Afbeelding
Aad Kuiper

Samenwerking Richard Proost Sportcentrum en Fysiotherapie Oudewater

Algemeen

Zowel Richard Proost van het gelijknamige sportcentrum als Stefan van Vliet van Fysiotherapie Oudewater waren op zoek naar verbinding, naar samenwerking, want beiden onderschrijven dat bewegen belangrijk is. Richard Proost stuurde al regelmatig mensen met lichamelijke klachten door naar de fysiotherapeut, terwijl Stefan van Vliet na een behandeling al vaker iemand aanraadde om regelmatig te gaan bewegen, waarbij hij een sportschool als mogelijkheid meegaf.

Stefan: "Wij worden opgeleid om mensen beter te maken, 'op te lappen'. En als ze dan weer beter zijn is het goed, dat ze in beweging blijven, zodat ze zo fit en lenig mogelijk verder kunnen. Een sportschool kan daarbij heel goed tot steun zijn. Maar mijn vak is wel aan het veranderen; we gaan ons steeds meer bezighouden met preventie. Wij zijn al bezig met 'gecombineerde leefstijlinterventie'. Ik denk dat de fysiotherapie er over tien jaar toch deels wel anders uitziet."

Gecombineerde leefstijlinterventie

Bij het voedingscentrum staat over die leefstijlinterventie het volgende: 'Een gecombineerde leefstijlinterventie richt zich op het verminderen van overgewicht en een gezondere leefstijl. Dit wordt aangepakt met een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. Verschillende zorgprofessionals kunnen een gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden, zoals diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches. Zij kunnen dat individueel of in teamverband doen.' Ook bij het sportcentrum van Richard Proost houden ze zich al bezig om mensen op allerlei fronten te helpen zich een gezondere leefstijl eigen te maken.

Richard Proost: "Mensen willen graag dat iets binnen zeer korte tijd is opgelost. Dat begrijp ik wel, maar dat lukt natuurlijk niet. Zoiets kost geduld en energie, want er moet structureel iets veranderen."

Stefan: "Omdat we zo dicht bij elkaar zitten, verlaagt dat de drempel. Mensen kunnen met minder klachten makkelijker bewegen en als ze dan blijven bewegen, krijgen ze minder snel klachten."

Richard: "En het aardige is dat we zo heel veel zorgkosten kunnen voorkomen."

Proost vervolgt met: "Veel meer mensen zouden in beweging moeten komen. En of dat nou hier is of elders, dat maakt me niet zoveel uit. En als dat dan ook nog klachtenvrij kan, is het helemaal mooi.'

Stefan sluit af: "Het is natuurlijk heel wat, als je jaren niet echt een beetje intensiever hebt bewogen, dan is de kans op het krijgen van klachten wel wat groter. Natuurlijk kun je beter wel beginnen of doorgaan met bewegen. Binnenkort zorgen we ervoor dat er hier (en we hebben het dan over het sportcentrum) iedere dag iemand van Fysiotherapie Oudewater aanwezig is. Want samen kunnen we meer bereiken."

Aad Kuiper

Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 9 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 10 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 11 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 12 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 12 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 15 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 17 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 20 uur geleden