MHV roept (nieuwe) leden op tot verantwoord gedrag

Ondanks de vervelende gevolgen van covid-19 op de verenigingsactiviteiten van de Montfoortse Hengelsport Vereniging MHV had het ook een positief effect. Door het organiseren van een leuke buitenactiviteit steeg het ledental daarna met ongeveer 20% tot ruim boven de 600 leden. Bij veel van de nieuwe leden ging het om nieuwe sportvissers die ontdekten dat sportvissen 'erg leuk is en niet alleen coronaproof, maar bovendien een buitenactiviteit is die je eventueel prima in je eentje kunt doen'. De vereniging zag ook een grote terugkeer van de zogenaamde herintreders: mensen die vroeger al wel eens hadden gevist en deze hobby, dit soms na wel tientallen jaren van pauze, weer hebben opgepakt.

Beide zijn van harte welkom bij de visclub, maar ze kregen wel een vriendelijk, maar tegelijkertijd duidelijke boodschap mee: "Besef wel dat iedere sportvisser in feite een ambassadeur is voor deze hobby en er dus ook netjes hoort te worden omgegaan met betrekking tot kritische geluiden van o.a. dierenwelzijnorganisaties. En vergeet ook niet dat naar sportvissers vaak wordt gewezen als het gaat om achtergebleven vistuig en nylondraad. Het zou inderdaad toch een kwalijke zaak zijn als dieren hierin verstrikt raken."

Zwerfvuil

De visvereniging heeft nog meer te melden: "Door toenemende drukte in de natuur zie je helaas ook veel meer zwerfvuil; niet alleen van vissers natuurlijk, maar ook van andere recreanten. Daarom is belangrijk dat júíst wij ons afval meenemen. Laat dus geen rommel achter, of nóg beter, laat jouw visstek nog schoner achter dan dat je hem aantrof."

Ook verwijst de hengelsportvereniging de vissers, ongetwijfeld ten overvloede, maar je weet maar nooit, naar de 'Gedragscode Welzijn Vis', die te bekijken is via de gratis VISplanner app.

  1. Een korte versie van deze gedragscodes staat hier:
  2. - Sportvissen is een activiteit waar levende dieren bij betrokken zijn, ga daarom met zorg en respect met de vissen om;
  3. - Zet gevangen vis weer zo snel mogelijk voorzichtig en netjes terug in hetzelfde water;
  4. - Zorg dat je geschikt materiaal hebt en zorg dat je verwondingen zoveel mogelijk voorkomt;
  5. - Vis dient voorzichtig te worden geland en onthaakt. Gebruik daarvoor ook het juiste gereedschap;
  6. - De vis alleen met natgemaakte handen aanraken;
  7. - Ruim na een visdag lijnen en ander afval op. Achtergelaten vislijnen en haken kunnen veel schade aanrichten, denk aan honden, eenden en andere watervogels die verstrikt raken in deze rommel.

"Door deze regels in acht te nemen", laat de vereniging weten, "weet je zeker dat je verantwoord bezig bent met je hobby."

Ondank alles belooft het een bijzonder jaar te worden voor de visvereniging. Ze gaan toch weer plannen maken voor 2021. Er moet nog worden bezien hoe zij hun jaarvergadering kunnen organiseren of eventueel een en ander op de website kunnen vermelden. Op voorhand heeft de visvereniging voor het komend jaar de nodige viswedstrijden al ingepland, en nodigt hierbij iedereen van harte uit om een keertje mee te doen: "Door aan wedstrijdjes mee te doen, steek je veel kennis op van enthousiaste collega-vissers en lukt het je zeker meer vis te vangen."

De Montfoortse Hengelsport Vereniging wenst alle (sport)vissers voor het komende jaar heel veel visplezier toe, maar ze voegen eraan toe: "Blijf vooral gezond."

Meer berichten