Afbeelding
Siem van der Burg

Géén intocht in Montfoort, wél een Sinterklaasspeurtocht langs de winkels

Algemeen

Ook in Montfoort is er dit jaar geen Sinterklaasintocht. Normaal gesproken zou de goedheiligman op 14 november zijn intrede doen, dit jaar wordt het anders. Afgelopen woensdag stak de Winkeliersvereniging de hoofden bij elkaar om na te denken over een alternatief. Dat werd gevonden. Van 14 tot en met 28 november kunnen kinderen (en hun ouders) mee doen aan een speurtocht, waarmee ook nog de lokale winkeliers gesteund worden.

Ben Brand van de organisatie vertelt hoe ze op het idee van een speurtocht kwamen: "We hadden een hele stapel oude elpees van Sinterklaas liggen, die niet meer worden gedraaid. Winkeliers die aan de actie deelnemen kunnen een lp (langspeelplaat) in de etage hangen. De bedoeling is dat kinderen de winkel binnengaan en kijken of er meer lp's hangen. Er kan er een aan het plafond hangen, of in een vitrine staan. Ze moeten dan tellen hoeveel er in een winkel zijn. Alleen winkeliers met een lp in de etalage doen mee aan de speurtocht."

Met de speurtocht hoopt de organisator van de speurtocht mensen te stimuleren om ook te kopen. "We zeggen: Wees loyaal, koop lokaal… Het doel van dit verhaal is ook om de mensen naar binnen te krijgen. Vaak lopen mensen even door de winkelstraat. Als ze dan meedoen met zo'n speurtocht, en ze zien een lp hangen, dan kunnen ze gelijk even naar binnen gaan." Het kan volgens Ben ook allemaal coronaproof. "Juist omdat we het gespreid doen. Vanaf de 14e tot de 28e hangen de elpees in de winkel. Daarna gaan we de formulieren beoordelen." De kinderen kunnen met hun deelname ook nog een prijs winnen. Namelijk een bezoek aan Sinterklaas op 2 december en een Sinterklaascadeau. "Er is al zo weinig voor die kids. Veel gaat niet door. Dan is het wel leuk om zoiets te winnen: Met mama, broertje of zusje bij Sint op bezoek."

De winkeliers moeten ze nog benaderen. Niet voor elke winkelier is het volgens Ben geschikt. "Een kapper is bijvoorbeeld niet gebaat bij kinderen in de zaak, maar een Jumbo daarentegen of een Albert Heijn natuurlijk wel." Hij raadt mensen aan om de Facebookpagina van de Winkeliersvereniging Montfoort in de gaten te houden. "Daar worden ook mededelingen op geplaatst. Vermoedelijk zullen we ook een pdf-je erop zetten met deelnemende winkeliers, en een formulier die je kunt invullen." De speurtocht wordt eventueel nog uitgebreid. Bijvoorbeeld met een Sinterklaasgedicht schrijven of iets anders. Ander bijkomend voordeel vindt Ben dat ouders hun kinderen leuk kunnen vertellen wat elpees zijn, en hoe zij vroeger er misschien zelf naar luisterden. "De elpee gaat zover terug. Misschien halen ouders zelf nog oude elpees van zolder om er hun kinderen mee te laten kennis maken. Pure nostalgie, en tegenwoordig heel modern om over te hebben. Het is ook herkenbaar voor de volwassenen. Sommigen zullen wellicht denken: 'Wat leuk, die hadden wij ook thuis vroeger'. " Alle elpees die in de winkels hangen zullen in ieder geval een herkenbare Sinterklaas afbeelding hebben, zodat ze voor kinderen opvallen.

Geen online intocht

Ben hoopt dat het - net als met de Koningsdag speurtocht - succesvol zal zijn. Hij vertelt dat ze het nog wel over eventueel een online intocht hebben gehad met streaming, maar vertelt dat ze uiteindelijk toch maar tot een speurtocht besloten. "Er is al zoveel te zien over Sinterklaas op televisie. Het is een moeilijk jaar om mensen enthousiast te maken. Bovendien kost een film maken veel werk en veel geld, en de vraag is: voor wat eigenlijk?" Dat de programma's die normaliter ook in St. Joseph worden gehouden nu niet doorgaan, vindt hij erg spijtig. "Het is gewoon niet verstandig. Zo'n speurtocht is verdeeld. Je kunt er ieder tijdstip van de dag aan mee doen, en je haalt de mensen uiteindelijk toch naar binnen, want ook dat is minder deze periode." Samen met de winkeliersvereniging beraadt hij zich nog op een catchy slogan. Lachend zegt hij: "Het wordt waarschijnlijk iets in de geest: 'Speel mee en zoek een elpee'."

Sjoukje Dijkstra

Koor aan de oranjebitter.
Koffieochtend in Dorpshuis De Vaart 1 minuut geleden
Afbeelding
Railfiets 3 uur geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 17 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 18 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 19 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 22 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? gisteren
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 24 apr, 09:00