Een doorkijk van de toekomstige situatie in De Kleine Betuwe.
Een doorkijk van de toekomstige situatie in De Kleine Betuwe.

Ontwikkelingsgebied Galgoord gaat verder onder de naam ‘De Kleine Betuwe’

Algemeen

Het bedrijventerrein Galgoord wordt met het naastgelegen terrein van de voormalige speeltuin herontwikkeld. Het krijgt een nieuwe bestemming. De komende jaren wordt het gebied in fasen getransformeerd naar een gebied met meerdere functies. Er komt een woongebied met ongeveer 200 woningen en een nieuwe supermarkt. Deze wordt groter dan de huidige met een beter en ruimer assortiment voor de bezoekers. Daarnaast blijft er in het gebied ruimte voor lokale ondernemers om hun bedrijf uit te oefenen. Er zullen bedrijven verplaatst moeten worden.

Dit gebied gaat voortaan verder onder de naam 'De Kleine Betuwe'. Deze naam ligt beter in het gehoor dan Galgoord, zeker als er rekening gehouden moet worden met de toekomstige bewoners. Ook de Historische Vereniging Haastrecht is positief over deze naam. Overigens wordt zij ook betrokken bij de naamgeving van de nieuwe straten in dit gebied.

Langs de IJssel ontstaat langs de toekomstige woningen een openbare wandelpromenade. Het gebied wordt ontsloten met een nieuwe rotonde op de Provincialeweg. De entree van Haastrecht wordt hierdoor veiliger en aantrekkelijker.

Het college wil een tweede ontsluitingsbrug over de IJssel. Zij ziet dit als een impuls voor de leefbaarheid en veiligheid van Haastrecht. Hierover moet de gemeenteraad nog een besluit nemen.

Digitale bijeenkomsten

Wethouder Leon de Wit (VGBK) stelt dat door de coronacrisis geen fysieke informatiebijeenkomsten georganiseerd konden worden. Wel digitaal. Bijvoorbeeld in januari was er één voor de omwonenden van de Hoogstraat en de Dunantstraat e.o. Zij hadden veel vragen en aandachtspunten, vooral over de bouw en het type woningen, de hoogte van de gebouwen en de verkeersafwikkeling. Bij het opstellen van het bestemmingsplan zullen hun opmerkingen meegenomen worden.

Om alle inwoners te informeren is er huis aan huis een nieuwsbrief bezorgd en hoopt men op deze wijze met belangstellenden in gesprek te gaan via bijvoorbeeld digitale bijeenkomsten.

Opstelling bestemmingsplan

Na de vaststelling van de Structuurvisie Galgoord in december 2020, moeten er wat stappen genomen worden om tot de uitvoering van de plannen te komen. Op dit moment wordt er gewerkt aan de opstelling van het bestemmingsplan. Hierin zullen de regels opgenomen worden die worden gesteld aan de uitwerking en uitvoering van de diverse bouwplannen die gaan plaatsvinden. Dit kan o.a. gaan over toegestane bouwhoogten, bebouwingsoppervlakte, afstanden tussen woningen en bedrijven. Daarnaast ook regels die moeten voorzien in bijvoorbeeld het voorkomen van wateroverlast en het bevorderen van een veilig en gezond woon- en werkklimaat.

De verwachting is dat in april/mei 2021 het voorontwerp-bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd en in het najaar het ontwerp bestemmingsplan. Het ligt in de bedoeling dat de raad in het eerste kwartaal 2022 het bestemmingsplan vaststelt. Met de vaststelling wordt dan de weg geopend naar realisatie.

Diverse stappen zijn hierin aan de orde zoals het slopen van de bestaande gebouwen, het saneren van de grond, het gereed maken van het bouwterrein en de afgifte van de benodigde vergunningen. En dan kan er echt gestart worden met de bouw van woningen, bedrijven, waaronder de eerdergenoemde supermarkt.

De verplaatsing van de supermarkt maakt volgens de Ondernemersvereniging Haastrecht de noodzakelijke herinrichting en verbetering van het Havenplein mogelijk. Iets waar de winkeliers en bewoners al jaren naar uitzien. Wethouder de Wit geeft aan hiermee aan de slag te willen gaan. De komende jaren zullen we in Haastrecht heel wat veranderingen gaan zien.

Cees Reichard

Afbeelding
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 4 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 5 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 6 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 9 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 11 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 14 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 apr, 19:00
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren 23 apr, 18:00