Afbeelding
Cees Reichard

Werkzaamheden zwembad ‘Natuurlijk De Loete’ liggen op schema

Algemeen

De werkzaamheden voor het natuurgezuiverde zwembad 'Natuurlijk De Loete' in Haastrecht verlopen voorspoedig. Door de weersomstandigheden van vorige week lag het één en ander even stil, maar verder ligt het helemaal op schema. Dit houdt in dat eind april het vernieuwde bad geopend kan worden.

De voorzitter van de Stichting Vlister Openluchtbaden (VOB), Peter van Schaik is heel trots dat iedereen zich zo inzet om alles op tijd af te krijgen. Hij denkt in de eerste plaats aan de Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal die het werk uitvoert. Maar van Schaik wil zeker zijn waardering uitspreken voor de grote groep enthousiaste vrijwilligers. "Zij verrichten veel hand- en spandiensten. Zij verven, maken schoon, ruimen op, plaatsen terug, kortom ze doen alles wat er gedaan moeten worden. Ze zijn nu bezig met de laatste klussen, want we naderen de oplevering."

Vrijwilligers

Van Schaik somt even op wat zij allemaal gedaan hebben. "De grote glijbaan is okergeel geverfd en weer als nieuw gemaakt. Dit was een hele klus. Verder is de entree en de kleedruimtes geverfd. De huidige technische ruimte is leeggehaald omdat er een ander systeem komt waardoor deze overbodig is geworden. Voorts zijn de tegels rondom het bad weggehaald en zo zijn er meer werkzaamheden te noemen. Ik ben trots op deze vorm van burgerparticipatie. We doen dit met elkaar en de inzet van de vrijwilligers is voor ons erg belangrijk."

Vervolgens zegt van Schaik dat de VOB voor duurzaamheid gaat. Het duurzame aspect is belangrijk voor ons. Het water wordt bijvoorbeeld mede verwarmd met zonne-energie. Ook worden veel materialen hergebruikt op locatie of elders. De zandfilters uit de technische ruimte zijn naar elders gegaan om daar weer dienst te gaan doen. En de tegels bij het bad zijn opnieuw voor een schoolplein hergebruikt. Zo komt de circulaire economie goed op gang.

Streekeigen planten en bomen

Het gaat er allemaal heel mooi uitzien. We zien al duidelijk de bak helofytenfilter waar straks de geselecteerde planten in komen te staan om het water te zuiveren. Deze week wordt er aan de vlonders gewerkt. De duiktoren is inmiddels teruggeplaatst en zodra het kan wordt de glijbaan door de vrijwilligers weer opgebouwd. Volgende week wordt de nieuwe technische ruimte geplaatst. Dat is een oude zeecontainer van Transportfirma Overbeek welke helemaal opgeknapt is.

Bij de entree komt een natuurlijke afscheiding met vaste planten, bomen en hagen. Men probeert zo veel mogelijk streekeigen planten en bomen te gebruiken.

Financiën

Het vernieuwde zwembad wordt onder andere financieel mogelijk gemaakt door het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. De VOB krijgt 200.000 euro Leadersubsidie. Door de BOSA wordt ongeveer 280.000 euro omzetbelasting vergoed. Het restant kan deels kan uit eigen middelen gefinancierd worden en er is nog een lening afgesloten.

Sportbedrijf Rotterdam

"Vorige week kwamen vertegenwoordigers van Sport & Recreatie Rotterdam kijken hoe het hier aan toeging", vertelt van Schaik. "Ook zij hebben plannen om één van hun acht zwembaden natuurgezuiverd te maken. Zij waren enthousiast over de ligging van het zwembad midden in de natuur tussen de twee natuurgebieden Het Doove Gat en Bilwijk en dan met dat weidse uitzicht. Maar ze waren vooral verrast dat de werkzaamheden allemaal gerealiseerd kunnen worden in samenwerking met vrijwilligers."

Tot slot zegt voorzitter Van Schaik dat er dit jaar een nieuwe zwemwaterwet is ingegaan. Men moet uiteraard aan bepaalde protocollen voldoen om veilig te kunnen zwemmen. "Het zwemwater in 'Natuurlijk De Loete' voldoet hier geheel aan en we lopen zelfs hierop vooruit. Ons zwembad is hierdoor klaar voor de toekomst."

Voor de zwemliefhebbers betekent het dat er in het nieuwe zwemseizoen in een natuurgezuiverd zwembad gezwommen kan worden. Heerlijk schoon en veilig water om baantjes te kunnen trekken, zwemles te krijgen, te spelen en af te koelen op een warme dag maar ook zachter water zonder chloorlucht. In maart start de voorverkoop van de abonnementen voor zowel het zwembad in Stolwijk als in Haastrecht.

Cees Reichard

Afbeelding
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00