Ben Brand staat klaar met de stamper terwijl Monica van Schaik haar stem uitbrengt. ‘Badmeester’ Henny houdt de boel strak in de gaten.
Ben Brand staat klaar met de stamper terwijl Monica van Schaik haar stem uitbrengt. ‘Badmeester’ Henny houdt de boel strak in de gaten.

Hoge verkiezingsopkomst in Montfoort

Algemeen

Bij het stemlokaal in de Montfoortse Heeswijkschool staat op de verkiezingsdag rond half 9 al een rij. Ouders die net hun kind op school hebben gedropt, komen direct erna hun stem uitbrengen. Zo ook Mirjan. Zij is een van de stemmers die haar stem op VVD heeft uitgebracht. Ze deed dat na het invullen van de stemwijzer. "Normaal gesproken volg ik de debatten. Dat had ik dit jaar niet gedaan. Ik wou ook niet zomaar wat invullen. VVD kwam bij mij op nummer één. Op nummer twee stond Jezus Leeft, maar dat is niet echt een partij voor mij."

Ze vindt stemmen erg belangrijk en stemt ook elke keer dat ze kan stemmen. Daarbij liet ze zich dit keer niet weerhouden door eventuele besmettingen. "Het is super goed geregeld. Het kan hier gewoon veilig", vindt ze. Verderop staat directeur Jan Kaarsgaren het verkeer in goede banen te leiden. Kinderen die naar de Heeswijkschool gaan, moeten nu door andere deuren naar binnen. "Ho! Stop. Niet die kant op. Ga maar hier langs."

Een van de vrijwilligers die het stemmen op deze stemlocatie in goede banen leidt, is Harry Vlaardingen. Hem valt het tegen dat ze niet centraal in de school zitten, zoals in voorgaande jaren.

Met besmettingsgevaar lijken de meeste stemgerechtigden zich niet bezig te houden. Een moeder die in de rij staat om te stemmen, is Kim. Zij vond het wel lastig om te bepalen op wie ze haar stem moest uitbrengen. Ze geeft toe dat de coronacrisis toch wel invloed had op haar keuze. "Vooral voor de jongeren maakt het wel verschil, denk ik." Ze ziet het als haar plicht om te stemmen: "Het moet!" "Het is toch een feest van de democratie", zegt een man, die opvangt wat ze zegt. Inmiddels is Kim aan de beurt. Bij de deur moet ze even wachten, waarna vrijwilliger Rick van Schaik haar naar binnen wenkt. "We hebben liefst maximaal twee of drie personen binnen om de anderhalve meter te waarborgen", zegt hij. "U mag naar binnen", nodigt hij Kim uit.

Rick staat hier voor het eerst. Met de vorige verkiezingen had hij geteld. "Het is superleuk en heel leerzaam. Je komt echt tussen de mensen en levert toch een bijdrage aan de verkiezingen." Hij vindt dat mooi. Ook Jesper Hoogendoorn zit er om die reden. Evenals Rick had hij al ervaring met stemmen tellen en zit hij hier voor het eerst. Veel oudere vrijwilligers zijn afgehaakt om in het stemlokaal te komen zitten. Uit angst voor corona, denken ze. "Ben je vaak een stem kwijt?", vraagt een mevrouw. "Nee hoor, dat gaat goed", zeggen beide jongens. Ook bij Jesper had de coronacrisis invloed op zijn stemgedrag. Bij Rick niet. "Ik heb wel tactisch gestemd, waarbij ik heb gekeken naar wat er in de peilingen hoog zou eindigen."

Parcours

Bij Sporthal Hofland is het later op de dag, net na het avondeten, een drukte van belang. Gelijk bij de deuropening worden mensen ontvangen door Rob Jonkers, die de handen ontsmet van het ‘stemvee’. In de sporthal is een heel parcours aangelegd van pijlen. Om de anderhalve meter staat een streep, waar je kunt wachten als de rijen lang zijn. In de centrale sportzaal aangekomen staan links en rechts tafels opgesteld waar vrijwilligers achter plexiglas de stempassen en machtigingen controleren. Stemmers krijgen een stembiljet en een rood potloodje mee en mogen zich daarmee verschansen in een van de stemhokjes. Vervolgens mogen ze hun stemformulier in de stembus doen bij vrijwilligers Ben Brand en Henny van de Kamp. "De biljetten moeten wel dubbelgevouwen", zeggen ze. Ben staat al klaar met de stamper. "Anders past het niet." Beide mannen staan hier met deze verkiezingen één dag. Ben doet het voor het eerst. Henny heeft eerder wel eens op de Soos gezeten. "De opkomst daar was wel altijd goed hoor." Ze vinden het beiden goed geregeld zo. Ben geeft aan dat het wel lijkt alsof de mensen tijdsblokken mee hadden gekregen om te stemmen. "De opkomst is hoog, maar de spreiding is precies goed." Ben doet dit vrijwilligerswerk ook omdat hij anders gewoon thuis zit. "Ik zit in de tv-wereld. Daar gebeurt niks momenteel."

Tegen een meneer die net zijn stem heeft uitgebracht, zegt hij: "Je mag hem nog een keer dubbelvouwen hoor. Doe maar weer even alsof je een krantenwijk hebt. Dan mag je nog een wens doen, maar ik weet niet of die uitkomt." Ze lachen erom. Beiden verbazen zich over de grootte van de stembiljetten. Henny zegt: "Je wilt niet weten hoeveel werk dat is. Ik heb ze ook wel eens gevouwen." Vanavond doen ze ook mee met het tellen. Tot hoe laat ze bezig zullen zijn, kunnen ze nu niet voorspellen. Henny vertelt hoe dat tellen in zijn werk gaat: "De biljetten worden eerst gesorteerd op de partijen. Daarna op de nummer één en vervolgens is het zoeken naar de voorkeursstemmen." Het is een heel karwei, vindt hij. "Ik ben wel eens tot half 2 doorgegaan. Henny is inmiddels een rot in het vak. Hij doet het al bijna 25 jaar met veel plezier. Zijn beweegredenen liggen hem vooral in het contact met de mensen. "Ik ben altijd badmeester geweest en ken heel veel mensen, die ik allemaal zwemmen heb geleerd. Zo leuk om dan te horen: 'Hé badmeester, ben je er ook weer?'. Dat contact is ook iets wat we missen deze tijd." Tegelijkertijd geeft hij ook aan het te doen voor de gemeenschap. "Ik sta nu eenmaal op de lijst, en er zijn dit jaar veel uitgevallen", zegt hij. Voor Ben is het ook zeker voor herhaling vatbaar. Dat wil zeggen als hij tegen die tijd niet druk is met werk. Iets waar hij natuurlijk wel op hoopt.

Ondertussen komt Monica van Schaik haar stem uitbrengen, die ze zorgvuldig dubbelvouwt en in de stembus doet. "Stemmen is voor mij erg belangrijk", zegt ze. Elke keer stemt ze op dezelfde partij: "Nee, corona heeft daar geen verschil in gemaakt." Nadat haar stembiljet in de stembus is verdwenen, stampt Ben het nog even aan. "Zo. Nu passen er nog stemmen bij."

Jesper Hoogendoorn (links) en Rick van Schaik hebben al eerder stemmen geteld en zijn nu weer vrijwilliger bij de verkiezingen.
Ben Brand en ‘badmeester’ Henny zitten hier ook omdat ze een maatschappelijke bijdrage willen leveren.
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 44 minuten geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 1 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 14 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 15 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 16 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 17 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 17 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 20 uur geleden