Afbeelding

Geen windmolens in Oudewater

Algemeen

Beste inwoners,

Het CDA dient deze week een motie in: Geen windmolens in Oudewater. Ik wil graag de toevoeging in deze motie dat de aarde ook niet meer dan 1,5 graden op mag warmen. Dat moet wel lukken, want daar is iedereen het ook mee eens. Wanneer ik u op de man afvraag of uw kinderen en uw kleinkinderen op zijn minst gelijke kansen voor een gelukkig leven moeten kunnen krijgen zoals u die zelf hebt gehad, zullen u en elk normaal mens dit bevestigen. Dus met deze kleine toevoeging vind ik dat alle raadsleden die motie zeker moeten steunen.

Wij moeten het CDA toch wel één en ander duidelijk maken:

1. De energieregio waar Oudewater in valt heeft al ingestemd met een duurzame opwekking van 1,9 TeraWatt. Daar stemde ook het CDA in Oudewater voor.

2. We worden toch overruled door de provincie en de Rijksoverheid wanneer wij als gemeente onze bijdrage aan een duurzamere samenleving niet leveren en dan hebben we dus geen keus meer. Dan wordt door anderen voor ons bepaald hoeveel, wat en waar.

3. Wij kunnen er nu nog een verdien model van maken voor onze inwoners, dus de belastingen verlagen. En veel meer andere belangrijke wensen die 'ook iedereen' wilt realiseren (meer gymlessen, zwembad, meer verzorging ouderen, betere WMO, meer woningen, hospice openhouden, beter onderhoud publieke ruimtes, kwijtschelden belastingen voor mensen in betaalmoeilijkheden, etc.).

4. Slechts een paar honderd mensen kijken er uiteindelijk direct op uit als het windmolens worden. Die mensen worden extra gecompenseerd.

5. Wat zijn alternatieven? Alle daken vol met zonnepanelen, ik doe het graag, maar het is onrealiseerbaar, want daar gaat de gemeente ook niet over, maar u als bewoner of ondernemer. Ook is het veel duurder en als het lukt in de hele regio dan hebben we voor nog geen 20% aan de 1,9TeraWatt eis voldaan.

6. Dan maar alle akkers vol zonnevelden leggen? Dat is ook duurder dan molens.

Bovendien, realiseer je dat een windmolen van 240 meter tiphoogte het equivalent van 40.000 zonnepanelen is. Die hebben minimaal 2,5m2 oppervlakte per paneel nodig met alle toegangswegen, bekabeling en stroomvoorzieningen. Dus dat is tien hectare vol met zonnepanelen! En die komen op dezelfde locaties als de windmolens te staan, want die staan het dichtst bij de hoofdleidingen van ons elektriciteitsnet.

Kent het CDA de achtergrond en deze getallen ook? Waarschijnlijk wel. Dus hun motie is voor de bühne. Dat weten zij, dat weet ik, en nu weet u het ook.

Ignace Boreel

Afbeelding
Deze week in Concordia 31 minuten geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 2 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 3 uur geleden
Afbeelding
Hoge opkomst bij de Kamerverkiezingen in Haastrecht en gehele Krimpenerwaard 17 uur geleden
Afbeelding
Stemmen tellen 18 uur geleden
Afbeelding
Aankomst in Oudewater als vanouds 19 uur geleden
Afbeelding
Horen, zien en toch zwijgen 20 uur geleden
Afbeelding
Geen amusementswaarde en geen punten 21 uur geleden