Anastasia van der Lugt en Ad de Regt in de fraaie foyer van het Fulcotheater in IJsselstein.
Anastasia van der Lugt en Ad de Regt in de fraaie foyer van het Fulcotheater in IJsselstein. Aad Kuiper

Fulcotheater ... dichterbij dan je denkt

Algemeen

Ad de Regt is na o.a. een tweetal wethouderschappen min of meer toevallig in een parttimebaan terechtgekomen waarvan hij zijn mede-Oudewaternaren graag deelgenoot wil maken: "Concordia in Haastrecht is dicht, 't Klooster in Woerden is dicht en de Goudse Schouwburg heeft maar een beperkt aanbod. Maar … het Fulcotheater in IJsselstein heeft, ondanks de natuurlijk goed toegepaste coronamaatregelen, nog steeds een zeer uitgebreid en heel divers aanbod en … het is veel dichterbij dan je denkt. Een minuut of twintig met de auto en ook nog eens genoeg parkeerruimte die goedkoop en soms zelfs gratis is. Alle Oudewaternaren zijn van harte welkom. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, want we moeten ons wel aan alle afspraken en regels houden, maar weet je welkom in de 'Poort van de Lopikerwaard!'"

Afwisselende programma's

Het Fulcotheater, direct naast het stadhuis, heeft inderdaad een ruime parkeergelegenheid en, als je er minder dan twee uur blijft, is parkeren zelfs gratis. En, omdat het theater een flink aantal zalen heeft, kan er veel zelfs tegelijkertijd. Het Fulcotheater heeft, naast een theaterzaal, een bioscoop, een foyer en allerlei grote en kleine zalen.

"Zo hadden we laatst een tweetal optredens in twee zalen en na een uur liepen de aanwezige toeschouwers via verschillende routes naar de andere zaal. De uitvoerende artiesten blij en de toeschouwers blij", vertelt De Regt. "Maar ook hebben we bijvoorbeeld zondagochtendconcerten", gaat hij enthousiast verder, "waarbij afwisselend blues, jazz, klassiek, fado en welke stroming dan ook aan de orde komt. Heel vaak komen er regionale artiesten zodat het allemaal niet zo duur hoeft te zijn. De bekendere artiesten komen hier vaak hun try-outs geven. En natuurlijk programmeren we kindervoorstellingen en die zijn hier vanouds heel populair; zo was Sam de brandweerman bijvoorbeeld helemaal uitverkocht. De arrangementen liggen nu natuurlijk even stil, maar als die weer gaan lopen zijn ze een aanrader. Zo hadden we Spanje een keer centraal staan met Eric Vaarzon Morel (een gelauwerde Nederlandse gitarist, red.) in de ene zaal, een Spaanse film in de andere en in de foyer bijzondere Spaanse hapjes."

"Of", vult de even later aangeschoven Anastasia van der Lugt, een medebestuurder van het theater, aan, "wat denk je van de start van deze serie, toen we hier een geweldige Abba-tributeband hadden, met een prachtige Zweedse film en natuurlijk Zweedse hapjes."

Er wordt gewerkt aan tal van andere ideeën binnen de actuele mogelijkheden, maar er wordt ook al vooruitgekeken naar de toekomst: "Een bier-, whisky- en portproeverij, voortzetting van de filmweken, en nog veel meer."

Het blijkt dat Ad de Regt, Anatasia van der Lugt en Peter Doesburg, alle drie oud-wethouders in mei van dit jaar een analyse hebben gemaakt om te kijken of ze het verantwoord vonden om per 1 juli 2020 tijdelijk de functie van Raad van Toezicht in te vullen waarbij de overheidsmaatregelen in verband met corona een extra complicerende factor vormden. Daar kwam meer bij kijken dan verwacht, maar inmiddels zijn ze met z'n drieën voortvarend van start gegaan. Met zo'n twintig betrokken enthousiaste parttimemedewerkers zijn ze het afgelopen zomerseizoen, toen toch alles dicht moest, aan de slag gegaan om het hele theater eens goed op te knappen. En het ziet er inderdaad goed uit. De driehoofdige leiding wil zich naast als Poort van de Lopikerwaard ook als Huiskamer van IJsselstein profileren. "Maar, voegt Ad de Regt er onmiddellijk aan toe, "anderen zijn ook van harte welkom in deze huiskamer. We hebben duidelijk een regionale functie."

Jelle Drost, hoofd techniek, liet weten dat 120 oude spots zijn vervangen door ledverlichting, waarvan een groot deel fullcolour, wat betekent dat er in het theater nu een wereld aan mogelijkheden open ligt.

De Regt vertelt, al wandelend door de theaterzaal dat ze gelijktijdig het twintig jaar oude theaterdoek hebben vervangen. Hij laat tussen neus en lippen door weten dat hij in een ver verleden theaterwetenschappen gestudeerd heeft en dat hij dit wel heel leuk vindt. Het Fulcotheater heeft een theaterzaal met 360 stoelen, een bioscoopzaal met ruim honderd stoelen, een flink aantal wat kleinere zalen. Een fraaie foyer - met op dit moment opvallend kleurrijke abstracte schilderijen van Charles Lagendijk uit IJsselstein - die nu uiteraard gesloten is en de looproutes zijn uiteraard allemaal aangepast.

Monique van den Hoogen in het Fulcotheater

"En natuurlijk willen we rond kerst iets doen", vertelt De Regt verder. "Op 12 december hebben we een sing-along met The Sound of Music en ook op 13 december komt Monique van den Hoogen. Die krijgt werkelijk iedereen aan het zingen. En wie wil er niet in de kerstmaand echte kerstliederen zingen?"

Monique laat weten dat zij het heel leuk vindt om te doen: "We gaan met elkaar bekende binnenlandse en buitenlandse kerstliederen zingen. En … ik ga een Frans kerstlied instuderen. En dat alles onder het motto 'geen kerst zonder zang'. En voor alle duidelijkheid: met maximaal 30 mensen mag je in deze coronatijd een gelegenheidskoor vormen. Alles op veilige afstand van elkaar natuurlijk!"

"En dan zitten we nu in het Beethovenjaar. Hij is 250 jaar geleden op 16 december geboren en daarom hebben we een concert gepland op 18 december: muziek, zang en bijzondere stukjes uit Beethovens brieven. Zoiets van 'Kom je ook op mijn verjaardag, groeten van Ludwig' vertelt De Regt lachend. Van der Lugt laat nog weten dat er ook allerlei verbindingen gelegd worden met regionale producten in het horecagedeelte: Doruvaelkaas, appeltaart met appels uit de regio, saucijzenbroodjes uit Oudewater. "En we gaan ook aansluiten bij wandel- en fietsroutes van Struinen en Vorsen. Maar dat zijn nog maar plannen. Nu zullen we er alles aan doen om open te blijven …; mensen moeten ergens naar toe kunnen gaan in deze donkere dagen. De dagen in dit coronajaar zijn nog extra donker omdat mensen zo weinig ontspanning kunnen vinden en ook zo weinig van cultuur kunnen genieten." En, terwijl hij naar buiten kijkt, droomt hij hardop van een terras op de steiger aan het water. "Dat gaan we dit voorjaar proberen!"

Tja, als het weer een beetje aangenamer wordt is een fietstochtje naar IJsselstein natuurlijk ook niet verkeerd; het is dichterbij dan je denkt.

Aad Kuiper

Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 19 minuten geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 1 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 19 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00