Penningmeester Cees van der Stad: “Door het uitblijven van natuurijs geven veel leden hun lidmaatschap op.”
Penningmeester Cees van der Stad: “Door het uitblijven van natuurijs geven veel leden hun lidmaatschap op.”

Voor het eerst geen jaarvergadering bij de Haastrechtse IJsclub

Algemeen

Verenigingen zonder eigen onderkomen welkom in nieuwe IJsclubtent

De Haastrechtse IJsclub is in 1884 opgericht en dit jaar is het voor het eerst dat zij door de coronaomstandigheden geen Algemene Ledenvergadering kan houden. Traditioneel is deze altijd op de laatste maandag in november. Ook andere jaarlijkse activiteiten werden dit jaar geschrapt. Er werd geen chocolademelk bij de Sinterklaasintocht geschonken en de 9Dorpentocht kon geen doorgang vinden. Daarbij komt ook nog dat het in de afgelopen winter nauwelijks gevroren heeft. Schaatsen op natuurijs, inclusief op de Jan Faaij Landijsbaan was onmogelijk. Penningmeester Cees van der Stad vindt het een rare tijd. Het is nu niet verantwoord de jaarvergadering te organiseren. Ook vindt hij het niet verantwoord om de contributies bij de leden op te halen. Veel mensen vinden dat nu niet gewenst.

Op deze vergadering waren toevallig geen bestuursvacatures. Er was niemand aftredend. Volgend jaar zijn vier bestuursleden aftredend. Cees vertelt dat er deze week een brief naar de leden uitgaat met het jaarverslag van 2019-2020, een financieel overzicht en de mededeling dat in maart 2021 de alternatieve ledenvergadering 2020 wordt gehouden. Met een gezellig hapje en een drankje en het traditionele Potspel.

Vernieuwd onderkomen

Voorheen vonden de ledenvergaderingen altijd in Huis den Hoek plaats. Maar sinds een paar jaar is dit in de nieuwe ijsclubtent die in 2016 gebouwd is. Cees: Het is een prachtige locatie. Eigenlijk wordt deze te weinig gebruikt, vandaar dat we voor onze ledenvergadering hier heen getrokken zijn. Verder is er binnen het bestuur afgesproken dat de plaatselijke verenigingen zonder eigen onderkomen hun vergaderingen hier kunnen houden. Dit geldt ook voor de ijsclubs in onze omgeving. De Lekstreek maakt hier bijvoorbeeld gebruik van.

Vrijwilligers

Heel duidelijk vertelt Cees dat de ijsclub altijd op zoek is naar vrijwilligers. Deze kunnen ingezet worden bij de Jan Faaij Landijsbaan en andere hand- en spandiensten op de ijsbaan als deze weer eens open gaat. Dat is al weer zeven jaar geleden voor het laatst geweest.

De Jan Faaij ijsbaan is bij het zwembad en zodra er ijs is kan deze snel geopend worden. De hele dag door komen dan veel kinderen schaatsen. Door de werkzaamheden bij het zwembad zal dat dit jaar waarschijnlijk moeilijk gaan. Mocht er geen natuurijs komen dan gaat de ijsclub aan het einde van de winter met de jeugd van de drie Haastrechtse scholen in Dordrecht of Zoetermeer schaatsen.

Bout en Potspel

Berucht en folkloristisch zijn de jaarvergaderingen met de traditionele wildverloting en het oude potspel. Een groot aantal jaren werden de hazen door de legendarische penningmeester Paul van Dam geleverd. Cees: “Strijk en zet verdwenen elk jaar spoorloos de hazen als dan weer eens plotseling het licht uitging. En jij was je bout kwijt.”

Na de vergadering wordt er altijd Potspel gespeeld. Cees: “Het is een soort biljartspel dat ouder is dan onze vereniging. Het spel wordt tot in de kleine uurtjes gespeeld. Ik weet me nog te herinneren dat we eens tot vijf uur in de morgen zijn doorgegaan.”

Ledenbestand

De ijsclub telt op dit moment 397 leden. Nog niet zo lang geleden lag dit bestand boven de 600. De penningmeester: “Door het uitblijven van natuurijs geven veel leden hun lidmaatschap op. Vorig jaar bijvoorbeeld nog 40. Door de Jan Faaij ijsbaan probeert de ijsclub weer nieuwe leden te krijgen. En dat lukt ieder jaar weer aardig.

De ijsclub heeft dertien donateurs en drie ereleden Hein Vergeer, Leo Visser en Benno de Graas. Ook is onze Nederlands allroundkampioen Patrick Roest lid van onze vereniging.”

De Haastrechtse IJsclub hoopt voor de komende winter op een goede vorstperiode. Dan weer schaatsen op de Jan Faaij IJsbaan, wedstrijden op de natuurijsbaan, de Twee Provinciëntocht, de Negen Dorpentocht en warme punch drinken in de oergezellige ijsclubtent. Wie weet!

Penningmeester Cees van der Stad: “Door het uitblijven van natuurijs geven veel leden hun lidmaatschap op.”

Cees Reichard

Haastrechtse IJsclub
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 5 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 6 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 7 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 10 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 12 uur geleden
Afbeelding
De laatste loodjes 15 uur geleden
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 7 mei, 19:00
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 7 mei, 18:00