Coby, Bets en Elly
Coby, Bets en Elly

Kerstbomen, oliebollen en rommelmarkt voor de St. Franciscuskerk

Algemeen

Al bijna dertig jaar zet stichting Reddingsplan St. Franciscuskerk zich in om geld op te halen voor de restauratie van de St. Franciscuskerk in Oudewater. Met oliebollenverkoop, de kerstmarkt en de rommelmarkt wordt ieder jaar veel geld opgehaald. Helaas gaan twee van de drie niet door dit jaar.

De stichting is in 1992 opgericht om de toren van de kerk, die ernstig was aangetast door houtrot, te restaureren. Alhoewel de toren al in hetzelfde jaar werd hersteld, bleek er enorme belangstelling te zijn om ook op de lange termijn de kerk in stand te houden. Ieder jaar wordt met de rommelmarkt in Hoenkoop, de kerstmarkt in de kerk en de verkoop van oliebollen en appelflappen zo'n 45.000 euro opgehaald voor de stichting. Helaas is (bijna) alles anders dit jaar.

Oliebollen

Ieder jaar gingen zo'n zeventig vrijwilligers langs de deuren om oliebollen en appelflappen te verkopen, vertelt coördinator van de actie Coby van Leeuwen. "Nog eens dertig vrijwilligers gingen aan de slag om de bestellingen in te pakken. We verkochten jaarlijks zo'n 11.000 oliebollen en nog eens 5.000 appelflappen. Bakkerij Stijnman bakte de oliebollen en appelflappen voor ons. Het was een gigantische operatie. We hebben nagedacht over alternatieven, maar hoe je het ook regelt: je nodigt mensen uit om handelingen te verrichten. Het kostte ons veel moeite om deze beslissing te nemen, maar we konden niet anders. Nu zijn we er even niet, maar volgend jaar komen we gewoon weer terug!"

Kerstbomen

Gelukkig is er ook goed nieuws: de kerstbomenverkoop, normaal gesproken verbonden aan de kerstmarkt, gaat wel door. Van 3 tot en met 12 december (uitgezonderd zondag 6 december) kunt u kerstbomen kopen bij de St. Franciscuskerk. Vanuit het welbekende houten chalet worden ook stoofperen en walnoten verkocht. Elly Kenbeek is coördinator van de kerstmarkt. Samen met het kerstmarktteam heeft ze er alles aan gedaan om ook de kerstmarkt door te laten gaan. "We dachten erover om de kerstmarkt in de tuin van de kerk te organiseren. We hadden al een geweldig plan klaarliggen. Maar er zaten zoveel haken en ogen aan: eenrichtingsverkeer, handen ontsmetten in de kou… Dus daar hebben we helaas een streep door gezet."

Rommelmarkt

De grootste inkomstenbron voor de stichting is de rommelmarkt op de Hoenkoopse buurtweg 43. En gelukkig loopt het daar zoals vanouds, of misschien wel beter dan dat. Coördinator Bets van Apeldoorn: "In maart moesten we stoppen. In juni kon de rommelmarkt weer open, inclusief looproutes en winkelmandjes. Sindsdien zijn we behalve zaterdagochtend ook op vrijdagochtend open. Het loopt heel goed en we kunnen de veiligheid van bezoekers goed waarborgen. We merken dat mensen het heel fijn vinden dat wij nog wel open zijn, en ze lekker kunnen komen snuffelen tussen alle mooie spullen. De komende weekenden hebben we ook een kraam met mooie kerstspullen." De vrijwilligers van de rommelmarkt komen grote spullen of voorraden graag ophalen. Anders dan voorheen moet u daarvoor vooraf wel even bellen (06-30709449).

Wilt u een gift overmaken? Dat kan op rekening NL60 RABO 0352 3461 40 t.n.v. Stichting Reddingsplan Franciscuskerk in Oudewater.

Ellen van Leeuwen