<p pstyle="BODY">Koert Westerman: "Geef Oudewater een stem in Den Haag'.</p>

Koert Westerman: "Geef Oudewater een stem in Den Haag'.

(pr)

Code Oranje: politiek vanuit plaatselijk belang

"Geef Oudewater een stem in Den Haag!" Aan het woord is Koert Westerman. Hij staat op de kieslijst voor CodeOranje, lijst 16. Luisteren naar de mensen, en vervolgens ook iets voor ze doen, dat is de manier waarop lijsttrekker Richard de Mos van CodeOranje in de Haagse gemeenteraad van niks in één keer de grootste fractie in de raad bij elkaar kreeg.

"Natuurlijk hebben alle partijen actuele kwesties op hun lijstje goede voornemens staan: woningen, fijnstof, stikstof, een betere aanpak van de coronacrisis, de salarissen in de zorg en het onderwijs. Maar veel ernstiger is, dat de overheid de burger gewoon niet ziet staan. Daarmee is de staat eerder een vijand dan het veilig schild dat die zou moeten zijn. De rechtsbescherming wordt stukje bij beetje afgebroken, in elk conflict heeft de overheid/ gemeente/ belastingdienst altijd de langste adem. De staat bemoeit zich ook al met rechterlijke uitspraken en plundert burgers die te goeder trouw zijn, hun uitkeringen, hun toelagen, hun pensioenen.

68% van Nederland zou best het ziekenfonds terug willen, alleen al vanwege het gevoel van rustige zekerheid. Ze hebben de bejaardenhuizen afgeschaft, met het gevolg dat steeds meer ouderen tussen wal en schip vallen.

Van onderaf

Ralf Sluijs, van origine Oudewaternaar en nu gemeenteraadslid voor CodeOranje (heet plaatselijk: lijst- de Mos) in Den Haag: "Code Oranje wil dus wat wij noemen: ombudspolitiek, van onderaf, vertrouwensmensen bij plaatselijke niet-gebonden politieke partijen met, als het ons straks gegeven wordt, ook iemand in politiek Den Haag die zich er in vastbijt totdat een zaak geregeld is. Met grote bewondering voor Pieter Omtzigt en Renske Leijten; zonder hen zou de toeslagenaffaire gewoon onder het vloerkleed geveegd zijn. Kijk, en bij die werkwijze doet het niets ter zake of je confessioneel, staatkundig gereformeerd, groen links of SP in de politiek staat. Die indeling dateert van 1848, het is politiek touwtje trekken over de hoofden van de mensen heen."

Koert: "In vraagstukken zoals bijvoorbeeld de toekomst van de landbouw zijn er betrokken mensen met verstand van zaken van onderaf die in de regio heel goed hun inbreng kunnen hebben, die de problematiek van de werkvloer kennen en vaak verrassend goed ter tafel komen vergeleken met ambtenaren van het departement, zij hebben veel meer belang bij de vlotte regeling of een duidelijk strategisch plan. Energietransitie of openbaar vervoer, het zijn kwesties die van onderaf en zonder politieke kleuring geregeld kunnen worden door burgertafels. Zo kun je het ook heel goed aan de bewoners van een gemeente overlaten om zelf een burgemeester te kiezen. De gekozen burgemeester is als het ware een vanzelfsprekend voortvloeisel uit ons gedachtengoed."

Ralf: "Wat dacht je, het was ooit één van de 'kroonjuwelen' van D66, alleen is het er nooit van gekomen, maar als Nederland in 2017 een gekozen burgemeester had gehad, dan was Richard de Mos moeiteloos de burgemeester van Den Haag geweest. We ontvangen regelmatig burgemeesters uit het buitenland, en zonder uitzondering vinden ze het onbegrijpelijk dat Nederland als enige land ter wereld de bevolking geen stem heeft wie hun nieuwe burgemeester wordt. Dat is toch raar."

Koert: "In dezelfde lijn denkt CodeOranje ook aan de mogelijkheid van een referendum, plaatselijk, of regionaal, om ervaringen op te doen. Vanzelfsprekend onder voorwaarde dat je de mensen eerlijk en transparant moet voorlichten over de voors en tegens van de ene of de andere beslissing, maar het kan wel degelijk een veel betere beslismethode zijn dan een politiek-handjeklap besluit. En tenslotte: de politiek zou gemakkelijker op haar schreden terug moeten durven keren: die wet of die regeling was toch achteraf niet zo'n goed idee, dat vast te stellen is geen falen.

Wij zijn realist genoeg om te beseffen dat we dat niet allemaal tegelijk aan kunnen pakken, maar we willen in kleine stapjes laten zien dat we een betrouwbare, bereikbare overheid voorstaan."

Otto Beaujon

Meer berichten