Jeroen Boumans en Rob van de Werken van Carnavalsvereniging Les Boutonniers zijn gestart met de miniatuur Prinsenwagen.
Jeroen Boumans en Rob van de Werken van Carnavalsvereniging Les Boutonniers zijn gestart met de miniatuur Prinsenwagen.

Toch een carnavalsoptocht in Knopengein, maar dan in het klein…

Algemeen

Carnavalsvereniging Les Boutonniers zit niet stil. Nu de optochten door heel Nederland zijn afgelast, hebben de leden van de carnavalsvereniging zitten broeden op een plan. Dat plan krijgt nu steeds meer vorm… en het lijkt erop dat de optocht toch doorgaat! Zij het… in het klein. Als alternatief voor de grootste optocht boven de rivieren lanceren Les Boutonniers: de Miniatuur Carnavalsoptocht.

Jeroen Boumans en Rob van de Werken van Carnavalsvereniging Les Boutonniers vertellen er enthousiast over: "Direct na het vaststellen dat de normale optocht niet haalbaar was, werd er een speciaal comité binnen de vereniging opgericht om hier een passend alternatief voor te bedenken. We hebben oud-deelnemers aan de echte optocht aangeschreven en roepen verenigingen, Carnavalsgroepen, scholen en andere enthousiastelingen op om een miniatuurcreatie te maken voor de Miniatuur Carnavalsoptocht", aldus Jeroen. "Deze wagens en loopgroepen zullen we op gepaste wijze in de Miniatuur Carnavalsoptocht mee laten gaan, zodat er ondanks alle maatregelen toch een 'echte' optocht zal zijn."

Iedereen kan volgens Jeroen meedoen. "Van carnavalsverenigingen tot scholen of individueel. Jong en oud kan zelf knutselen. Ben je lasser dan maak je een miniatuur van ijzer. Ben je timmerman maak je wat moois van hout. Wil je liever aan de knutsel, gebruik je wc-rollen, papier, etc. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Maak een wagen of een loopwagen. Een lopende groep met poppetjes kan ook. Bij ons kunnen ze hun creatie inleveren. Wij maken er dan een optocht van, die we zeker zullen filmen. De bedoeling is dat dit uitgezonden wordt op de dag van de optocht, en dat er op die dag ook meer activiteiten georganiseerd gaan worden." Over de details is nog veel onduidelijk: "Dat is omdat we afhankelijk zijn van wat er dan mag, qua regelgeving. We zullen nog overleggen op welke locaties we de miniatuur wagens neer kunnen zetten. Daar zullen we later meer over bekend maken." Hij denkt dat mensen de creaties sowieso nog wel in het echt zullen bewonderen, en niet alleen via live streaming.

Op oproep om mee te doen aan de Miniatuur Carnavalsoptocht, kreeg de carnavalsvereniging al best veel positieve reacties. Natuurlijk worden de beste Miniatuur creaties ook dit jaar beoordeeld door een echte Jury. Ook is er weer een prijsuitreiking. Er kan door de deelnemers ingeschreven worden op www.lesboutonniers.com. "Hier staan ook de spelregels op vermeld, waardoor een snelle start gemaakt kan worden", geeft Rob aan. "Via onze socials zullen wij de komende tijd iedereen op de hoogte houden over de verschillende bouwers en hun creaties en hebben we een aantal ludieke acties, maar daarover later meer. Zelf zijn de heren ook al druk bezig met het maken van de miniatuur Prinsenwagen. Op 14 november werd de nieuwe Prins, Prins Boutie Le Lion De Bouton, en het thema (circus) bekend gemaakt, waardoor er direct gestart kon worden met bouwen van de wagen.

Portretpret cadeau voor Sinterklaas

Behalve de Miniatuur Carnavalsoptocht wordt er in Montfoort ook een Portretten Parade georganiseerd. "Ontmoeten ráákt!" kondigde al eerder aan in samenwerking met beide carnavalsverenigingen van Knopengein met een lint van carnavaleske portretfoto's te komen, in zwart-wit van wel 90x135 cm groot, die óp de weg worden geplakt. Het lint volgt de route van de 'gewone' carnavalsoptocht en vormt zo een Portrettenparade van Kleurrijke Ontmoetingen. Gerard Vendrig van de Katholieke kerk zegt: "Ons hart bloeit gewoon open wanneer we de saamhorigheid, vriendschap en verbroedering waar we zo naar verlangen, verbeeld zien. Daarom willen we mensen ook de mogelijkheid geven om deze Portretpret cadeau te doen, bijvoorbeeld met Sinterklaas. Als dát geen mooi cadeau is! Onderdeel uitmaken van deze 'polonaise'."

Op de website https://www.ontmoetenraakt.nl/portretten-parade kan Sinterklaas "Portretten-pret" (PDF) downloaden, waarmee hij van een origineel cadeautje verzekerd is.

Meedoen met Miniatuur Carnavalsoptocht?

Wil je ook meedoen aan de Miniatuur Carnavalsoptocht? Geef je op via www.lesboutonniers.com, check de spelregels en start met het bouwen van een geweldige miniatuur creatie voor de Grootse Miniatuur Carnavalsoptocht in Knopengein!

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 1 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00