Van ijspret tot carnavalsommetjes…
<p pstyle="BODY">Deze vrolijk uitgedoste groep liep zaterdag de route van de optocht als carnavalsommetje.</p>

Deze vrolijk uitgedoste groep liep zaterdag de route van de optocht als carnavalsommetje.

(Sjoukje Dijkstra)

Van ijspret tot carnavalsommetjes…

Bijna de hele week kon er geschaatst worden, en daar werd ook uitgebreid van genoten. De schaatsen werden uit het vet getrokken, geslepen en ondergebonden. Of het nu voor een tochtje in de buurt was of voor de wat langere tochten, over de IJssel of van Oudewater naar Haastrecht.

"Het lijkt alsof er niks aan de hand is", zo vond een mevrouw die aan de kant stond te kijken. Aan de Damweg in Oudewater was ook niks aan de hand, en klonk donderdagochtend vrolijke muziek uit de koek & zopie tent van Jeroen Hotze. Zodra het kan, staat hij hier. Ook dit jaar. Een extra vergunning was niet nodig. Zaterdag en zondag - met carnavalsweekend - mochten de mensen verkleed komen, en zou het schaatsen wat hem betrof in carnavalssferen gebeuren. "Als iedereen zich aan de afstand houdt, gaat het helemaal prima", lachte hij met een knipoog. Het ijs vertoonde her en der aardige bobbels, maar dat mocht de pret voor de meeste mensen niet drukken. "Ik voel me wel net een beginneling", vond een mevrouw die met haar zus op pad was. Toch genoten ook zij volop. "Daar naast die uitham is het ijs heel glad."

Carnavalsommetjes

Ook in Montfoort zat de sfeer er al snel goed in. Op zaterdag liepen velen carnavalsommetjes. Volgens John van Echtelt van de Buurtsportcoach gaat het goed met de ommetjes. De afgelopen week zijn er volgens hem 1000 ommetjes gewandeld door 160 deelnemers. "Zaterdag om 15.30 uur werd het 3500e ommetje gelopen." Familie Marrée ging afgelopen weekend ook net wat vrolijker uitgedost dan anders een ommetje lopen én een stukje schaatsen. "Vanochtend kwamen we ook een paar carnavalsgangers tegen, die zijn daar bij het bankje beland en niet verder gekomen", lachen ze. Ze vinden het mooi te zien dat de sfeer er goed in zat. Dat warme chocomelk nu niet te verkrijgen is bij de IJsclub, snappen ze wel. "Gisteren bij Cattenbroek stonden kinderen die warme chocomelk verkochten." In Montfoort werd vanaf zaterdagochtend 11.30 ook warme chocomelk verkocht door Hedy en Suus vanuit hun foodtruck ter hoogte van de molen. "Onze dag was een groot succes", laten ze weten. "De mensen wisten ons snel te vinden. We zijn rond 11.30 gestart en rond 17.30 waren we helemaal uitverkocht. De dag was voorbijgevlogen. Het weer, de locatie en de sfeer waren top. Hoeveel mensen we hebben gehad? Wellicht 200 tot 250. Wij kijken terug op een fantastische dag!" De meiden die nog maar net sinds dit jaar samen zijn begonnen met hun foodtruck, hopen net als de meeste mensen op betere tijden. Dan zouden ze ook op evenementen kunnen staan bijvoorbeeld.

De IJsvereniging mocht niet veel doen van de gemeente Montfoort, precies om die corona maatregelen. Normaliter hadden ze het Stadspark onder laten lopen, en had er wellicht op dinsdag of woensdag al geschaatst kunnen worden. Omdat er eisen gesteld werden, zoals toegangspoortjes en dergelijke, koos de IJsvereniging eieren voor zijn geld. "We willen geen politie gaan spelen en controleren of mensen zich aan de maatregelen houden", vond Frans van Lint van de IJsvereniging. Het enige dat ze dan nog mochten doen op de Stadsgracht was: wakken afzetten, en een bordje neerzetten. Dat het ijs zo snel zou aangroeien, had ook Frans niet verwacht. Woensdag hadden ze nog 2,5 centimeter gemeten. Donderdag werd er al volop geschaatst op het smalle gedeelte van de gracht bij de molen. Scheuren en wakken hielden de schaatsers niet tegen. Een overmoedige schaatser, schaatste daarom donderdag nog zo een wak in, en kwam er tot zijn middel in te staan. Zaterdag was ook dat wak weer dicht gegroeid. Op zondag was het ook op de Stadsgracht al merkbaar dat de dooi intrad. "Je ziet wel dat het water er daar al een beetje doorheen komt", aldus Ester Marrée. De familie Marrée doet normaliter uitgebreid aan carnaval vieren, en liet zich daarin dit weekend ook niet onbetuigd. Ze luisterden ook tussen de bedrijven door naar wat stukjes van Radio Stad Montfoort die een heel carnavalsprogramma had opgetuigd, en hebben in de winkeletalages in Montfoort uitgebreid gezocht naar de carnaval miniaturen, uit de carnaval miniatuuroptocht, die deze zondag online te zien was bij carnavalsvereniging Les Boutonniers. Die film hebben ze zelf nog niet gezien, maar zullen ze zeker later terugkijken. "Wij wonen sinds 2015 hier. Daarvoor in Den Bosch, en mijn vrouw in Leiden. Wij dragen allebei carnaval een warm hart toe", zegt Karel-Jan Marrée. Voor hem is het 30 jaar geleden dat hij hier op de Stadsgracht op het ijs stond. "Mijn oma heeft hier ook geschaatst."

Een fanatieke schaatser die vanaf de brug staat toe te kijken, vertelt dat die scheuren die in het ijs zaten, normaal gesproken dicht gemaakt worden door de IJsvereniging. "Vandaag hebben ze wel geveegd", zegt hij. Zelf heeft hij hier niet durven schaatsen… want met de scheuren toch iets te bang om te vallen. Een oud stel, waarvan de vrouw achter de rollator loopt, komt langslopen. Ze genieten zichtbaar van alle ijspret. De mevrouw maakt eventjes een foto met haar mobiele telefoon. "Prachtig weer!", verzuchtten ze. "Het voelt echt als een cadeautje van boven."

Ook de jeugd leeft zich flink uit. Er wordt gehockeyd, geschaatst, wedstrijdjes gereden, gedanst, en bier gedronken… Nadat zondag de laatste mensen richting huis gaan, blijven de kaal gesleede heuvels achter. Hier en daar nog een enkeling die geniet van de laatste keer op het ijs, zolang het nog kan. Zal het dit jaar de laatste keer zijn?

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten