De Mini-jongens van VCH.
De Mini-jongens van VCH. pr

Uitgave boekje ‘75 jaar Jeugdverenigingen in Haastrecht’ met veel herinneringen

Algemeen

De Historische Vereniging Haastrecht heeft in december het boekje '75 jaar Jeugdverenigingen in Haastrecht' uitgegeven. De samenstelling was in handen van Rob Anders, Cor van Someren en Josine van Tok.

Rob Anders en Cor van Someren wilden aandacht besteden aan de vele jeugdverenigingen die Haastrecht rijk is. Zij maakten een plan van aanpak. Rob had als Haastrecht-allochtoon door zijn echtgenote vooral informatie over de VCJC/Blokhut en Pand 81 en wat later over diverse jeugdafdelingen van de sportverenigingen. Als autochtoon was Cor goed op de hoogte van wat er rond 1950 t/m 1970 speelde en heeft zijn netwerk aangesproken.

Veel mensen werden benaderd. Helaas namen velen niet de moeite om te antwoorden. Sommigen zegden het één en ander toe, maar leverden niets met de mededeling dat ze het niet meer konden vinden. Het was weer zo lang geleden.

De oud-leden van de VCJC/Blokhut kwamen met veel materiaal en vooral herinneringen. Onder andere Gijsbert Rietveld, Cees Reichard, Hans Keukelaar en Ed van de Eng stonden hier borg voor.

Het besluit om ook wat sportverenigingen op te nemen werd mede ingegeven door de volleybalvereniging VCH. Deze kwam hoofdzakelijk voort uit oudere leden van de VCJC. Op deze manier werd hun vriendschap voortgezet.

De IJsselbode besteedt gaarne aandacht aan dit unieke boekje. Het geeft een prachtig beeld hoe de jeugd zich in Haastrecht vermaakte.

Vraag een willekeurige Haastrechtenaar, die er geboren en getogen is: "Lid geweest van een jeugdvereniging?' Het antwoord is vrijwel altijd: "Ja!' En altijd met een glimlach. Want er zijn veel goede herinneringen. Deze varieerden van 'leuk', 'gingen vaak voetballen' tot 'kamperen'. Bij het lezen van al deze herinneringen krijg je de indruk dat iedereen op welke manier dan ook echt deelgenomen heeft aan de jeugdactiviteiten van de vele jeugd- en/of sportverenigingen in Haastrecht.

Katholieke jeugdverenigingen

Vanaf de Tweede Wereldoorlog waren er veel kerkelijke jeugdvereniging. Verder waren er jeugdafdelingen van sportverengingen en toneel en/of theatergroepjes.

Bij de katholieken waren diverse jeugdverenigingen. Hun clubactiviteiten waren vanaf 1945 op diverse locaties. Al gauw werd dit anders en werd Verenigingsgebouw de Grote Haven het centrale punt.

De meisjes gingen naar jeugdvereniging 'Sint Elisabeth en de jongens naar 'Sint Aloysiusgroep' of 'Don Bosco'. Ook was er in die tijd de 'Katholieke Arbeiders Jeugd. Rond 1975/1980 waren er geen katholieke clubs voor jongeren meer. 'De Katholieke Jeugdvereniging' werd nu opgericht. In de volksmond beter bekend als 'De Club'. Bekende leiders waren Cees Wolf en Piet Steenbergen, beiden onderwijzer aan de St. Catharinaschool. Het aantal leden was vrij groot. Bekend zijn hun jaarlijkse kampen in Loon op Zand, Zeeland (NB) of Heino.

Bij het klooster van de Paters Passionisten kwam in 1969 Jeugdvereniging Gabriel. De club werd al gauw voor alle gezindten en had geen kerkelijke binding. In 2007 werd op het terrein van de Paters Passionisten het nieuw clubhuis geopend en kreeg de naam 'De Walnood'. Op dit moment is het een zeer actieve vereniging met ongeveer 60 leden. Ieder jaar gaan ze op kamp.

Jongelingenvereniging en GJV

In 1933 werd de Nederlands Hervormde Evangelisatie op Gereformeerde Grondslag opgericht. Er werd een Jongelingenvereniging 'Onderzoek De Schriften' opgericht en een Meisjesvereniging 'Dorcas'. In de beginfase werd ook een zondagschool gestart onder leiding van G. de Pater.

Bij de Gereformeerde Kerk startte in 1970 de GJV (Gereformeerde Jeugd Vereniging). In die periode kwam ook een jeugdsoos van de grond. Er was muziek en er werd gedanst. Dit leidde tot stevige discussies in de kerkenraad. In 2012 worden er onder de jeugd ontwikkelingsprojecten opgestart met als hoogtepunt de 'World Servant'-groep, waarbij een 14-tal jongeren gaan helpen in Ghana en Ethiopië.

VCJC/Blokhut

De VCJC/Blokhut neemt de helft van dit boekje in beslag. Veel oud-leden vertellen hun herinneringen en er zijn bijna 200 foto's.

De VCJC was een landelijke vereniging voor de jeugd gevestigd in Utrecht met plaatselijke afdelingen via de Vrijzinnige Kerkelijke gemeente. Zo werd in 1946 in Haastrecht een VCJC-afdeling opgericht. Initiatiefnemers waren burgemeester Lepelaars, Zuster Woutman en Jan de Besten.

Er waren allerlei leeftijdsgroepen: Bosvolk 8-12 jaar, Vrije Vogels 12-16 jaar, J.G. (Jeugd Gemeenschap) 16-20 jaar en vanaf 20 jaar J.B. (Jeugd Bond).

Wekelijks werden er clubavonden in de Blokhut van de Protestantenbond aan de Hoogstraat gehouden. Er werden spelletjes gedaan en geknutseld. Bij mooi weer ging men naar buiten voor een speurtocht of een spel in het bos. Ook werd er door de ouderen gedanst in de grote zaal van de Protestantenbond.

Kampen

In de beginjaren maakten JG en JB reisjes naar Duitsland. Ook gingen zij kamperen. Maar de zomerkampen van het Bosvolk naar Leersum en Doorn en van de Vrije Vogels naar het Belgische Weelde en Nieuwmoer staan bij velen in hun geheugen gegrift. Gé Gabry stond borg voor de bijzondere VV kampen. Hier werden de jongens en meisjes in koppels gedeeld. Iedere koppel had één of meerdere tenten tot zijn beschikking. Er werd op grondzeil geslapen en rond de tent was een keuken- en of kookruimte gemaakt. Op houtvuur werd het eten gekookt. Pannen werden tegen het roet met groene zeep ingesmeerd. Midden in het kamp stond de vlaggenmast en iedere morgen was de dagopening met vlag hijsen en de dag werd besloten met een sluiting door de vlag te strijken. Hoogtepunt was de Hike. Op een stafkaart werd voor iedere koppel een route met opdrachten uitgezet. Met behulp van een kompas moest men zijn route lopen. Voor velen was dit een onvergetelijke tijd!

In 1981 werd de landelijke organisatie losgelaten en ging de Haastrechtse afdeling haar eigen weg en werd de Algemene Jeugdvereniging 'de Blokhut opgericht. Sinds een tiental jaren bestaat de Blokhut niet meer.

Gymnastiekvereniging Olympia

Het boekje begint met Gymnastiekvereniging Olympia, opgericht in 1898. In 1899 vond in het gebouw van de Protestantenbond aan de Hoogstraat de eerste uitvoering plaats. Mevrouw Le Fèvre de Montigny-Bisdom van Vliet was aanwezig en zij heeft een belangrijke rol gespeeld voor de vereniging. In 1901 schonk zij gebouw Concordia aan Haastrecht voor alle plaatselijke verenigingen. Het moest ook als turnlokaal dienst kunnen doen om te repeteren en uitvoeringen te geven. Zij werd beschermvrouw van Olympia.

Wedstrijden bij andere verenigingen, demonstraties, diploma gymmen en uitvoeringen in een stampvol Concordia, maakten Olympia destijds populair.

Volleybalclub VCH

In 1966 is de volleybalclub gestart door de vriendschap van een groepje mensen vanuit de VCJC. Men wilde sporten, maar de mogelijkheden waren beperkt. Sommige sporten hadden hun eigen ballotage en daar mocht deze vriendengroep niet aan mee doen. De groep besloot om zelf te gaan volleyballen. Een net was duur. 'Geen nood', zei Gé Gabry. Een net maken we zelf. En zo werd met man en macht een net geknoopt. Er werd een bal gekocht en men ging in de gymzaal van de voormalige openbare school aan de Hoogstraat hun sport beoefenen. Langzamerhand kwam er ook jeugd.

In 1968 werd het officieel Volleybal Club Haastrecht. Tegenwoordig wordt er in de sportzaal naast Concordia gespeeld. Tot op heden maken veel jongeren deel uit van de VCH en weten diverse kampioenschappen te behalen. Ook de Mini-jongens blazen hun partijtje mee en wisten in 2005 kampioen te worden.

Verder zijn er nog herinneringen van de tafeltennisverenigingen 'Snelheid Overwint Alles' (SOA) en 'Topprestaties ons Parool' (TOP), Voetbal Vereniging Haastrecht en H.L.T.C. Bergvliet.

Majorettes

Veel vrouwen hebben goede herinneringen aan de tijd van de majorettes bij muziekvereniging Concordia.

In 1959 trok de muziekvereniging diverse jongeren aan. Er kwam namelijk een majorettenkorps en een drumband. De drumband groeide spoedig van 7 naar 18 jongens. Het aantal meisjes dat deel wilde nemen bij de majorettes liep op van 10 naar 60. Een belangrijke gebeurtenis was het meedoen aan het defilé op Soestdijk in 1960.

Verder kan men nog lezen over de jeugdactiviteiten van Plattelandsjongeren, Parochiale Ontspanningsclub POC, De Schijnwerper en Jeugdsoos Pand 81.

Het is een bijzonder interessant boekje geworden. Leuk om dit door te bladeren en te zien hoe al deze verenigingen de Haastrechtse jeugd zo veel aangename uren hebben bezorgd. Voor velen zijn het goede en warme jeugdherinneringen aan deze tijd.

Het boekje kost slechts 5 euro. Dit is mede mogelijk door de Clubactie van de Rabobank, de Gemeente Krimpenerwaard en de vele trouwe adverteerders. Het is te verkrijgen bij Bakker op de Hoogstraat. Tijdens de lockdown is het te bestellen bij het bestuur van de Historische Vereniging.

Cees Reichard

VV kamp Weelde. De zwartgeblakerde pannen moesten weer blinkend schoon worden.
VV kamp Weelde. Gezellig rondom het kampvuur.
Bosvolkkamp Leersum 1963.
De World Servant Jongeren uit Haastrecht.
Afbeelding
Pater Antonius Vermeij met enige welpen. V.l.n.r. Johan Jansen, Cor van Someren, Lambert Straver, Jan Faaij en Rob Vercouteren.
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 24 minuten geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 1 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 2 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 2 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 3 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 6 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 8 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 11 uur geleden