Montfoort Vitaal lanceert Ommetjes-app
<p>John van Echtelt en Wanda Catsman laten de Ommetjes-app zien.</p>

John van Echtelt en Wanda Catsman laten de Ommetjes-app zien.

(Sjoukje Dijkstra)

Montfoort Vitaal lanceert Ommetjes-app

In navolging op de succesvolle wandelmaand oktober, lanceert Montfoort Vitaal vanaf 12 januari de Ommetjes-app voor omgeving Montfoort en Linschoten. Inwoners van verschillende buurten kunnen in de app hun ommetjes dagelijks bijhouden, en meedoen aan ommetjeschallenges. Zo is het ook mogelijk in de app te zien welke buurt uitblinkt in het maken van een ommetje.

De Ommetjes-app is een initiatief van de Hersenstichting en hoogleraar neuropsychologie VU Amsterdam Erik Scherder, die hiermee wandelen wil promoten. Na een donatie van 500 euro door Montfoort Vitaal, kreeg ze in ruil de beschikking over een vernieuwde app, compleet met eigen logo.

John van Echtelt van de Buurtsportcoach en Montfoort Vitaal licht toe: "In kader van #samendewinterdoor, begonnen we in oktober met wandelen. De oproep tot blokjes om was erg succesvol. We hebben ook diverse rondleidingen en stadswandelingen georganiseerd. Zelfs de burgemeester en voormalige burgemeester deden mee. We zijn toen de standaardversie van de Ommetjes-app gaan gebruiken, die gemaakt is door de Hersenstichting. Dat beviel dusdanig goed, dat we erg enthousiast waren over de mogelijkheid om een speciaal voor ons ingerichte app te mogen gebruiken."

Goed voor de hersenen

Wanda Catsman van Wanda Wandelt vertelt: "Ik ontdekte de Ommetjes-app tijdens de eerste lockdown. Wandelen is bewezen goed te zijn voor de hersenen, daarom kwamen Erik Scherder en de Hersenstichting hiermee. In de app zitten ook allemaal leuke weetjes die op een luchtige manier vertellen hoe het brein werkt. Het is een leuke manier om mensen te stimuleren naar buiten te gaan. Tijdens de lockdown zitten we veel. Normaal op kantoor heb je nog wel je loopje naar het koffiezetapparaat of een collega. Bij thuiswerken blijf je langer op je kont zitten. Voor mij was het wel de reden om de app te gebruiken en nu dus samen met Montfoort Vitaal te lanceren. Mijn advies: Download die app en ga regelmatig blokje om."

John: "Met elk wandelingetje verdien je punten. Dan is de uitdaging wie de meeste punten heeft in een maand. Als je elke dag ommetjes loopt, verdien je extra punten. We moedigen anderen aan de app te gebruiken, vooral door ommetjes te lopen. Het mooie van de app, is dat het geen prestatie-app is. Het is heel laagdrempelig. Iedereen kan meedoen. Met minimaal 20 minuten heb je al een ommetje." Langzamerhand zijn John en Wanda met de inwoners van Montfoort en Linschoten gaan ontdekken hoe de app werkt. "Je kunt punten en badges halen. Dit laatste als je bijvoorbeeld een reeks dagen achter elkaar loopt of voor 09.00 uur al een ommetje maakt."

Oud-inwoners-wijk

Het verschil met de standaard Ommetjes-app is dat er in de Montfoort Vitaal Ommetjes-app de mogelijkheid is om afdelingen te creëren. De afdelingen zijn de verschillende wijken in Montfoort en Linschoten, die met elkaar kunnen lopen. Zo kun je proberen om mensen in een wijk zoveel mogelijk met elkaar ommetje te laten maken. Ook kun je ranglijsten per wijk bij houden en zien wie de meeste punten heeft en welke wijk de meeste deelnemers. Zo hebben we acht wijken gedefinieerd. En twee extra wijken van mensen die vroeger in Montfoort of Linschoten hebben gewoond. Ook als je hier niet meer woont, kun je in de oud-inwoners-wijk dus meedoen aan ommetjes. Ons doel is dat zoveel mogelijk mensen gaan wandelen."

Gedefinieerde wijken in de app zijn nu: Voorvliet, Rappijnen en dorp Linschoten, binnenstad Montfoort, Hofland, Tabakshof en de Buitengebieden (Willeskop, Blokland, Mastwijk en Cattenbroek). Je kunt met WhatsApp of mail mensen uitnodigen om mee te doen." Ruim dertig mensen deden in de afgelopen periode mee met ommetjes in de standaard-app. Wanda vertelt: "Afgelopen najaar hebben we in de standaard-app met het Montfoort Vitaal-team een challenge gedaan, waarbij ook een prijs te winnen was. De winnaar van december ging ervandoor met de wandelgids 'De groenste rondwandelingen in het Groene Hart'. Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig heeft deze gids gesponsord."

Dat de Ommetjes-app nu ook speciaal voor en door Montfoort Vitaal beschikbaar is gemaakt, maakt beiden trots. "Het is voor ons een stukje branding van Montfoort ook, en daarmee meer eigen." John: "Die kleurstelling zie je terug in de app." Ze vinden het mooi om te zien hoe het zich ontwikkeld heeft. Wanda: "Het werd steeds groter. Toen ik aangaf: 'misschien tijd om de volgende stap te maken met die ommetjes', werd dat gelijk leuk opgepakt. Met de nieuwe app brengen we het naar een volgend niveau. Nu is het tijd om het grootser in Montfoort en Linschoten te presenteren."

"Een aantal mensen hebben al de code om de app te gaan gebruiken; die hebben we ook op Facebook en Instagram gedeeld. Met de code 3LHR9 krijg je toegang tot de app." John vertelt erg druk te zijn met Montfoort Vitaal. Zo is Montfoort Vitaal ook betrokken met STAM en de IJsclub bij het curlingtoernooi voor 13- tot 17-jarigen. "De samenwerking gaat supersnel laatste tijd! Bij alle partijen geldt: we hoeven maar een belletje te doen, en het wordt geregeld. Er is ook begrip als er iets niet door gaat. De helft is door de lockdown afgelast. De andere helft gaat gelukkig door."

Gelatenheid

John geeft echter ook aan dat het tegelijkertijd wel lastiger wordt om mensen te enthousiasmeren. Hij vindt dat er veel gelatenheid heerst onder mensen. "Veel mensen doen steeds een klein stapje terug, vinden het leven saai, voelen zich alleen en worden eenzaam. Dat komt ook omdat er geen perspectief geschetst kan worden. Er is best wat gebeurd met de mindset." Hij vertelt hier bezorgd over te zijn, met name over de ouderen én de jongeren. Ze kunnen momenteel niet naar een clubhuis of naar het café. Ouderen vereenzamen dan, terwijl jongeren zich terugtrekken in drinkschuren en keten, waar ze elkaar in kleine groepjes ontmoeten. Zonder toezicht wordt er meer (sterke) drank gedronken en is de verleiding groter om drugs te gebruiken. Veel ouders keuren dit niet af en zijn naïef over de risico's. Daarom gaan we binnenkort we met een andere actie beginnen: de Jeugd aan Zet Wintereditie. Jongeren hebben kaders nodig, maar verdienen bovenal begrip en leuke, corona-proof activiteiten."

Dagboekje

Om de mensen toch weer een beetje energie te geven, hopen hij en Wanda dat mensen met de Ommetjes-app ervaren wat wandelen met je doet. Wanda: "Wat gebeurt er als ik iedere dag 20 minuten loop. Het is wetenschappelijk bewezen, dat je je beter voelt als je in een groene omgeving, zoals bijvoorbeeld het park loopt. Met de Ommetjes-app krijgen mensen een combinatie, waarbij ze meer zelfbewust worden. Ze gaan naar buiten en ontdekken: dit voelde beter dan toen ik binnen zat. Ik raad mensen die meedoen aan mijn wandelchallenges altijd aan om een dagboekje bij te houden. Hou bij hoe je je voelt voor en na je ommetje. Heb je een keer dan geen zin om te gaan, blader in het boekje en je vindt voldoende redenen om te gaan!"

Zo doe je mee:

  1. 1. Download de Ommetje-app via de Google Play Store of de App Store.
  2. 2. Maak een account aan. Mocht je al meedoen aan Ommetje, maak dan een nieuw account aan op een ander e-mailadres.
  3. 3. Voer de unieke code in: 3LHR9.
  4. 4. Kies de juiste wijk. Let op: je kunt niet meer wisselen.
  5. 5. Voltooi je registratie.
  6. 6. Loop een Ommetje!
  7. 7. Nodig je familie, buren, vrienden en collega's uit om ook mee te doen!

Heel veel succes met je ommetjes!

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten