SVO schaatst op natuurijs
Tim Streng

SVO schaatst op natuurijs

Het was in de historische winter van 2010 dat er op de Grote Gracht in Oudewater marathonwedstrijden werden georganiseerd. Winnaar van de juniorenwedstrijd werd Lekkerkerker Patrick Roest. De winst van de inmiddels drievoudig wereldkampioen allround werd destijds slechts in de kantlijn van De IJsselbode genoemd, want alle aandacht van de pers ging naar de grote kanonnen van het marathonpeloton. Nadien werd er nog meerdere keren op de ijsbanen van de Gracht geschaatst, maar de speldenprikjes van Koning Winter maakten schaatsen de laatste jaren nog slechts mogelijk op de natuurplassen aan de Damweg.

Na drie nachten vorst was het daar vorige woensdag ook al enorm druk. Zaterdag was het niet anders, maar de schaatsdrukte was toen veel meer verspreid over het unieke schaatsgebied tussen Oudewater, Schoonhoven en Haastrecht. Veel schaatsers schaatsten een van de routes van de Twee Provinciëntocht. Het ijs was heel wisselend, prachtige schaatsvlaktes werden afgewisseld met het slechte ijs van de Vlist. Maar iedereen genoot, ondanks het ontbreken van de traditionele koek en zopie, van een prachtige winterdag.

Kampen op de kortebaan

Ook op de Grote Gracht werd zaterdag al vroeg geschaatst. De groep SVO-toerschaatsers, die normaal op de zaterdagmorgen hun rondje schaatsen op de Vechtsebanen in Utrecht, werkten nu een ijskoude training af op het thuisijs. Veel toerschaatsers pasten overigens voor deze training, zij stonden in alle vroegte al op het prachtige ijs van de Reeuwijkse en de Loosdrechtse Plassen.

Na de toerschaatsers was het de beurt aan de jeugdtalenten van SVO. Deze schaatsers trainen meerdere keren per week op het kunstijs. Het is echter een frustrerend seizoen voor hen, omdat er geen wedstrijden mogen worden geschaatst. Op het ijs van de Grote Gracht gelden echter andere regels dan op de kunstijsbaan en de trainers Bert Vermeij en Hessel Koot organiseerden aan het eind van de training een niet-officiële kortebaanwedstrijd. Bij de meisjes was het Fleur Visser die Daphne van Kooten uit Montfoort versloeg. Bij de jongens won Cas van Deuren, op de vaste schaatsen van zijn vader, de beslissende tweekamp met Niels Ott. Ook beide trainers schaatsten een duel 'man tegen man'. Hessel Koot heerste, maar was dat als oud-topper op de shorttrack ook wel aan zijn stand verplicht. De voorafgaande training had vooral in het teken gestaan van schaatsen op natuurijs, waarbij de bochten vaak erg kort zijn en de scheuren verraderlijk op de loer liggen. De schaatsers zullen later op de dag hun voordeel hebben gehad van de lessen van natuurijsspecialist Vermeij en 'bochtenkoning' Koot.

Klauwend naar de finish

Aan het eind van de lange schaatsdag was er een training op natuurijs voor de 65 jeugdschaatsers van SVO. De training werd gehouden op het achterste en rustigste deel van de Grote Gracht. Voor de toeschouwers op de kade van Nieuwe Singel was het een prachtige winters plaatje. De sneeuw op het ijs en de daken van de huizen aan de Lange Burchwal, de wuivende rietkragen en de langzaam wegzakkende zon die de contouren van Oudewater prachtig in het licht zette. Mooier kon het bijna niet. Maar ook de kinderen genoten. Ze schaatsten rond in hun gekleurde, herkenbare SVO-jasjes en op het hoofd hadden ze allemaal een stoere, veilige schaatshelm. De training was vooral gericht op het hebben van plezier. Er werden tikspelletjes gedaan en allerlei varianten van de gymlessen op school werden nu op het ijs uitgevoerd.

De training werd afgesloten met een kortebaanwedstrijd. Het water dat bij de start uit een van de scheuren naar boven kwam deerde de kinderen niet. Ook dat hoort bij natuurijs. De kinderen kampten in drietallen tegen elkaar. Met korte, felle pasjes klauwden ze richting de finish waar de trainers de winnaars en verliezers als snel van elkaar scheidden. De finale ging uiteindelijk tussen Marit Kool, Timo van Dommelen en Sverre Peenstra. Marit was uiteindelijke de sterkste van het drietal. Wellicht dat hun namen later nog eens worden opgemerkt door een oplettende journalist die de namen van de nieuwe schaatskampioenen ontdekt in die oude IJsselbode van dinsdag 16 februari 2021

De training van de jeugdschaatsers werd kort voor zessen afgesloten met een beker warme chocolademelk. Toch nog een beetje koek en zopie op De Gracht dus!

Iedere winter schaatsen

Begin van deze week had het bestuur van SVO besloten om het terrein op het Statenland niet onder water te zetten. Belangrijkste reden was dat het bestuur weinig mogelijkheden zag om de corona-maatregelen op de relatief kleine ijsbaan op veilige wijze, en passend binnen de KNSB-protocollen, te kunnen uitvoeren. Dit overigens ook met de wetenschap dat er later in de week op de Grote Gracht kon worden geschaatst. Helaas is het schaatsen op Oudewaters bekendste schaatswater alleen maar mogelijk na een aantal nachten met strenge vorst. Het is dan ook de ambitie van de vereniging om bij een door de gemeente Oudewater gewenste verhuizing van het Statenland naar de wijk Noort Syde naast een inline-piste ook een ijsbaan aan te leggen. Op deze baan, aangelegd volgens 'Winterswijks model' zou naar na een paar nachten vorst al geschaatst kunnen worden. Zodat de kinderen en volwassenen van Oudewater niet een keer in de vijf jaar kunnen schaatsen, maar wellicht bijna iedere winter.

Tom Streng

Meer berichten