Vrijwillige Hulpdienst Oudewater voorziet in behoefte
<p pstyle="BODY">Bestuursleden van links naar rechts: Marijke Seine, Ina Hirdes, Anneke Koffeman, Marga Hoogenboom; Conny Hagoort ontbreekt.</p>

Bestuursleden van links naar rechts: Marijke Seine, Ina Hirdes, Anneke Koffeman, Marga Hoogenboom; Conny Hagoort ontbreekt.

(Aad Kuiper)

Vrijwillige Hulpdienst Oudewater voorziet in behoefte

De Vrijwillige Hulpdienst Oudewater maakt in een Prikbordje in deze IJsselbode duidelijk dat ze mensen die gebruik willen maken van hun vervoersdienst heel graag willen helpen. Een aantal jaren geleden alweer stond in deze IJsselbode op de gemeentepagina het volgende te lezen: "Heeft u een afspraak buiten de deur, maar u heeft geen eigen vervoer? En kunt u niet met het openbaar vervoer reizen? Dan kan een vrijwilliger u misschien brengen en halen. Vrijwilligers kunnen u met hun eigen auto brengen en halen."

Inmiddels weten we dat daar een kleine vergoeding voor gevraagd wordt, namelijk 30 cent per kilometer. Dat is natuurlijk niet zo heel erg veel en Anneke Koffeman, een van de coördinatoren voegt eraan toe: "Onze chauffeurs halen iemand bij de voordeur op en brengen ze naar waar mensen echt zijn moeten. Soms, als mensen in het ziekenhuis moeten zijn, gaan chauffeurs, als ze de mensen die ze vervoeren goed kennen en als ze dat op prijs stellen, zelfs mee naar binnen om te ondersteunen bij het gesprek." Als dat geen mooi aanbod is.

Inmiddels 45 jaar trouwe dienst

In 2016 alweer werd het veertigjarig bestaan van de Vrijwillige Hulpdienst Oudewater gevierd, hoewel dat ongetwijfeld op bescheiden schaal werd uitgevoerd, want het blijkt een op-en-top dienstbare organisatie. Bij die viering bedankte de toenmalige wethouder Bert Vermeij namens de gemeente de vijf bestuursleden en de dikke twintig vrijwilligers die de dagelijkse autoritten maken met een gepast cadeautje. Hij memoreerde dat de Vrijwillige Hulpdienst Oudewater in 1976 was opgericht na overleg met verenigingen, kerken, huisartsen en het maatschappelijk werk.

"In die tijd was er nog geen sprake van een participatiemaatschappij, maar het initiatief destijds was wel typerend voor Oudewater, namelijk omzien naar elkaar. En dat is in die veertig jaar niet veranderd. Als gemeente hebben wij grote waardering voor wat het bestuur en de vrijwilligers voor anderen betekenen."

Marijke Seine, nog steeds voorzitter van de stichting, liet toentertijd weten dat de Vrijwillige Hulpdienst door de jaren heen een uniek systeem was gebleken om te voorkomen dat mensen in een isolement raken. En dat op die manier men elkaar als inwoners van Oudewater kon helpen door te zorgen dat mensen de weg konden blijven vinden in deze ingewikkelde samenleving. Nog steeds, en dat zegt iets over de gemeenschapszin, liet ze weten zijn, er in Oudewater, altijd nog genoeg vrijwilligers te vinden om dit werk te doen.

Heel even heeft het stilgelegen

Anneke Koffeman vond het jammer dat ze hun dienstverlening, in verband met van overheidswege opgelegde maatregelen, even hadden moeten onderbreken, maar 'bijna alle chauffeurs willen inmiddels wel weer rijden'.

"We hebben niet stilgezeten en alles goed georganiseerd en nu kunnen we met alle voorzichtigheid die we in acht moeten nemen, gewoon weer allerlei mensen halen en brengen. We hebben, om alles doorgang te kunnen laten vinden contact gezocht met de vrijwillige vervoersservice voor en door eigen bewoners AutoMaatje, afdeling Woerden. En dat werkt prima.

Een paar jaar geleden reden we mensen van Abrona die in De Schuylenburcht woonden naar hun werk. Nu doen we dat o.a. met mensen van andere woon/zorgvoorzieningen. En natuurlijk brengen we bijna dagelijks mensen naar dagbesteding en zorgboerderijen. Maar het mooiste van onze service vind ik nog altijd dat we mensen ophalen bij de deur en ze vervolgens brengen waar ze moeten zijn. Naar de kapper, de huisarts, op familiebezoek en noem maar op. We bestrijden op die manier ook eenzaamheid. Wij zijn duidelijk meer dan alleen een vervoersservice."

Wie gebruik wil maken van de hulpdienst kan bellen naar: Marga Hoogenboom, 0348-563695; Anneke Koffeman, 0348-562018 of Marijke Seine, 0348-563898. Er wordt een kleine bijdrage in de kosten per rit gevraagd.

Aad Kuiper

Meer berichten