Motoren in de Vlist.
Motoren in de Vlist. Cees Reichard

Burgemeesters Krimpenerwaard en Lopik vragen aandacht voor geluidsoverlast motorfietsen

Algemeen

De burgemeesters Roel Cazemier van de gemeente Krimpenerwaard en Laurens de Graaf van de gemeente Lopik hebben gezamenlijk een brief gestuurd aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. In deze brief wordt aandacht gevraagd voor de ernstige geluidsoverlast van motorvoertuigen in beide gemeenten. Zij stellen dat vooral motorfietsen veel meer geluid maken dan maatschappelijk acceptabel is.

In hun brief schrijven Cazemier en De Graaf dat de inwoners hiervan veel hinder ondervinden. Motoren met sportuitlaten zijn een grote bron van ergernis. Ook motorrijders die in groepen rijden, leiden tot ernstige geluidshinder tot in de verre omtrek.

Geluidsnormen verlagen

Vanwege de hinder voor de inwoners vragen zij de minister de geluidsnormen voor motorfietsen te verlagen naar een maatschappelijk acceptabel niveau. Voorts willen ze een algemeen verbod op handel, verkoop en gebruik op de openbare weg van regelbare uitlaatsystemen voor alle motorvoertuigen.

Op gebied van handhaving wensen zij een verbeterd en vereenvoudigd systeem. Ook hopen zij dat gemeenten meer wettelijke mogelijkheden krijgen om de overlast nog meer in te kunnen perken. Bijvoorbeeld het instellen van milieuzones, flitspalen of andere beperkende maatregelen.

Naast deze brief hebben Cazemier en De Graaf Tweede Kamerleden benaderd om deze lobby te ondersteunen.

NEFOM

Deze brief is de deur uitgegaan, mede naar aanleiding van de breed gesteunde motie van CDA en de VGBK, waarin verzocht wordt om actief te blijven handhaven op geluidsoverlast en snelheidsovertreding, evenals andere vormen van verkeersoverlast door motoren op relevante wegen.

De burgemeesters hebben bij het opstellen van de brief samengewerkt met gemeentelijke actiegroepen en de NEFOM (Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen). De NEFOM is blij met dit initiatief en heeft de brief ter beschikking gesteld aan alle leden. Tot dusver zijn er 47 bewonersgroepen in negen provincies, die hun burgemeesters zullen verzoeken deze lobby te steunen.

Cees Reichard

Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 11 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 12 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 13 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 18 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 20 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 21 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 18 apr, 19:00
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 18 apr, 18:00