Afbeelding

De maatregelen

Algemeen

Ik heb het al vaker gezegd: ik heb geen hoge pet op van onze regering inzake corona, noch van onze wetenschappers die hun wijsheden verkondigen, en na een jaar is er nog geen schijn van een terugkeer naar een normaal leven in zicht. En nog veel onbegrijpelijker: geen spoor van een notie waarom de één wel ziek wordt en de ander niet. Waarom de oversterfte omstreeks één per duizend burgers bedraagt in al die landen waar de regeringen met meer of minder inspanningen de ziekte zijn onbegrepen gang hebben laten gaan, en nergens 35% van jong en oud. En vooral geen gebruik maken van de mogelijkheden die de hedendaagse grootschalige gegevensverwerking ons biedt, want dan hadden we binnen twee maanden al precies geweten wie bevattelijk zijn voor de ziekte en wie niet. Vooral geen obductie, zo min mogelijk leerzame parameters registreren. Vooral niet testen, was een jaar geleden het devies, wachten tot we spullen hebben, wachten tot de app en het volgsysteem klaar zijn. Nog steeds testen we maar hier en daar een plukje: afgelopen zondag een verzorgingshuis in Ridderkerk, 39 gasten en 14 verzorgenden, één gast overleden, mantelzorger krijgt de schuld.

Onze regering wil maar één ding bewijzen: dat het ons volk nooit aan voldoende zorg ontbroken heeft, hoe zeer het bewijs van het tegendeel zich dagelijks ook opdringt.

Voorafgaand aan de laatste zouteloze persconferentie van Rutte en De Jonge over de avondklok lieten ze op het NOS journaal beelden zien van een crematorium in Duitsland met eenentachtig lijkkisten waar zelfs de Duitsers geen raad mee wisten. Dat was onsmakelijke bangmakerij om de Nederlandse kijker plat te krijgen voor de praatjes van meneer Rutte, en de redactie van de NOS moet zich schamen om zich te lenen voor dit soort macaber 'nieuws' uit een ander beschaafd land.

Ondertussen verkoopt het tennistoernooi van Melbourne volop tickets, het gaat volgende week van acquit. Ook in ons land zijn die tickets te krijgen, je struikelt op internet over de aanbieders. Bijpassende vliegtickets vanaf 785 euro. Hotels, komt u maar, in Melbourne is het vanaf volgende week veilig. Ronaldo heeft tenslotte ook schijt aan iedereen en gaat naar de wintersport. De boete betekent voor hem minder dan voor u vijftig cent in de collectebus.

Straks is het virus voorbij nog vooraleer alle kwetsbaren en voorrangsgroepen gevaccineerd zijn. Volgens de meest actuele cijfers (zondag) waren er 226.298 prikken uitgedeeld. Op 8 januari begonnen, dus zeg maar 75.000 per week. Als ze tenminste de komende tijd ook in het afgesproken tempo doorkomen, dan doen we er in Nederland 17 miljoen gedeeld door 75.000 is 226 weken over voor één injectie, dus zeg maar 452 weken voor de tweede iedereen bereikt heeft. Dat is acht en een half jaar. Dan is Hugo de Jonge alweer aan zijn tweede termijn als burgemeester van Noord-Beveland bezig.

Dus voorlopig toch maar regelmatig je handen wassen, gewoon met water en zeep, en op de meest voor de hand liggende momenten. De halve wereld gaat tenslotte nog steeds na het kakken weer direct achter het scherm, aan tafel of aan een ander zitten.

Otto Beaujon

Otto Beaujon

Afbeelding
Nog meer kampioenen bij volleybalvereniging Jupiter 1 uur geleden
Afbeelding
Fantastische opbrengst collecte Hospice 6 uur geleden
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 23 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos gisteren
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 26 apr, 14:00
Afbeelding
Geloofsontmoeting 26 apr, 12:00
Afbeelding
Magenta exposeert 26 apr, 10:00
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00