Bij de Hervormde Gemeente in Montfoort werd kerst op kerstavond ingeluid met kerstlied Ere zij God.
Bij de Hervormde Gemeente in Montfoort werd kerst op kerstavond ingeluid met kerstlied Ere zij God. Sjoukje Dijkstra

Kerkklokken in plaats van vuurwerk…

Algemeen

Met kerstavond klonk in Montfoort voor de Hervormde Kerk het 'Ere zij God', door een trompettist. Na een landelijke oproep, waar gehoor aan werd gegeven door tientallen trompettisten verspreid door heel Nederland, besloot ook dominee Simons met een klein groepje om hieraan mee te doen. "Vanwege de regelgeving hebben we geen oproep gedaan. Er waren tien mensen van onze gemeente bij." Het kerstlied werd goed ontvangen, ook door omwonenden die in sommige gevallen meeneurieden.

Dominee Simons laat weten dat ze maandag en dinsdag voor kerst ook bij 350 huizen een tasje hebben aangeboden met een waxinelichtje, een boekje en kaart met zegengroet voor de komende dagen. Twintig vrijwilligers vanuit de Hervormde Gemeente brachten deze tasjes met kerstkaart rond. Ook werden mensen met een persoonlijke uitnodiging opgeroepen om op Tweede Kerstdag mee te kijken en te luisteren om 19.00 uur naar een online kerstbijeenkomst.

Klokken in plaats van vuurwerk

In navolging op de oproep die gedaan werd door de media, heeft ook CDA Montfoort opgeroepen de klokken te luiden om 00.00 uur op 31 december. Vanuit het Klokkenluidersgilde van SWOM hebben de klokkenluiders daaraan gehoor gegeven, en zullen ze om 00.00 uur met alle luidklokken in de gemeente Montfoort, gedurende vijf minuten het nieuwe jaar inluiden.

Initiatiefnemers van het Klokkenluidersgilde schrijven: "Vuurwerk is er niet. We moeten zoveel mogelijk binnenblijven. Laat dan de hoop die we allen koesteren op een beter 2021 vanwege onder andere covid-19, de oude vertrouwde kerkklokken luiden om daarmee de oproep tot hoop te doen. De kerktoren als vuurtoren, een klinkend en lichtend punt op hoop en vertrouwen in ons allen. De SWOM-vrijwilligers van het Klokkenluidersgilde in Linschoten wensen u allen een gezond en voorspoedig 2021."

Sjoukje Dijkstra