Afbeelding
Siem van der Burg

Sint, Pieten en de burgemeester op bezoek bij de Mariaschool

Algemeen

"Sinterklaasje kom maar binnen met je knechten, want ons hart klopt vol verwachting". Dat is in de coronatijd eenvoudiger gezegd dan gedaan. Op de Mariaschool in Oudewater kregen ze het tòch voor elkaar om de kinderen een onvergetelijke Sinterklaasviering te bezorgen.

Eerst mochten de kleuters bij de Sint komen. Daarna was het de beurt aan groep 3 en 4. Tenslotte ging de Sint videobellen met groep 5 tot en met 8. De spanning was voelbaar bij de kinderen. Ze genoten er met volle teugen van. Tijdens het bezoek van de Sint aan groep 3 en 4 was ook de burgemeester nog van de partij.

Dat hadden de leerkrachten goed voor elkaar. De kinderen van groep 1 tot en met 4 konden de Sint en zijn Pieten toch maar mooi in levende lijve zien. De andere groepen hadden alleen digitaal contact met de Sint. Alles om veel bewegingen van volwassenen in de school te voorkomen en het bezoek coronaproof te laten verlopen.

Er werd gezongen, gedanst en gedichten werden voorgedragen. En net zoals andere jaren had de Sint alle informatie over de kinderen in zijn grote boek staan. Zoals gebruikelijk waren er een aantal kinderen wel ondeugend geweest, maar er was er gelukkig geen een echt stout. Of dat de reden was dat een van hen aan het begin van de bijeenkomst naar de wc moest en er pas weer uit kwam toen ze weer naar de klas mochten, blijft de vraag.

De aanwezigheid van de Sint werd nog specialer toen de nieuwbakken burgemeester, Danny de Vries, ook nog even op bezoek kwam. Hij bracht de eerder door de kinderen van Oudewater gemaakte tekeningen mee voor de Sint. Op de vraag van de Sint, of de kinderen wisten wie hij was, bleef het stil. Op de toelichting dat het de 'burgervader' van Oudewater was, kwam de opmerking: "Huh? Ik heb al een vader".

De kinderen kregen de kans om aan de Sint en de burgemeester vragen te stellen.

De Sint kreeg de vraag waarom zijn baard zo lang was. Dat bleek door ouderdom te komen. Maar als 'ie tot onder zijn navel kwam dan liet 'ie hem door de kapper wel knippen. De burgemeester moest toelichten of 'ie al eerder ergens burgemeester geweest was, waarom hij gekozen was en waarom hij in Oudewater had gesolliciteerd. De antwoorden stemden de kinderen tot tevredenheid. Grote kans dat deze 'sollicitatieronde' wel in de nieuwsbrief van de burgemeester vermeld zal worden.

Van achter een bureautafel belden de Sint en de Pieten daarna met de groepen 5 tot en met 8. Het was anders dan anders, maar het plezier was er niet minder om. Zo werd het Sinterklaasfeest op school, ondanks de maatregelen, toch nog een groot succes.

Siem van der Burg

Afbeelding
Afbeelding