Tijdens de buitenlessen judo houdt Richard Proost de kinderen vooral 'lekker bezig'.
Tijdens de buitenlessen judo houdt Richard Proost de kinderen vooral 'lekker bezig'. Sjoukje Dijkstra

Judoka’s sporten buiten… maar dan niet in judo-pak

Algemeen

Nu de jeugd tot en met 17 jaar nog wel buiten mag sporten, komen sommige fanatieke sporters met creatieve initiatieven. Zo sporten judoka's in Montfoort, Oudewater, Linschoten en Lopik nu buiten. Niet in judopak, maar gewoon dik ingepakt, indien nodig met sjaal en muts.

De buitenlessen worden ook in Montfoort steeds beter opgepikt, laat trainer Richard Proost weten. "Deze week hadden we al meer judoka's. Helaas moeten we nog wel even buiten blijven, nu de lockdown verlengd is. We gaan dus gewoon door. Het is belangrijk dat kinderen en volwassenen in beweging blijven." Hij geeft aan dat kinderen gelukkig geen last hebben van de kou. "Bij slecht weer annuleren we de les. Ouders moeten dus mail en social media in de gaten houden, en bij slecht weer melden we het af."

Voor rest is hij vooral creatief met de oefeningen. "We willen de kinderen lekker bezig laten zijn. Deze week hadden we ook weer geluk met het weer. Als het dit weer blijft, is het prima buitensporten. Het is voor de leraar erger dan de kids. Wij staan stil", zegt hij met een lach. "Dan maar dik ingepakt, met muts op en handschoenen aan. Goed aankleden en lekker gaan!

Wat Richard betreft zou judo een vast onderdeel mogen zijn van lessen op school. "We doen veel op scholen en met clinics, onder andere op Koningsdag. Kinderen zijn allemaal enthousiast. Kinderen leren er ook zoveel van. Vroeger had je schoolzwemmen, zo zou judo ook een onderdeel mogen zijn van het lesprogramma: kinderen leren vallen, leren hun eigen lichaam kennen en grenzen aangeven, voor zichzelf opkomen en dan nog het sociale element. Ook krijgen kinderen er vaak meer zelfvertrouwen door!"

Sjoukje Dijkstra

Koud krijgen de kinderen het in ieder geval niet bij de buitenlessen judo van Richard Proost.