1964 - Volkspelen onder leiding van de Oranjevereniging op 'Breedijk's land'.
1964 - Volkspelen onder leiding van de Oranjevereniging op 'Breedijk's land'.

Zwart-witte foto’s van de straatfotograaf

Algemeen

De winkel van Vereniging Oud-Linschoten (VOL) op Dorpstraat 45, is vanwege de coronamaatregelen nog steeds niet in gebruik maar de etalage is al wel ingericht. Het thema voor de volgende etalage is 'Oranjefeesten'. Daarom zoekt de VOL-winkelcommissie naar oude spullen en beeldmateriaal gemaakt door de straatfotograaf.

In het vooroorlogse Linschoten waren er niet veel dorpsactiviteiten en daarom werd met plezier uitgekeken naar Oranjefeesten. Bij gebrek aan een muziekvereniging werden Koninginnedagen in het dorp enkele dagen later gevierd dan in de buurgemeenten. Een straatfotograaf legde niet alleen de feestvierende maar ook de werkende of voorbijkomende 'man' vast op de gevoelige plaat. Na verloop van tijd werden de afgedrukte foto's uitgestald tussen de rookwaren in de etalage bij Hendrikse. De expositie van die dorpsfoto's trok veel publiek naar de etalage van de rookwarenwinkel/Boerenleenbank. In de winkel werden de zwart-witfoto's per set van twee of per stuk verkocht. Een foto was iets unieks. Als herinnering aan de feestelijkheden werden de op straat geschoten beelden door de dorpsbevolking in elk geval zeer gewaardeerd.

De winkelcommissie hoopt de volgende VOL-etalage in te richten zoals toen bij Hendrikse. Maar om dat te realiseren is de hulp van (oud-)Linschoters noodzaak. Het verzoek is om de met zorg bewaarde oude straatfoto's te mogen lenen. Maar ook oude gebruiksvoorwerpen met betrekking tot oude rookwaren en Oranjefeesten zoals sjerpen, strikken of misschien een ooit gewonnen prijs.

Info: VOL-secretaris 0348-415890 / 06-49798362 of www.oud-linschoten.nl

1964 - Oranjedag.
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 7 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 8 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 9 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 12 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 14 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 16 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 17 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 17 apr, 19:00