<p pstyle="BODY">Van links naar rechts: demissionair minister Ank Bijleveld, burgemeester Danny de Vries, Bert Jansen.</p>

Van links naar rechts: demissionair minister Ank Bijleveld, burgemeester Danny de Vries, Bert Jansen.

(Aad Kuiper)

Verhalen van veteranen uit de Lopikerwaard

De commissaris van de Koning in Utrecht, Hans Oosters, de Inspecteur der Veteranen, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang, burgemeester Petra de Jong van Montfoort en anderen kregen het al eerder, maar nu werd ook aan demissionair minister van defensie Ank Bijleveld en burgemeester Danny de Vries een exemplaar van het boek Verhalen van veteranen uit de Lopikerwaard overhandigd door Bert Jansen, voorzitter van Stichting Veteranen Lopikerwaard. In het boek staan herinneringen van negentien veteranen uit Woerden, IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Lopik. Journalist en schrijver Otto Beaujon interviewde hen en tekende hun verhalen op.

Vergezeld door de Oudewaterse veteraan Jorn Bleijs, tevens bestuurslid van de stichting, vertelde Jansen: "Wij vinden dat de veteranen de nodig aandacht verdienen en denken dat op deze wijze te realiseren; door ze hun verhaal te laten vertellen. Otto Beaujon nam negentien interviews af met negentien veteranen waarvan de oudste inmiddels 94 is en de jongste 34. De verhalen zijn verdeeld over de verschillende krijgsmachtonderdelen. Het werden openhartige en aangrijpende verhalen. Wij zien het als een bijdrage tot de maatschappelijke waardering voor die 600 veteranen die in dit gebied wonen. Omdat we met de jeugd willen beginnen organiseerden we ook het project Veteranen in de klas, waardoor deze verhalen bij de jeugd blijven hangen. En dat is belangrijk."

Burgemeester De Vries liet weten dat hij in zijn kennismakingsperiode in Oudewater ook een keer door de Oudewaterse veteraan én gemeenteraadslid Ronald Gabriels naar dit monument werd meegenomen. Hij zegt daar het volgende over: "Hij heeft mij een aantal verhalen verteld op welke wijze Oudewater een belangrijke rol in de geschiedenis van de krijgsmacht gespeeld heeft, waarover nog steeds verhalen in herinnering worden gebracht. Ik ben blij dat u hiernaartoe bent gekomen om het boekje in ontvangst te nemen." Dit laatste was gericht aan demissionair minister Bijleveld die vervolgens het woord kreeg. "Ik bezoek niet alleen de grote nationale veteranendag, maar ook altijd kleine veteranendagen in gemeenten om te praten met mensen die het werk doen en gedaan hebben. Iedereen moet weten dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is."

En even later: "De missie van defensie is beschermen wat ons dierbaar is. En dat hebben de veteranen in dit boekje óók gedaan, ik ga het met liefde lezen. Verhalen uit de eigen gemeente brengen de verhalen dichterbij de bevolking." Ze bracht ook de missie in Afghanistan nog even ter sprake en vertelde dat een aantal vrouwelijke militairen aldaar haar lieten weten dat ze dit werk deden omdat hun kinderen zonder hun inspanningen 'geen toekomst' zouden hebben. "En onze militairen vechten voor de vrijheid en de toekomst van ons allemaal. En ze doen dat met gevaar voor eigen leven."

Waarom blijven vertellen?

Peter Boere van Midland FM wilde van de demissionair minister graag weten waarom het belangrijk is dat we deze verhalen elk jaar blijven vertellen. Ze herhaalde in haar reactie wat ze eerder zei, namelijk dat iedereen zich moet blijven realiseren dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is: "Dat denken wij in Nederland wel vaak, maar het is toch niet zo. Kijk maar naar wat er in de rest van de wereld gebeurt … Maar ook hier zijn we actief, want we ruimen iedere week nog zo'n 45 bommen uit de Tweede Wereldoorlog op."

In het boekje Verhalen van veteranen uit de Lopikerwaard staan interviews met veteranen die op vredesmissie geweest zijn, óf in een oorlog, óf het schemergebied daartussen. Verhalen uit Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Libanon, de Golfoorlog, Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali. Otto Beaujon liet weten dat hij het belangrijk en een eer vond dat hij had mogen bijdragen aan de totstandkoming van dit boek.

Aad Kuiper

Meer berichten