Ada Klijn gaat samen met vriendinnen Toos Busch en Trudie Froeling geregeld op pad om te collecteren.
Ada Klijn gaat samen met vriendinnen Toos Busch en Trudie Froeling geregeld op pad om te collecteren. Sjoukje Dijkstra

Longfonds zoekt collectanten in Montfoort:

Algemeen

In de week van 17 t/m 22 mei 2021 gaan tienduizenden collectanten op pad voor het Longfonds. In gemeente Montfoort is er een prangend tekort aan collectanten. "Er zijn er negentien, maar we hebben nog minstens tien extra nodig", aldus Ada Klijn, die de collecte coördineert. Samen met vriendinnen Toos Busch en Trudie Froeling gaat ze geregeld op pad om te collecteren. Dat doen ze al tien jaar. Trudie vertelt wat haar daarin drijft: "Het is goed om buiten te zijn en te wandelen, je maakt contact met de mensen en je doet het voor een goed doel."

De collecte staat dit jaar in het teken van de gezondheid en bescherming van jonge longen. Samen halen ze zo veel mogelijk geld op voor baanbrekend onderzoek naar astma bij kinderen. Dat is heel hard nodig, want astma is de grootste chronische kinderziekte van Nederland.

De drie collectanten zijn gepensioneerde dames en geven aan er dus ook de tijd voor te hebben. Desondanks benadrukken ze dat juist nu voor mensen die thuiswerken het ook prima te doen is. "Het valt prima te combineren met je ommetje." De vriendinnen collecteren wat af. Is het niet voor het Longfonds, dan wel voor het Leger des Heils of voor Stichting Het Gehandicapte Kind. Waar ze ook voor lopen, het is vooral "leuk om te doen", vinden ze. "We doen het ook echt voor het goede doel", zegt Toos. "Je doet het voor de ander. Niet voor jezelf", meent Trudie. Ze vinden het wel leuk om er een wedstrijdje van te maken en lopen graag in de buitengebieden. Daar halen ze in veel gevallen het meeste op: "Boeren zijn gul." "Met een lach aan de deur bereik je het meeste", zegt Ada.

Wedstrijdje

Ondanks corona merken ze weinig verschil in wat ze ophalen. Wel vallen er collectanten af, omdat zij in verband met corona liever niet langs de deuren gaan. "We doen het allemaal netjes op 1,5 meter afstand, en met mondkapje hoor", zegt Ada. De meeste mensen reageren positief. Toos vertelt: "Als je zo'n oud dametje aan de deur krijgt. Alle knippen gaan eraf. Dat ze dan zegt: 'Ik heb niet zoveel geld', maar toch nog 50 cent geven. Dat raakt mij. Ik vind het zo lief. Dan heb je mensen die in van die grote huizen wonen, met een bordje: geen collecte. Wat een verschil."

Soms maken ze er ook onderling een wedstrijdje van: wie het meeste ophaalt. "Het is altijd leuk als iemand een briefje erin doet", zegt Trudie. Zij neemt een enkele keer ook wel eens haar kleinkinderen mee, en merkt dat mensen dan ook geneigd zijn om meer te geven. Ze lacht. "Mensen kijken toch gelijk naar het kind: 'Wat help je goed mee!', zeggen ze dan. Daarvoor neem ik ze niet mee hoor. Het is vooral voor de gezelligheid." Ze hoopt dat er naar aanleiding van dit artikel veel respons is. "Het is gewoon leuk om te doen!"

Toos kan dit keer niet meelopen, omdat ze een operatie aan haar knie moet ondergaan. "Precies op 17 mei als de Longfonds week van start gaat. Ik heb het niet zo gepland hoor." Om nieuwe collectanten te zoeken, benaderde ze al mensen van wie ze weet, dat ze regelmatig collecteren. "Sommige vriendinnen willen het echt liever niet doen. Dat snap ik ook. Mensen hebben er soms moeite mee om langs de deuren te gaan. Dat heb ik zelf minder."

Geef je op als (digitaal) collectant via longfonds.nl/collecte!

Voor de collecteweek van 17 t/m 22 mei is Longfonds nog op zoek naar collectanten in Montfoort. Steun Longfonds in de strijd tegen astma bij kinderen en geef je op als collectant via longfonds.nl/collecte. Je kunt ervoor kiezen met de collectebus langs de deuren of te collecteren met je smartphone. Collecteren aan de deur gaat volgens de coronarichtlijnen van het RIVM, veilig op anderhalve meter afstand. Het kost je gemiddeld twee uurtjes van je tijd en is meestal in je eigen buurt. Organisator/ collectant Ada Klijn-Linting, al jaren met vriendinnen Toos Busch en Trudie Froeling, actief collectant en dit jaar organisator.

Ga je liever niet met de collectebus langs de deur? Geef je dan op als digitaal collectant via longfonds.nl/collecte en collecteer met je smartphone. Vóór aanvang van de collecteweek ontvang je een sms waarmee je toegang krijgt tot je persoonlijke online collectepagina. Vanuit jouw collectepagina kun je heel eenvoudig en snel berichtjes met een geefvraag sturen via social media, WhatsApp of e-mail.

Sjoukje Dijkstra

Met een lach aan de deur bereik je het meeste.
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 56 minuten geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 2 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 4 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 5 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 19 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 20 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 21 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 22 uur geleden