Afbeelding
Tom Streng

Solonaise op de Jozefschool

Algemeen

Carnaval vieren op een school waar de kinderen in klassenbubbels spelen en werken is natuurlijk heel anders dan het Carnaval dat normaal wordt gevierd. Toch was het vrijdag in alle groepen van basisschool St. Jozef Carnaval.

's Morgens werd er gewoon gewerkt, maar de kinderen en juffen en meester waren wel verkleed. Thijs, de nieuwe gymdocent van de school, had zijn lessen uiteraard aangepast aan het Carnaval. Zo mochten de kleuters dieren nadoen die in een verhaal voorkwamen dat de docent uit Woerden vertelde. Ook juf Sharita kwam in het verhaal voor en omdat zij als Roodkapje was verkleed begonnen alle kinderen te huppelen en zongen ze 'Zeg Roodkapje, waar gaan je heen, zo alleen, zo alleen'. Feest dus in de gymzaal! In de klas mochten de kleuters nog hun mooie carnavalskleding showen op de catwalk en ze genoten van het bingospel.

In veel andere groepen werd het feest geopend met een digitale toespraak door Prins Carnaval, zelf oud-leerling van de school. Daarna werden er spelletjes gespeeld en was er chips en limonade voor alle kinderen. De polonaise, onlosmakelijk verbonden met het Carnaval, werd dit jaar vervangen door de solonaise. Veel kinderen vonden dat toch wel een beetje gek, maar de echte carnavalsvierders gingen hier helemaal uit hun dak en genoten in hun persoonlijke bubbel.

In groep 3 waren de kinderen ook verkleed, maar werd het feest omgezet in een letterfeest. In de periode van het thuisonderwijs hadden de kinderen de laatste letters geleerd en daar hoorde een groot feest en een diploma bij. Dat moest echter worden uitgesteld totdat de kinderen weer op school waren. Vrijdagmiddag was het zover. De kinderen maakten eerst een eigen vertelpet met klep en propeller. Buiten vroor het, maar bij beide juffen stond het zweet op het voorhoofd, want deze opdracht was best moeilijk voor de kinderen. Gelukkig bleef er ook nog tijd over voor een letterspeurtocht en de uitreiking van het letterdiploma. Als traktatie kregen de kinderen een heerlijke letterontbijtkoek, want nu iedereen alle letters kent is lezen nu gesneden koek.

Zo was het toch nog een beetje Carnaval op de Jozefschool. Heel gezellig, maar iedereen hoopt dat het carnavalsfeest volgend jaar weer op ouderwetse wijze kan losbarsten.

Toch nog een beetje Carnaval op de Jozefschool.