Modern chicken farm, production of white meat
Modern chicken farm, production of white meat buhanovskiy

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Hekendorp

Algemeen

Bij het pluimveebedrijf Wiltenburg in Hekendorp is vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Om verspreiding van het virus tegen te gaan zijn 100.000 leghennen zondag jl. gedood en deze worden in de loop van maandag en dinsdag geruimd.

Al eerder, in 2014, werd het bedrijf getroffen door vogelgriep; toen moesten er 150.000 dieren geruimd worden. Eigenaar Piet Wiltenburg is bedroefd dat hem opnieuw overkomt. Het virus wordt door wilde vogels (trekvogels) verspreid en komt letterlijk 'uit de lucht vallen' met de uitwerpselen van de vogels.

Om te voorkomen dat grote pluimveestallen als die van Wiltenburg besmet raken, moeten die voorzien zijn van een ventilatiesysteem dat de binnentredende lucht filtert, evenals de uitgaande lucht die 'gewassen' moet worden van met name stof. Het luchtbeheer in de stallen is zo goed als praktisch werkbaar is (onder andere: hygiënische maatregelen bij het binnentreden, schoonmaken) van de buitenwereld afgesloten. Hoewel het bedrijf van Wiltenburg aan de normen voldoet en over de benodigde vergunningen beschikt, is de naaste woonomgeving er niet heel blij mee (dit is een understatement, zoals lezers van De IJsselbode weten).

Niet op mensen

De volgelgriep vormt geen direct gevaar voor mensen, en het ruimen van alle dieren in de besmette stal is vooral een voorzorg om te voorkomen dat andere pluimveebedrijven in de omgeving (het zijn er tien binnen een straal van 10 km) besmet zouden raken door bijvoorbeeld het ophalen van eieren of het bezorgen van voer.

Burgemeester Danny de Vries heeft met Piet Wiltenburg gesproken. Voor zo lang het ruimen duurt heeft hij eenrichtingsverkeer voor de Hekendorpse Buurt ingesteld: alleen vanuit Oudewater richting Hekendorp. Voor de tien collega-bedrijven geldt per direct een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar dat geldt ook voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van de bedrijven waar commercieel gevogelte gehouden wordt.

Otto Beaujon

Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 10 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 11 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 12 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 12 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 13 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 16 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 18 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 21 uur geleden