Afbeelding

Kleurrijke dame verruilt Oudewater voor geboortestreek

Algemeen

Oorspronkelijk afkomstig uit Boxtel gaat Gerdine van de Ven na zo'n 25 jaar woonachtig en op uiteenlopende terreinen bijzonder actief te zijn geweest in Oudewater, deze streek weer verlaten. Ze verhuist terug naar het gebied in Noord-Brabant waar ze vandaan komt, want ze gaat in Eindhoven wonen 'om de nieuwe fase in haar leven een kans te geven', zoals ze dat zelf zegt. Oudewater zal haar missen, 'maar ik zal zeker nog regelmatig terugkomen', roept ze er nog achteraan.

Gerdine van de Ven is geboren en getogen in Boxtel. "Dat heeft nog een leuke relatie met Oudewater", onderbreekt ze zichzelf tijdens het vertellen, "Pater J. Jansen verbindt de twee plaatsen. Het beeldje van de pater hier vlakbij - we zitten dicht bij de Romeijnbrug - is er gekomen door een hele reeks van opmerkelijke acties van de heer Sies W. Numann uit Boxtel richting de toenmalige burgemeester van Oudewater, de heer H.J. Arke. Op Oudewater.net kun je het hele verhaal nog nalezen. Het is echt heel bijzonder." Voor haar werkzaamheden op de marketingafdeling van de VNU (een Nederlandse uitgever van tijdschriften; in 2012 overgenomen door De Persgroep, red.) verhuisde ze op jonge leeftijd naar Woerden en van daar naar Linschoten: "Wat ik toen deed was vooral werk dat in de sfeer lag van het postorderbedrijf, dat de VNU destijds had, direct marketing pur sang, zoals ook bedrijven als Wehkamp, Nederlandse Boekenclub, ECI, Otto en Centraal Beheer. Allemaal bedrijven die graag klanten krijgen en ze daarna natuurlijk ook graag willen behouden. Daar moet je iets voor doen en dat leerde ik toen als direct marketeer."

Voor zichzelf begonnen: DMSS

Ook weer voor haar werk vertrok ze enkele jaren later naar Denekamp, waar ze voor zichzelf een direct-marketingbureau opzette: Direct Marketing Solutions & Services, ofwel DMSS. (Direct marketing wordt verzorgd voor een bedrijf dat producten of diensten aanbiedt en zich richt op het verkrijgen en onderhouden van een directe relatie met zijn (potentiele) klanten door middel van geadresseerde post, telefoon, e-mail of sociale media.) "Bij de VNU zijn mijn liefde en passie voor het vak van de direct marketing ontstaan. En daarom ben ik voor mezelf begonnen. Maar toen ik ontdekte dat de meeste van mijn klanten zich meer in de randstad bevonden, wilde ik terug naar deze regio. Tenslotte had ik heel goede herinneringen aan die streek, zeker ook aan Oudewater, waar ik al heel vaak geweest was." Gerdine kocht een huis in de Wijdstraat: "Maar ik riep al snel, dat, als het huis op de hoek bij de Coseijnbrug te koop kwam, ik dat heel graag wilde hebben." En dat kwam het, en de koop was in drie dagen rond. "Beneden was er een flink kantoor en boven kon ik wonen. We werkten er op een bepaald moment met zes vaste medewerkers en de nodige flexibele oproepkrachten in dat mooie pand. Ik heb me laten vertellen dat de kelder nog authentiek is en gedateerd wordt rond 1600 en dat er toen een gildehuis stond. Later is er dus een ander pand gezet, maar de koppen zouden afkomstig zijn uit dat oude gildehuis."

Vrijwilligerswerk

"Veel van de oud-medewerkers hebben me nu trouwens geholpen tijdens de verhuizing. Misschien komt dat omdat, toen ik mijn bedrijf verkocht, net zo lang gezocht heb tot er een partij zich aandiende, waarbij het personeel aan kon blijven."

"Zo'n vijftien jaar geleden werd ik ziek, ik kreeg een hersentumor. Omdat ik niet wist hoe ik daar weer uit zou komen, heb ik het bedrijf verkocht en een flinke lange tijd niets gedaan. Maar ik herstelde uiteindelijk volledig en het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ben af en toe weer projecten gaan uitvoeren op het gebied van direct marketing. Zeker toen de AVG, de nieuwe privacywet, ingevoerd werd, konden bedrijven mijn hulp goed gebruiken. Maar naast deze klussen ben ik ook vrijwilligerswerk gaan doen en ik deed het liefst iets waar ik mijn expertise in kwijt kon. Zo ben ik actief (geweest) voor de herstart van het Hospice, voor de NOVO, voor Oudewater.net en STRO, de Volksuniversiteit in Woerden, voor de Ouderenadviescommissie in Utrecht en voor de kerkhofcommissie. Maar daarnaast was en ben ik nog steeds, ook op vrijwillige basis, klankbord voor een aantal kleinere ondernemers. Ik help graag."

Een nieuwe fase

"Ik was lang alleen, maar vond in Wim de Koning een fijne partner. Hij was afkomstig uit Waarder en woonde in Linschoten, maar hij was vaker hier dan daar. Zijn overlijden, een jaar of vier geleden, heeft me diep geraakt en het duurde lang voor het weer wat beter ging. Ik moest mezelf 'hervinden'. En nu was ik toe aan die nieuwe fase in mijn leven, die ik een kans moet geven. Ik ben 68 en daar hoort dan een levensloopbestendige drempelloze woning bij, een appartement waar je je auto makkelijk kwijt kan en op loopafstand van een station. Ik heb op veel plekken in de buurt gekeken, Woerden en Utrecht bijvoorbeeld, en had zelf niet op voorhand gedacht naar mijn geboortestreek terug te keren, maar het appartement in Eindhoven voldeed aan alle criteria. Ik woon nu op de mooiste plek in Oudewater, maar ik wil niet wachten tot ik de trap echt niet meer op kan."

"Ja, ik weet dat ik naast de mooie plek veel achterlaat; dierbare vrienden die me steunden in minder makkelijke perioden. Maar ik zal regelmatig terugkomen." Gerdine van de Ven zei erbij dat ze zeker iedere maand terug zou komen, maar zoiets zal ook wel langzaam gaan slijten.

"Ik ben niet van plan om stil te gaan zitten. Ik had hier naailes van Margo en dat ga ik daar ook weer oppikken. Ik ga - en nu zal iedereen die me kent hard gaan lachen - een kookcursus voor beginners volgen, ik wil vrijwilligerswerk doen waarin ik mijn kennis kan gebruiken voor een of andere maatschappelijke organisatie. Ik vind mijn weg wel weer."

En toch blijft er een 'maar' in de lucht hangen: "En wat kan me gebeuren?! Als het me daar niet bevalt dan verkoop ik het appartement in Eindhoven toch weer. Tegen die tijd zijn er hier wel appartementen in het een of ander complex te koop. Het komt wel goed."

Aad Kuiper