Afbeelding

Comité Duurzaam Oudewater: geen windmolens, wel zon

Algemeen

Afgelopen donderdag 26 november bood een delegatie van het Comité Duurzaam Oudewater (Francine Lameris, Ria Satink en Marja Knotters) wethouder Bas Lont van de gemeente Oudewater een petitie aan, met daarin de voorkeuren van de 1.285 ondertekenaars voor wat het opwekken van elektrische energie betreft. Kort samengevat: geen grote windmolens, wel zonnepanelen.

De overhandiging vond op afstand plaats: via het beeldscherm, en De IJsselbode mocht meekijken. Wethouder Lont toonde zich oprecht blij: "Dat is nu precies wat met participatie bedoeld was," verklaarde hij. "We hadden eigenlijk het idee dat in het algemeen de voorkeur wel uit zou gaan naar een beperkt aantal krachtige windmolens, maar dat blijkt toch een stuk genuanceerder te liggen. Jullie initiatief heeft duidelijk gemaakt dat de bewoners van het Groene Hart helemaal niet gecharmeerd zijn van grote windmolens, en dat zal zeker in de belangenafweging een rol spelen.

Het initiatief begon van de zomer aan de Ruige Weide en in Papekop, toen er plattegronden opdoken waarin mogelijke locaties voor de allergrootste windmolens stonden aangegeven: op een rijtje, langs de spoorlijn Gouda-Woerden. Het comité zette een oplegger met teksten goed zichtbaar langs de rotonde in Papekop en versierde de hekken met spandoeken. En stuurde een petitie de wereld in. Via het woord, social media, de school en de visclub verspreidde het bericht zich wat resulteerde in die 1.285 feitelijke ondertekenaars.

Bas Lont: "In Nederland geldt de norm: windmolens moeten minstens 300 meter van het dichtstbij zijnde gebouw (woning of anderszins) weg staan, terwijl de WHO-norm (Wereld Gezondheidsorganisatie) 500 meter is. Daar wilde ik mij voor Oudewater ook aan vast houden, en overigens is nu al wel duidelijk dat meer windmolens zoveel mogelijk pas na 2030 aan de orde komen. Voor januari 2021 plannen we een terugkoppelbijeenkomst tussen alle belanghebbenden in Oudewater, het gemeentebestuur en de RES-projectgroep. Daarna moet de raad nog een besluit nemen, een paar maanden later dan de oorspronkelijke planning. Maar desondanks denk is dat Oudewater tot 2030 de doelstelling wel kan halen. Voor de volgende tranche (2030 - 2040) zullen we dan wel hard aan moeten poten."

Buurgemeentes

Het 'Groene Hart' ligt niet alleen in de westelijke helft van de provincie Utrecht maar ook voor een deel in Noord- en Zuidholland, en er zijn zeven energieregio's die daar iets over te zeggen hebben. Wethouder Lont van Oudewater: "Met Lopik, IJsselstein en Montfoort vormen we al een soort clubje om de energieopdracht op elkaar af te stemmen, en we hebben ook overleg met naastliggende gemeentes als Reeuwijk en Krimpenerwaard, maar meer hooi op mijn vork kan ik niet nemen en ik heb er ook de bevoegdheden niet voor. "Gelukkig buigt de provincie zich daar samen met de andere provincies van het Groene Hart over, onder meer om de stukjes historisch erfgoed (Oudewater, Montfoort, Nieuwpoort, Schoonhoven, Kinderdijk enz.) te beschermen.

Petitie met 1.258 ondertekeningen

De gemeente wil graag verduurzamen. Dat willen wij ook. Maar wel in verhouding tot de energiebehoefte van Oudewater en tot de omgeving waar we wonen. Het college rondt de komende periode haar plan af over grootschalige energieopwekking in Oudewater. Als inwoners laten wij weten wat past in onze gemeente.

Wij, De inwoners van Oudewater constateren dat grote windmolens niet passen in het Groene Hart, laat staan in Oudewater, en verzoeken het college en de raad:

1. zich te richten op de opwekking van de energiebehoefte van Oudewater zelf en niet op meer dan dat

2. om alleen duurzame energieopwekking toe te staan die het landschap geen geweld aan doet, buiten het gezichtsveld van bewoning blijft en geen gevaar vormt voor leefklimaat en gezondheid.

3 inwoners een beslissende stem te geven bij de feitelijke realisatie in hun leefomgeving.

Otto Beaujon

Foto: EHA&DOOR architecten.
Bouwkosten nieuwe gemeentehuis vallen hoger uit 34 minuten geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 3 uur geleden
Het treintje is er ook weer. Dit maal helemaal gereviseerd.
Stadspark Montfoort weer ééndaags pretpark voor de regio 17 uur geleden
Drie generaties turnvrouwen.
Drie generaties in de turnwereld 18 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Jaarmarkt voor de 48ste keer 19 uur geleden
Afbeelding
Ga je mee ...... tijdens de jaarmarkt naar de gezamenlijke kerken 22 uur geleden
Afbeelding
Draai aan het rad op de jaarmarkt in Haastrecht 22 uur geleden
opties m.b.t. de tweede Haastrechtse Brug
Inloopbijeenkomst: 'Tweede Brug in Haastrecht' gisteren