vijf vragen

Patrick geeft aan dat het best spannend kan zijn: zangles, maar, zegt hij: "Het is vooral ook heel bevrijdend." Dat wordt beaamd door Marlou Koevoets, die zich graag wil voorstellen. We stellen haar vijf vragen:

1. Waar kom je vandaan en hoe kom je bij Sint Carolus terecht?

"Ik ben opgegroeid in Gouda en woon nu in Lopik. Ik heb veel in Oudewater gewerkt, en ook in de Krimpenerwaard kom ik veel. Met Sint Carolus werk ik samen, sinds ze MuzieKids doen. Dit is het zesde jaar dat we dit samen oppakken. Dat is een project op scholen, waarmee kinderen worden gestimuleerd om met muziekinstrumenten of zangles aan de gang te gaan. Dit jaar was het alleen anders, vanwege de coronamaatregelen. Normaal eindigen we dat project met een optreden en doen we muzieklessen op school. Dat kon nu helaas niet. Dus komen de schoolkinderen naar ons toe voor tien gratis lessen. Het is echt mooi dat het kan zo vanuit de scholen, want muziek is heel belangrijk voor de kinderen."

2. Wat is er zo leuk aan zangles?

"Mijn motto qua zingen is: Iedereen die het leuk vindt om te zingen, kan zingen. Iedereen die binnenkomt en het nooit heeft gedaan, zegt: 'Ik kan het niet'. Ze vinden het spannend. Als dat is wat je tegenhoudt, probeer eens een gratis proefles te doen. Dat is ook een overwinning. Plezier staat voorop. Ik kijk altijd met leerlingen naar wat zij willen leren. We volgen geen standaard lesprogramma, waarin we een boekje afwerken. Ze mogen zelf liedjes uitkiezen bij privélessen. Bij groepslessen, kies ik liedjes uit in overleg. Aan de hand van die liedjes, kan iedereen dingen leren, qua zangtechnieken. Ik doe niet aan toonladdertjes. Ik kijk naar: wat wil iemand zingen en hoe kunnen we zorgen dat het klinkt zoals ze willen. Er zijn zoveel mogelijkheden die passen binnen een liedje. Iedereen vindt wat anders fijn en mooi. Samen kijken we naar wat er allemaal kan en het prettigst vindt."

3. Wat is er zo leuk aan zingen?

"Het leukste aan zingen is, dat je een stukje van jezelf durft te uiten. Als je eenmaal over de drempel bent en jezelf laat horen, geeft dat een bevrijdend en heerlijk gevoel. Echt een stukje ontspanning dan. Vaak duurt het even voor mensen om daar te komen. Het is ook best spannend in het begin, maar als het lukt is dat een overwinning. Het hoeft ook niet gelijk op een podium. Het kan ook thuis of op je kamer. Zingen is gewoon bewezen gezond. Het is goed voor je immuunsysteem, omdat je gelukshormonen aanmaakt. Ik ben daarom blij dat er nog wel gezongen wordt in deze gekke coronatijden! Gezondheid staat altijd voorop. Natuurlijk zijn er dingen die je niet in de hand hebt, zoals deze pandemie. Ik vind het dan wel jammer dat zingen als gevaarlijk wordt bestempeld, terwijl het juist zo gezond is en je makkelijk afstand kunt houden. Het is heus niet zo, dat je meer lucht verbruikt dan als je staat te sporten, of te borrelen. Als je alle maatregelen in acht neemt, kun je goed op een veilige manier zingen. Ik merk dat zowel volwassenen als kinderen behoefte hebben aan een uitlaatklep. Ze hebben een moment nodig om te ontladen. Ik ben blij dat het hier nu mag. Dat is niet overal zo."

4. Waar komt de passie voor muziek en zingen vandaan?

"Ik begon ooit met playbacken, en ben van jongs af aan al met muziek bezig. Mijn vader was altijd muzikaal en zat in veel bandjes. Ook mijn moeder houdt veel van muziek. Dus was er veel muziek thuis en heb ik het met de paplepel ingegoten gekregen. Ik ben naar de havo voor muziek en dans in Rotterdam gegaan. Dat is havo, gecombineerd met het conservatorium. Je krijgt dan naast alle normale havo-vakken, bijvoorbeeld ook muziektheorie, koorzang, muziek ensemble, enzovoort. Het was de leukste school die ik ooit heb gehad. Overal speelden bandjes. Iedereen was bezig met muziek maken. In de pauzes werd er gejamd. Echt leuk!"

5. Welk instrument speel je en wat heb je hiervoor gedaan?

"Ik speel een beetje piano en ik zing dus. Vroeger heb ik veel in theater gespeeld. Vanaf mijn achtste sta ik op toneel. Alles wat met toneel, theater, dansen en zingen te maken had, daar was ik veel mee bezig. Zingen is altijd mijn grootste passie gebleven. Ik heb ook lang in een coverband gezongen, de Koffers. In begin speelden we pop rock. Daarna quilty pleasures. We gingen dan tentfeesten af, bruiloften en festivals. Het was echt een feestband. Nu ben ik vooral bezig met zangles geven, en vind ik daarin mijn passie."

Informatie zangles

Interesse om op zangles te gaan? Informatie of een gratis proefles kan aangevraagd worden via Patrick Streng, opleiding@sintcarolus.nl. Ook volwassenen die belangstelling hebben, kunnen zich nu alvast opgeven. Zodra het weer mogelijk is, gaan de zanglessen ook voor hen van start.

Sjoukje Dijkstra

Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 1 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 2 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 15 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 16 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 17 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 18 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 18 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 21 uur geleden