<p pstyle="BODY">V.l.n.r.: Hans Oosters, voorzitter Veteranenstichting Lopikerwaard Bert Jansen, generaal Frank van Sprang.</p><p pstyle="BODY">Bert Jansen heeft voor de foto speciaal een extra groot exemplaar van het boek laten drukken. De echte boeken zijn half zo groot.</p>

V.l.n.r.: Hans Oosters, voorzitter Veteranenstichting Lopikerwaard Bert Jansen, generaal Frank van Sprang.

Bert Jansen heeft voor de foto speciaal een extra groot exemplaar van het boek laten drukken. De echte boeken zijn half zo groot.

(Jorn Bleijs)

Veteranen uit de Lopikerwaard

'Veteranen' zijn militairen (leger, marine, luchtmacht, marechaussee) die naar oorlogsgebieden ergens in de wereld zijn uitgestuurd. Kom je terug, met alles wat je daar meegemaakt hebt, dan ben je 'veteraan'. Vorig jaar, 75 jaar na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog, heeft de veteranenstichting in de Lopikerwaard een boekje laten maken met interviews met negentien veteranen uit onze regio.

Vorig jaar ging de herdenking van de bevrijding niet door. Het boek was er al wel, en afgelopen donderdag 8 april is het eerste exemplaar van het boek 'Verhalen van Veteranen uit de Lopikerwaard' tijdens een kleine ceremonie aangeboden aan Hans Oosters, de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht.

De jongste veteraan in het boek was 34 en de oudste 93. Otto Beaujon interviewde hen. Ze zijn alle op vredesmissie geweest, of in een oorlog, of het schemergebied daartussen. Verhalen uit Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Libanon, de Golfoorlog, Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali. "Onuitwisbare herinneringen opgetekend in negentien zeer boeiende korte verhalen", aldus de commissaris van de Koning.

Behalve de commissaris kreeg ook generaal Frank van Sprang, Inspecteur der Veteranen een exemplaar van het boek. Hij zei in zijn dankwoord: "Onze veteranen zijn het zichtbare bewijs dat leven in vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Het is belangrijk dat de verhalen van veteranen verteld worden. In dit boek staan negentien bijzondere en vaak heftige verhalen, die een periode van 76 jaar van oorlog en vredeshandhaving bestrijken. Ik hoop dat dit boek gelezen zal worden door de jongere generatie."

Het boekje is een eerbetoon aan deze achttien mannen en één vrouw, maar ook aan alle andere veteranen uit de Lopikerwaard die zich ingezet hebben voor vrede en veiligheid.

Project veteraan-in-de-klas

Op een groot aantal basisscholen in de Lopikerwaard wordt - in aanloop naar 4 en 5 mei - een gastles gegeven door een veteraan. Daarbij krijgt elke leerling van groep 8 een exemplaar van het boek. Bovendien wordt het boekje gratis beschikbaar gesteld aan alle veteranen in de Lopikerwaard.

Het boekje is ook te koop bij de lokale boekhandels in Oudewater en Lopik (The Read Shop), IJsselstein (Logica), Woerden (De Kler) en Montfoort (Mado) of te bestellen via www.veteranen-lopikerwaard.nl

Het boekje is uitgegeven door de stichting Veteranen Lopikerwaard. De stichting stelt zich ten doel het bewerkstelligen van maatschappelijke waardering voor de positie van veteranen en het bevorderen van het onderling contact tussen veteranen.

Met dank aan het VSB Fonds Woerden, het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), de Rabobank Utrechtse Waarden e.o. en Kiremko B.V.

Otto Beaujon

Meer berichten